Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Irány TATA, az élő vizek városa!

A hangulatos dunántúli kisváros, Tata nevének hallatán sokunk szemei előtt legelőször az Öreg-tó partján álló vár képe jelenik meg. Ez nem véletlen, hiszen Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király egykori kedvelt nyaralókastélya a tájkép meghatározó eleme. Tata azonban a középkori vár mellett a történelmi és a kulturális értékek gazdag tárházával is vár. Természeti értékei közül pedig legnagyobb vonzereje a mindenütt jelen lévő élő víz: a tavak, a források, a csatornák, a patakok, a zsilipek, a vízesések, a szökőkutak, a csobogók.

Tatai vár az Öreg-tó partján
képforrás: Tourinform iroda – Tata

Olyan különleges hely, ahol az itt élő emberek által alakított táj és természeti értékek egymással tökéletes harmóniában léteznek, szerves egységet alkotnak. A természeti értékek védelmét és bemutatását szolgáló ökolátnivalók között találhatod a Fényes tanösvényt, az Öreg-tavi tanösvényt, a Réti-tavak tanösvényt, a Geológus Kertet, az Agostyáni Ökofalut és az Agostyáni Arborétumot. De ha az épített örökségek vagy a kulturális attrakciók iránt érdeklődsz, akkor is igazi csemege a település. A vár, a jelenleg felújításon áteső Esterházy-kastély, az Angolkert a Kiskastéllyal vagy éppen a Kálvária-domb és környéke számos ismert és rejtett értéket tartogat.
Tata hazánk egyik legkisebb kiterjedésű, de minőségi borairól egyre ismertebbé váló Neszmélyi borvidékhez tartozik, melynek vendégváró pincészetei és termelői a helyi ízek és nedűk népszerűsítésének elkötelezettjei.
A városban a számos szórakozási lehetőség mellett a kiváló fesztiválok is gondoskodnak arról, hogy felejthetetlen élményekkel térj haza.

TOP 10+1 látnivaló Tatán

1. Tatai vár  
A mai vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyek az egykor itt élt Esterházy családnak köszönhetők. Az Öreg-tó partján álló építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány. Jelenleg a Kuny Domokos Múzeumnak ad helyet, ahol állandó és időszaki kiállításokat tekinthetsz meg.

Tatai vár
képforrás: Fesztiválok.info

2. Öreg-tó
Hazánk legrégebbi halastava, amelynek vízháztartását már a rómaiak is egy völgyzáró gát megépítésével szabályozták. Partján a középkori vár mellett számos műemléképület áll, valamint természetvédelmi szerepe is kiemelkedő, hiszen Európában ez az egyik legjelentősebb gyülekezőhelye a vadludaknak. Az Öreg-tó partján található az Építők Parkja, ahol játszóterek, készségfejlesztő kalandpark, fitneszpark és sportpályák épültek.

Öreg-tó
képforrás: Fesztiválok.info

3. Esterházy-kastély
Esterházy Miklós családi rezidenciája a 18. század második felében épült fel Fellner Jakab tervei alapján. Jelenleg a kastélyban felújítási munkák folynak, nem látogatható.

4. Angolpark – Kiskastély
Érdemes felkeresned a város keleti felén fekvő hangulatos Cseke-tavat és az azt körülölelő, gyönyörű ligeteivel, sétányaival és műemlékeivel méltán népszerű Angolparkot, melynek fő éke az Esterházy család copf stílusú Kiskastély, az egykori nyári lak.

Angolpark
képforrás: Tourinform iroda – Tata

5. Fényes tanösvény
Séta a források felett. Páratlan természeti jelenség, egyedülálló látvány a láperdő faóriásai között a mélyből feltörő víz. Járd be az 1350 méter hosszú, cölöpökön álló sétányon a földből feltörő karsztforrások, a soha be nem fagyó vizek vidékét, az őshonos növények és állatok számtalan fajának otthont adó láperdőt.

Fényes tanösvény
képforrás: Tourinform iroda – Tata

6. ELTE Tatai Geológus Kert
A régészeti látnivalói mellett a kert kőzettömb kiállításával villámlátogatást tehetsz Magyarország nagy hegységeibe A rézkori ember mintegy 5–6000 évvel ezelőtt itt, a dombtetőn bányászta a sötétvörös tűzkövet.

Geológus Kert
képforrás: Tourinform iroda – Tata

7. Malmok
A várost nemcsak a vizek, hanem a malmok városának is nevezték, hiszen az 1830-as években 15 működő malmot is jegyeztek. Ebből hatban posztót „ványoltak”, a többiben pedig lisztet őröltek. Jelenleg egy malomépületet tudsz megtekinteni az Alkotmány utcában, melyben ma a Német Nemzetiségi Múzeum működik.

8. Kálvária-domb és kápolna
Az eredetileg Márvány-hegynek, majd Szent István hegynek nevezett mészkő fennsíkon egy kis kápolnát, egy 40 méter magas egykori söréttornyot, a Fellner Jakab-kilátót, melyet a barokk városkép kialakításában fontos szerepet játszó Fellner Jakabról neveztek el, valamint a Kálvária-szoborcsoportot találod. A Kálvária-domb kis területén mintegy 60 millió év megkövesedett üledéke vehető tüzetesen szemügyre, melyet a domb tövében található ELTE Tatai Természetvédelmi Terület és Geológiai Múzeumban tehetsz meg.

Kálvária-domb, kilátó
képforrás: Tourinform iroda – Tata

9. Kossuth tér
A város főtere, melyet eredetileg piac és vásár tartására használtak. A városháza mellett itt található a római katolikus plébániatemplom, a Fischer-ház, melyben Farkasházy Fischer Mór, a herendigyáros született, valamint egy 17 méter magas obeliszk.

Kossuth tér
képforrás: Tourinform iroda – Tata

10. Harangláb
Az Országgyűlés téren található a város óratornya. Érdemes minden óra előtt 5 perccel érkezned, hogy meghallhasd az óránként felcsendülő harangjátékok egyikét.

Harangláb
képforrás: Tourinform iroda – Tata

+1 Agostyáni Arborétum és Agostyáni Ökofalu
A Tatától 5 km-re található arborétum impozáns fás szárú növényei minden évszakban feledhetetlen esztétikai élményt nyújtanak. A tőszomszédságában található Ökofaluban pedig már több mint húsz éve foglalkoznak természetismereti bemutatással, őshonos állatok tartásával és növények termesztésével.

TIPP! A város megismeréséhez kapcsolódó élményprogramok

● Városnéző kisvonat – Nézd meg a várost egy nem szokványos,50 perces túra keretében. A gumikerekű kisvonatok körbe járják a “Vizek városát”, érintve annak látványosságait.

● Tattami Kalandjáték – Fedezd fel Tatát játékosan, kalandokkal fűszerezve!Szerezz be egy Tattami foglalkoztató füzetet a Tourinform irodában, és indulj el felfedező utadra a tatai vártól a Kálvária-dombig, a város egyik legcsodálatosabb kilátást nyújtó pontjáig.

A Várbörtön legendája – Szabaduló játék a Várbörtönben
Küzd le a félelmedet, és fejtsd meg a félelmetes Várbörtön legendáját, különben ott ragadsz!

Tourinform iroda
Tata, Ady Endre út 9.

telefon: +36 34/586-045, e-mail: tata@tourinform.hu
http://visittata.com

Nyitókép: Tata, képforrás: Tourinform iroda – Tata

Oszd meg másokkal is az eseményt!