Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Irány ETYEK, Budapest szőlőskertje!

Kellemes napot, de akár egy hétvégét is eltölthetsz a fővárostól alig 30 kilométerre található Etyeken, de mégis elég távol annak forgatagától. A borairól és gasztrofesztiváljairól híres és kedvelt település a bórkóstolók és piknikek mellett számos látnivalót tartogat még. Gyűjts élményeket, barangold be gyalog vagy akár e-bike-kal Etyek nevezetességeit, melyekből most 10-et ajánlunk!

1. Keresd fel a Magyar-kutat, a falu egykori központját! A 19. század első felében a klasszicista stílusban épített kút biztosította a terület ívóvízellátását. A felújítást követően újra folyik belőle a víz, de fogyasztásra nem alkalmas.

Magyar-kút
képforrás: Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület
fotó: Németh Márk Botond

2. Egy kis megnyugvásért érdemes felsétálnod a Kálvária-dombra, ahol a Szent Vendel-szobor, a három kereszt és a mozaikkal kirakott stációk nyújtanak meghitt látványt.

Kálvária-domb
képforrás: Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület
fotó: Németh Márk Botond

3. Élvezd a környék dombjaira és az etyeki szőlőültetvényekre nyíló panorámát az Etyeki kilátóból!

4. Az Etyekhez tartozó Botpusztán, egy magaslaton áll a gótikus boti kápolna – a Szeplőtelen Fogantatás templom –, melynek története az 1200-as évek végére nyúlik vissza. A kápolna érdekessége az egyik sarkán lévő kőbe karcolt jel, amely a sámánhit sok évszázados fennmaradását bizonyítja: rontásűző céllal véshették a falába.
A kápolna egyik oldalánál egy építmény áll, melyet az itt élő nazarénus szerzetesrend számára építettek az 1700-as évek közepén.

Boti kápolna
képforrás: Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület
fotó: Németh Márk Botond

5. A vidék egyik legszebb látványossága a kis kápolnához közeli horgásztó, ahol megpihenhetsz és gyönyörködhetsz a környezetben. A tavat mesterségesen hozták létre a 70-es években a Törley pezsgőgyár számára, hogy a hatalmas szőlőterületeket öntözhessék vizéből. Ma mintegy 21 hektáros a tórendszer, melynek vízpótlását a Magyar-kút forrása táplálja. 

6. A pincéket, borászatokat és vendéglátó egységeket nem egy helyen, hanem a falu több pontján kell keresned, méghozzá Körpince, Kecskegödör, Öreghegy, Újhegy-Szépvölgy néven. Az 1860-as évek közepén épült több száz, kőből rakott pince legtöbbje még ma is áll. Térj be valamelyikbe, s kóstold meg a karakteres, savakban gazdag etyeki borokat!

Körpince
képforrás: Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület
fotó: Németh Márk Botond

Budapest szőlőskertje
Régi-új borvidékről van szó, hiszen már az Árpád-házi királyok idején termesztettek itt szőlőt, de a filoxéravész egykoron szinte teljesen megsemmisítette. Bár hazánk legfiatalabb bortermelő régiója, napjainkban mégis a legismertebb borvidékeink közé tartozik. Szőlői – chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát, királyleányka, rajnai rizling – nemcsak a Törley pezsgőnek, hanem az egyre nevesebb etyeki boroknak is alapanyagai lettek.  A borvidéken leginkább friss, üde, jó savú fehérborok, valamint pezsgők készülnek. De egyre több helyen megtalálható a pinot noir is, mely Etyeken kirobbanóan gyümölcsös borokat ad. 

7. Ne hagyd ki a Korda Filmparkot, hazánk első filmes témaparkját! Az interaktív kiállításon túl filmes kulisszatitkokat tudhatsz meg, mozidíszletek közötti sétálhatsz, de kipróbálhatod magad a szinkronizálásban, és láthatsz kaszkadőrbemutatókat és filmtrükköket is.

8. Gasztroélmények – Ismerd meg Etyek ízeit!
Az Etyek-Budai borvidéken számtalan kisebb-nagyobb, hangulatosabbnál hangulatosabb pincészet található, így bőven tudsz közöttük válogatni.
Több helyen terasz fogad, ahonnan csodás a kilátás a szőlődűlőkre, van ahol présházból lett lakásétterem, de van olyan hely is ahol üvegfelületen keresztül láthatod a borkészítés folyamatát, miközben zajlik a munka. Számos helyen az ízletes borok mellé gourmetfogásokat is kínálnak. Az Anonym Pincében például kipróbálhatod, hogyan csúszik a sauvignon blanc halakkal, megtudhatod, milyen finomságokat rejt az Etyeki Kúria vasárnapi Kúria Kosara, a Haraszty Pinészetben pedig a tradíció új ízeit fedezheted fel. Az organikus gazdálkodásra váltott Hernyák Birtokon a borok és pezsgők mellett egyedi stílusú párlatok is készülnek, ahogy a Nádas Borműhelyben szőlőmust és borecet. A Rókusfalvy Fogadó kínálatában a vidék ízeit élvezheted újragondolva.
Válaszd ki a számodra leginkább tetsző helyszínt, majd előzetesen egyeztesd az időpontot vagy regisztrálj be hozzájuk!

Etyeki ízek
képforrás: Roxer Produkció, fotó: Bódis Krisztián

További izgalmas gasztrohelyek, ahol érdemes megállnod
Sonkamester – Érdemes megkóstolod Árpás László sonkamester sonkáit, aki szerint a sonka ízét, illatát, színét, puhaságát a sózás utáni műveletek határozzák meg: így többek között a füstölés és a szárítás. Naponta ellenőrzi a folyamatokat, hogy minden rendben legyen. Nála legalább 12 havi érés után készül el a sonka.
Etyeki Sörmanufaktúra – Etyek-Botpusztán találod, ahol nem bor és pezsgő, hanem kézműves sörök készülnek.
+52 Event & Gastro Hall – A füst és a buborék találkozásának a helyszíne. A +52 mindig változó kínálatában füstben prémium alapanyagokból készülnek grill- és BBQ-ételek, mellé a környék legfinomabb borait kínálják. 

képforrás: +52

Gombai Pezsgőpince – Etyek legnagyobb kézműves pezsgőpincészete a Gasztrosétányon, ahol előszeretettel használnak új magyar szőlőfajtákat, így született meg az orpheus szőlőből az Orpheus brut natur, a Pannon frankos szőlőből pedig a Paff brut nature pezsgő is.
Gingalló Csokoládéműhely – Jelentkezz be a műhely valamelyik programjára, ahol a csokoládékostoló közben megismerheted annak technikáját, a minőségi csokoládé jellemzőit, de részt vehetsz csokoládékészítő bemutatón és workshopon is.

Gingalló kézműves csokoládé
képforrás: Fb/etyek

Kóstolj helyi sajtokat!
Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúrában nagy tapasztalattal és odafigyeléssel készülnek a kecskesajtok. Bővülő kínálatukban a friss sajtok mellett félkemény érlelet sajtokat, grillsajtokat és fehér nemespenésszel érlő lágysajtokat is találsz. Az Etyeki Hófehér sajtjuk 2019-ben bekerült a világ 84 legjobb sajtjai közé, valamint Közép- és Kelet-Európa legjobb sajtjának választották.

Fűszerezett, lágy kecskesajtok – Etyeki Kecskesajt Manufaktúra
képforrás: Etyeki Kecskesajt Manufaktúra

Etyeki Sajtútállomás – Nézd meg, hogyan készíti a sajtmester a 300 literes rézüstben, nyílt láng felett a kézműves sajtot! Megismerheted a sajtkészítés fázisait: így a kultúrázást, hevítést, oltást, sajtalvadék-felvágást és a sajtformázást. Megtudhatod, mire való a sajthárfa vagy mi is az a kimozin? Természetesen Te is készíthetsz sajtot, köpülhetsz vajat, és megkóstolhatod a különböző termékeket.

9. Rendezvények, boros programok egész évben
A borvidék legismertebb rendezvénysorozata az Etyeki Piknik, melyet évszakonként rendeznek meg a Gasztrosétányon az adott időszak szezonális jellemzőivel, de érdemes figyelned az Etyeki Borút Egyesület, valamint a pincészetek oldalait is, akik szintén számos élménnyel várnak.

Őszi piknik
képforrás: Roxer Produkció, fotó: Bódis Krisztián

Következő időszak kiemelkedő eseményei:
Libadalom (2020. november 14.,) – A Gasztrosétány vendégvárói musttal, forralt borral, libazúzapörkölttel, hízott libamájjal, különleges desszerttel, rétesekkel és megannyi más finomsággal várnak, idén is megrendezik a látványos libafuttatást.
Advent a Gasztrosétányon (2020. december 12.) – Adventi hangulatban borok és disznótoros finomságok várnak.

Megjegyzés! Tájékozódj előzetesen, hogy a járványhelyzet miatt
megtartják-e az eseményeket!

10. Tervezd meg kirándulásodat az e-tyek app segítségével!
Töltsd le az ingyenes e-tyek applikációt, amely egy kalauz ahhoz az élményhez, amelyet Etyek és az Etyek-Budai borvidék kínál. Itt minden látnivalót, élményprogramot, szálláshelyet, pincészetet megtalálsz, s pillanatok alatt be is tudsz jelentkezni az appon keresztül egy borkóstolóra, asztalt és szobát foglalhatsz, sőt e-bike-ot is bérelhetsz a túrádhoz.

képforrás: Fb/etyekpiknik

Látogass el Etyekre, ahol minden adott ahhoz, hogy jól érezd magad!

További információ: https://webetyek.hu, https://etyekipiknik.hu

Nyitókép: Etyek – Őszi Piknik
Képforrás: Roxer Produkció, fotó: Bódis Krisztián

Oszd meg másokkal is az eseményt!