gyógynövényes üvegek fesztivalok.info
Látnivaló,  MOZDULJ KI!

Megnyílt hazánk első ILLATMÚZEUMA Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság legújabb látványossága az Illatmúzeum, amely egy interaktív tárlat keretében – érdekes leírásokon, korabeli tárgyakon, egy 19. századi parfümőr szobáján és élményeken keresztül – mutatja be az apátság jellegzetes gyógynövényeit, az ezekből előállított különféle termékeket, valamint az illatkészítés kultúráját, melyhez hasonlót Franciaországban találsz.

Újabb látványossággal és turisztikai attrakcióval lett gazdagabb a világörökségi helyszín, a Pannonhalmi Főapátság, ahol már látogatható az ország első Illatmúzeuma. Itt bepillantást kaphatsz az ezeréves bencés szerzetesi gyógynövénykultúrába, a gyógynövényekből kinyert illóolajok előállításába, a különböző termékek gyártási folyamatába, de megismerheted a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényét is.

A Pannonhalmi Főapátságban 2010-ben nyitották meg a gyógynövényházat, néhány évvel ezelőtt pedig a gyógynövénylepárlót. A most megnyíló Illatmúzeum jól illeszkedik a főapátság azon elképzelésébe, hogy a felhalmozott tudományos eredmények felhasználásával élővé tegyék a monostori gyógynövény- és gyógyászati kultúrát és be is mutassák azokat.

Gyógynövénykert

Mielőtt belépnél az Illatmúzeumba, az apátság gyógynövénykertjén haladsz át, ahol a helyben termesztett növényekkel és alapanyagokkal találkozhatsz. A rendezett parcellákban minden gyógynövénynek pontosan meghatározott helye van, melyekről leírásokat találsz. Megtudhatod, hogy a Pannonhalmán élő szerzetesek már alapításuk óta foglalkoztak gyógyítással, melyekhez különböző gyógynövényeket használtak. Gazdag írásos emlékek maradtak ránk, melyekből kiemelkedik Reisch Elek gyógyszerész testvér 1735-re datált több mint ötszáz receptből álló gyűjteménye, amely számos mai főapátsági termék alapja.

Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje
Bár a monostor alapítása óta foglalkoztak a szerzetesek a gyógyításhoz szükséges növények gyűjtésével és termesztésével, a monostor természeti környezetének tudatos alakítására a 19. század első évtizedeiből vannak adatok. 1830-ban már mintegy 80 fa- és cserjefaj található az apátság arborétumában, amelynek angolkert jellegét Szeder Fábián alakította ki az 1840-es években. Az arborétum területén ma több száz fa- és cserjefaj található, s ezek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló faj és fajta. Védett botanikai értékei mellett igen gazdag a terület énekesmadár állománya is.
A Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje egész évben látogatható.

levendulakert
Gyógynövénykert – Pannonhalma
képforrás: Pannonhalmi Főapátság

Gyógynövényes látványműhely

Először a különböző gyógynövényekről kapsz részletes leírást, majd láthatod az illóolajok előállítását, lepárlását, majd a végtermékek csomagolását. Mindez a szemed előtt zajlik, mintha részese lennél az előállítás folyamatának.

Élmények és illatok

A múzeumban megismerheted az illóolajok és a parfümipar kronológiába rendezett történetét, bemutatják a 17–18. századi szerzetesi gyógyászat hagyományait, korabeli tárgyak – többszáz éves patika edény, 19. századi mikroszkóp, fa tárolótégelyek valamint szerzetesi gyógyászati kellék, eszközök – segítségével. Olyan tárgyak ezek, amelyeket valószínűleg még Reisch Elek gyógyszerész testvér és kortársai is használtak a 18. században.

De nemcsak olvashatsz, hanem bele is szippanthatsz az illatokba egy tölcséren keresztül például megillatozhatod a monostor gyógyászathoz használt öt klasszikus gyógynövényét is: vagyis az orvosi zsályát, a borsmentát, a francia levendulát, a kakukkfűvet és az orvosi citromfűvet, de a kiállítás bemutatja a hét legfontosabb ókori, szakrális illatot is. Ezek: az ámbra, a pézsma, a tömjén, a mirha, a pacsuli, a rózsa és a rozmaring, melyek egy kicsit visszarepítenek a távoli birodalmakba.

Érdemes belenézned a szekrények fiókjaiba is, ahol a vakok és gyengénlátók számára adott információk mellett növényeket és a feldolgozásukhoz szükséges tárgyat, illetve késztermékeket találsz.

A múzeumban bemutatják a 17-18. századi szerzetesi gyógyászat hagyományait, amelyeket Reisch Elek és kortársai műveltek. Olyan korabeli tárgyakat, eszközöket is kiállítottak, amelyeket ők is használhattak, és a receptgyűjteményekbe is belepillanthatnak a látogatók.

A lépcsőházban az illóolajok és a parfümipar kronológiába rendezett történetét ismerhetik meg.

Illattörténeti utazás

Tudtad?
…hogy a világ első jegyzett parfümőrnője a mezopotámiai Tapputi nevű hölgy volt Kr. e. 1200-ban?
…hogy a világ első valódi, ismert és feljegyzett parfümje magyar volt? Károly Róbert adta feleségének, Erzsébet királynénak, mely egy rozmaringillatú víz volt. A királyné aromája miatt külsőleg, egészségügyi előnyei miatt pedig belsőleg is fogyasztotta. A magyar királyné vizeként emlegetett egész Európába, melyet orvosságként és parfümként is használták.

Az illattörténeti utazáson az információk mellett korabeli enteriőrbe is belecsöppenhetsz. Az emeleten egy 19. századi parfümőr asztala fogad, amelyen pipettákat, tölcséreket, kémcsöveket, patikamozsárt és mérleget, rézmikroszkópot, valamint receptúrákat láthatsz.

parfümkészítő asztal fesztivalok.info
Antik parfümkészítő-asztal
fotó: Krizsán Csaba / MTI

A kiállítás utolsó egysége a hét legfontosabb ókori, szakrális illatot mutatja be. Ezek: az ámbra, a pézsma, a tömjén, a mirha, a pacsuli, a rózsa és a rozmaring, melyeket meg is illatozhatod a kihelyezett tölcséreken keresztül, kicsit visszakalauzolva a távoli, ősi birodalmakba.

TIPP! Apátsági programok

Az Illatmúzeum és a gyógynövénykert megtekintése mellett ne hagyd ki a bazilika és az altemplom vagy a főapátságban található könyvtár megtekintését se. De láthatsz itt időszaki kiállításokat – többek között a főapátság szakrális kincseiből –, bejelentkezhetsz egy pincelátogatásra is, illetve a Pausa Apátsági Kávéházban megkóstolhatod a különleges desszerteket és fagylaltokat, melyekhez az apátsági gyógy- és fűszernövénykert terményei társulnak ízesítésként. Ha pedig egy orgonakoncertet szeretnél hallani, kiváló alkalom a következő esemény:
Nyári orgonatúra Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Kiss Zsolt orgonaművész vezetésével (2021. június 19.,19 óra)

További információ: http://apatsagimuzeum.hu

Nyitókép: Illatmúzeum – Pannonhalma, képforrás: Pannonhalmi Főapátság  – web

Oszd meg másokkal is az eseményt!