MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Hóvirágmező az ALCSÚTI ARBORÉTUMBAN

A 2,5 hektáron elterülő hófehér virágmezőt még megtekintheted hazánk legeredetibb angolparkjában, az Alcsúti Arborétumban. Március 4-től mindennap nyitva 10-től 18 óráig.

Már megjelentek a tavasz első hírnőke, a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban, melyeknek virágázása még mindig tart. A 2,5 hektáron elterülő mediterrán hóvirágmező látványa lenyűgöző, ahol 7 hóvirágfaj 24 fajtáját találod.

A hóvirágmező első példányát József nádor által alapított alcsútdobozi birtok kertészei az 1800-as évek végén telepítették, majd újabb és újabb fajtákkal gyarapították – ennek köszönhetően ma az ország legnagyobb, egybefüggő hóvirágszőnyege fogad az arborétumban.

A település területe 1819-től József nádor birtokába került, aki felismerte a Vértes előterében fekvő völgy kedvező adottságait, ezért 1825-től különleges növényfajokat telepített ide. Ő volt az első Habsburg, aki Magyarországon letelepedve birtokot szerzett – az ő leszármazottjait nevezzük a Habsburgok magyar ágának. A mai arborétum alapját a nádor egykori kastélyának kertje adja. A park gazdái – József nádor, később József főherceg – is lelkes növényhonosítók voltak, melynek köszönhetően ma több mint 540-féle fa és cserje található a 40 hektáros területen.
A nádor egykori klasszicista kastélyából, mely Pollach Mihály tervei alapján épült fel, mára csak
a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Ma a hangulatos és romantikus kastélykert  óriás fái kanyargós sétautakat, műromokat, pihenőket, szökőkutakat, tavakat, hidakat rejt, de megtalálhatod az egykori Babaházat is, ahol a főhercegi gyerekek játékait tartották, az előtte elterülő kertben pedig a gyerekek kertészkedhettek.

A hóvirágok mellett az arborétum fenyőgyűjteménye is sok ritkaságot tartogat: ilyen a virginai borókafenyő (ceruzafenyő) vagy a duglászfenyő. Az arborétum szigetén magasodik a mocsáriciprus, mely légzőgyökereket fejleszt ki, akár 15 méterre távolabb is.

Az arborétumot egész évben érdemes felkeresni, de különösen szép február közepétől márciusig, amikor hóvirágmező borítja, áprilisban, amikor nárciszokban és tulipánokban gyönyörködhetsz, májusban a jezsámen bokrok és tavirózsák virágzásakor és a júniusi estéken, amikor szentjánosbogarak ezrei rajzanak kis zöld lámpásként világítva.

A park melletti csaplári erdőben magasodik hazánk legidősebb libanoni cédrusa, az etyeki úton pedig a cédrussal egyidős, kb. 3 km hosszú platánsor. Mindkettő lenyűgöző szépségű.

Az arborétum minden hónapban más-más arcát mutatja,
más színekben pompázik, így érdemes többször visszatérned,
hogy lásd ezeket a csodákat.

További információ:
http://www.alcsuti-arboretum.hu/alcsuti-arboretum/, https://www.facebook.com/arboretumalcsut

TIPP! Élményprogramok

● Vál-Völgyi Kisvasút
● Alcsúti Kalandpark
● Pannónia Golf & Country-Club

Képek: Alcsúti Arborétum, képforrás: Alcsúti Arborétum – web

Oszd meg másokkal is az eseményt!