MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Jártál már a Fekete Istvánról elnevezett tanösvényen?

Tavaly decemberben adták át a Kis-Hárs-hegyen kialakított tanösvényt, amelyet Fekete Istvánról, minden idők egyik legnépszerűbb magyar írójáról, az „erdész-vadász” irodalom legismertebb művelőjéről neveztek el.

2020-ban Fekete István születésének 120., halálának pedig az 50. évfordulója volt. Ebből az alkalomból a Pilisi Parkerdő – az író gazdag munkássága előtt tisztelegve – kezdeményezte az íróról elnevezett tanösvény kialakítását. A tanösvény a Budapesten és vonzáskörzetében élő természetjárók számára újabb természetes kikapcsolódás lehetőség nyújt.

Fekete István-tanösvény – az útvonalon 5 táblán találsz információkat
képforrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A tanösvényről

A közel 800 méter hosszú tanösvény a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel a Széher úttól a Hárs-hegyi nyeregig vezet. (A tanösvény első állomása az író egykori, II. kerületi, Tárogató út 77. szám alatti lakhelye közelében található.)
Az útvonalon elhelyezett 5 darab interaktív ismeretterjesztő táblát QR-kódokkal is ellátták, így az okostelefonoddal, a táblákon feltüntetetteken túl, további érdekes információkat is megtudhatsz az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról. 

Fekete István-tanösvény – QR-kód is segíti az ismeretszerzést
képforrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az út végén, a sárga háromszög jelzésen haladva, a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen pedig a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatsz el, ha a tanösvényen átélt élményeidet, újonnan szerzett tudásodat a fővárosi panoráma megtekintésével szeretnéd még megkoronázni.

Kilátás a Kaán Károly-kilátóból
képforrás: Fesztiválok.info

Amennyiben nincs lehetőséged vagy alkalmad személyesen felkeresni az új tanösvényt, az internet segítségével a https://parkerdo.hu/fekete-istvan-tanosveny/ oldalon hozzá juthatsz az ismeretekhez. Sőt, játékra is van lehetőséged, melyben a tudásodat teheted próbára. Felismered Fekete István állatszereplőit? – körvonaluk és a hangjuk segít!

Fekete István (1900–1970)
Az egyik legismertebb és legtermékenyebb írónk, aki szinte egész életét a természetnek szentelte. A Tüskevár és a Téli berek című könyvei, valamint népszerű állatregényei – Bogáncs, Kele, Vuk – alapműveknek tekinthetők minden természetkedvelő számára, de nem csak ifjúsági könyveket írt, a felnőtteknek szánt művei – Zsellérek, Emberek között, Barangolások – legalább ilyen jelentősek. Tekintélyes életművében regényei mellett elbeszélések, novellák, versek, forgatókönyvek és oktatófilmek is szerepelnek.

További információ: https://parkerdo.hu/fekete-istvan-tanosveny

Nyitókép: Fekete István-tanösvény, képforrás: Pilis Parkerdő Zrt.

Oszd meg másokkal is az eseményt!