MOZDULJ KI!

Irány KŐSZEG, az ország ékszerdoboza!

A középkori kisváros Magyarország ékszerdoboza az Alpokalján, a Kőszegi-hegység lábánál, mely ezernyi kincset rejt magában. Kedvelt turista célpont, melyet tiszta levegőjének, szinte érintetlenül fennmaradt, középkori hangulatú belvárosának, legendás várának, színvonalas vendéglátóhelyeinek és szállásinak, hangulatos kirándulóhelyeinek és a kőszegiek vendégszeretetének köszönhet.
A festői kisvárosban megmaradt a középkori városfal, és városszerkezet megőrizte romantikus hangulatát. Sétálj a Fő tér bájos házai között, ahol szinte minden épületnek saját története van! Kőszeg leghíresebb látnivalója a teljesen felújított Jurisics-vár, melynek falain belül minden évben megelevenedik az 1532-es csata, nyáron pedig a várszínház színvonalas előadásait láthatod. A város életében kiemelt szerepet játszik a bor, melynek bizonyítéka a kőszegi borászok által gondozott örökség, a „Szőlő Jövésnek Könyve”.

Tölts el több napot Kőszegen és környékén, élvezd a középkori hangulatot, a különleges atmoszférát, mely felejthetetlen élményt nyújt!

Tudtad-e,

… hogy Kőszegen a déli haragszó előtt, 11 órakor is megszólalnak a harangok? 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány maroknyi várvédővel verte vissza a Bécs ellen vonuló, túlerőben lévő török sereget. A legenda szerint 11 órakor hagyta el az utolsó török a várost, melyre azóta is harangszóval emlékeznek.

… hogy itt található az ország legrégebbi Városházája, mely ma is eredeti funkciójának megfelelően, városházaként működik?

Városháza
képforrás: mtu.gov.hu

… hogy Kőszeg a becsület városa? Évszázados hagyományi vannak itt a becsületkasszának, melybe azoknak a zöldségeknek, virágoknak, gyümölcsöknek az árát lehet bedobni, amik a kapuk elé vannak kitéve.

… hogy a városlakók minden év szeptemberében egy 1532 méteres távú városi futóversennyel emlékeznek a Kőszegi Ostromnapok keretében az 1532-es csatára?

… hogy a város 1740-ben nyitotta meg a Szőlő Jövésnek Könyvét? A hagyomány szerint Szent György napján (április 24.) a boros gazdák azóta is levágnak egy-egy szőlőhajtást, melyeket megörökítenek a könyvben szebbnél szebb rajzokkal, akvarellekkel. A könyvritkaságot a Jurisics-vár múzeumában láthatod.

Szőlő Jövésnek Könyve
képforrás: koszeg.hu

Top 10+1 látnivaló a városban

1. Jurisics-vár, mely nevét leghíresebb védőjéről, Jurisics Miklósról kapta.
2. Hősök kapuja (tornya), mellette a Tábornokház
A kapu tornyát 1932-ben, a török ostrom 400. évfordulóján építették eklektikus stílusban. A Tábornokház a városi múzeumnak ad otthont.

Hősök kapja, mellette a Tábornokház
képforrás: koszeg.hu

3. Városháza – Magyarországon egyedüliként, egészen a 14-15. századtól folyamatosan ebben az épületben tanácskoztak és bíráskodtak a város vezetői.
4. Jézus Szíve templom – a Fő tér legmeghatározóbb, neogót stílusú épülete, melynek 57 méteres tornya a város legmagasabb építménye.

Jézus Szíve templom
képforrás: pixabay.com

5. Lada-ház – Kőszeg egyik legszebb barokk épülete a Jurisics téren, ahol a legenda szerint Mátyás király is lakott.
6. Városkút – a Jurisics téren álló egykori Városkút egy korábbi láncos kút helyén épült.
7. Sgraffitós-ház, egyedi homlokzatdíszítéssel – az épület reneszánsz eredetű, 1560 környékén építették emeletessé, s ekkor kaparták ki jellegzetes díszítéseit.
8. Arany Egyszarvú Patikamúzeum gyógyszerészettörténet kiállítással és az emeleti szárítópadlással, illetve a Fekete Szerecseny Patikamúzeum, mely Kőszeg második patikamúzeuma, az egykori „Fekete Szerecseny” patika helyén.
9. Zwinger (Öregtorony) – a város legrégebbi és legnagyobb bástyája.
10. Lábas-ház (ma Levéltár) – az ország egyetlen duplaárkádos épülete, melynek hátsó falait maga a várfal adja.
+1 Arany Strucc Hotel – az ország legrégebbi szállodája, mely 1579 óta fogadja a város vendégeit. Kiváló étterme és saját cukrászdája ma is kedvenc helye a Kőszegre érkezőknek.

Fedezd fel Kőszeg látványosságait, érdekességeit a különböző tematikájú sétaútvonalak segítségével!

Ne hagyd ki!

Jurisics-vár
Élmény vár, ahol az elővár, a belsővár, a vizes árkok, a tornyok és a várkastély falai között sétálva megelevenedik a középkor.  

Jurisics-vár
képforrás: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

A kiállítások, a tárgyi emlékek megismertetik a város történelmét, a főúri étkezési szokásokat, a középkori fegyvereket és a kőszegiek életét. Az Aranyszobában őrzik a Szőlő Jövésnek Könyvét, mely szőlőhajtások rajzait rejti.  A Vármustra játékot a család közösen élvezheti, ahogy a nyári időszakban a Kőszegi Várszínház előadásait és programjait is. http://jurisicsvar.hu

Kőszegi Városi Múzeum
Egyedi kiállítást láthatsz a kismesterségekről, illetve a kőszegi céhekről. A múzeum központi része a Tábornokházban található, mellette a Hősök tornyával, melynek teraszáról gyönyörű a látvány a városra. http://www.koszegimuzeumok.hu

Szulejmán kilátó
A belvárostól 10-15 perces sétával elérhető kilátóhoz érdemes naplementekor érkezned, melynek fényében különösen csodás a kilátás a városra és a Kőszegi-hegységre.
A helyi legenda alapján I. Szulejmán szultán erről a dombról (melyet ma Szultán-tetőnek neveznek) nézte végig a döntőnek tervezett csatát, bízva annak sikerében. Jurisics Miklós várkapitány azonban viszonylag kis számú védőivel visszaverte a Kőszeget ostromló török sereget.

Abért-tó
A város határában kialakított mesterséges tónál, hátterében a Kőszegi-hegységgel, a természet harmóniáját élvezheted, miközben sétálhatsz, kerékpározhatsz vagy épp horgászhatsz.

Aktívan

A határon átnyúló, alpesi hangulatú  Kőszegi-hegységben kitűnően jelzett turistautakon túrázhatsz, melynek célpontja lehet az Óház-kilátó, a Szent Vid-kápolna, a Hétforrás, a Király-völgyi tanösvény vagy az Írottkő. A tetején épült kilátójából csodás panoráma tárul az Alpokra.

Hétforrás
képforrás: Írottkő Natúrpark

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
A környék élővilágát – elsősorban a madarakat – mutatja be. A gyerekek számára sok élményt tartogat a Búbos Cinege Élményösvény.

Írottkő Natúrpark
Szemet gyönyörködtető táj, az ország első natúrparkja. Természetvédelmi terület, melynek legmagasabb pontja az Írottkő (884 m magas). Ha az aktív turizmus kedvelője vagy, egész éven át válogathatsz a gyalogos- és kerékpáros túralehetőségekből, kulturális és gasztronómiai programokból, de a lovaglás és a horgászat céljából is vonzó úti cél.

Írtottkő-kilátó
képforrás: Írottkő Natúrpark

Chernel-kert Arborétum
A Chernel család egykori gyümölcsöskertje ma csodálatos arborétum. Benne több mint 300 növényfaj, botanikai különlegességek, hangulatos ösvények és madárvédelmi telep található.

Kirándulás Kőszeg környékén
… határon innen

Cáki pincesor – régi időket idéző zsúpfedeles pincék a gesztenyésben
Velem – 13. százaai Szent Vid-kápolna, Gesztenyeünnep
Kám / Jeli Arborétum – májusban és júniusban különösen látványos, amikor a több ezer rododendron virágzik.
Holdfény Liget – az Alpokalja kalandparkja
Biotájház Lukácsházán
Szombathely • Sopron • Fertőd

… határon túl (az osztrák oldalon)

Lékai vár (Lockenhaus) – mesebeli lovagvár
Rohonc-tó (Rechnitz) – gyönyörű fürdőhely
Sonnentherme (Lutzmannsburg) – élményfürdő
Erődrom, Öregtorony (Kirschlag) – 2010-ben Ausztria legszebb városa
Hajtánytúrák számos látnivalóval – www.draisinentour.at
350 éves szelídgesztenyefák (Liebing)

Fedezd fel az Alpokalját! Számtalan látnivaló közül válogathatsz.

Kiemelt események

Kőszegen minden évben visszatérő eseményekkel, rendszeres programokkal találkozhatsz, ahol különleges helyszínek, helyi hagyományok és izgalmas előadások várnak.

SZŐLŐ JÖVÉSNEK KÖNYVE programsorozat (április)
Kőszeg egykor híres szőlő- és bortermelésének nevezetes dokumentuma az 1740 óta vezetett könyv, a Szőlő Jövésnek Könyve.  Ebben minden évben a Szent György-napi szőlőhajtást, „a jövés”-t szebbnél szebb ceruza-, tollrajzok és akvarellek örökítik meg. A bejegyzésre Szent György-napkor, április 24-én kerül sor, melyet színes forgataggal, tavaszköszöntő programokkal ünnepelnek. A rendezvényhez kapcsolódóan borversenyt, énekkari találkozót, kiállítást is szerveznek.

KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ (június, július, augusztus)
A Kőszegi Várszínház 1982 óta nyújt kellemes kikapcsolódást a Jurisics-vár belső udvarán a színházkedvelő vendégeknek, hiszen itt SZÍNRE VISZIK A NYARAT. http://www.koszegivarszinhaz.hu

Félhold és Telihold – KŐSZEGI OSTROMNAPOK (augusztus)
Megemlékezés az 1532-es török ostromról ostromjátékkal és további színes programokkal.  

Kőszegi Ostromnapok
képforrás: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház

KŐSZEGI SZÜRET – Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó (szeptember)
Kőszeg legtöbb embert megmozgató rendezvénye, melynek központi eseménye a jelmezes, szüreti karnevál. A rendezvényhez fúvószenekari találkozó kapcsolódik.

A Natúrpark Ízei, ORSOLYA-NAPI VÁSÁR (október)
Az esemény Kőszeg és vonzáskörnyezetének jellegzetes, őszre jellemző ízeit, termékeit mutatja be.

További információ az eseményekről az eseménynaptárban, illetve az események honlapján.

Irány Kőszeg! Irány az Alpokalja, ahol számtalan látnivaló és program gondoskodik a kellemes kikapcsolódásról!

http://koszeg.hu, http://koszeginfo.com

Nyitókép: Kőszeg, Fő tér, képforrás. koszeg.hu

Oszd meg másokkal is az eseményt!