Hegyed vár fesztivalok.info
Balaton,  MOZDULJ KI!

Várrom a hegyesdi tanúhegy tetején

A Balaton-felvidék jellegzetes formájú tanúhegyei Badacsonytól Somlóig több millió év történetéről mesélnek. Mindegyiknek megvan a jellegzetessége, különlegessége. Így például a Szent György-hegy a bazaltoszlopairól híres, a Badacsonyt, a „tanúhegyek fejedelmét” koporsó formájáról ismerheted fel, a Gulácsra vadregényes útvonalon juthatsz fel, a Csobánc tetejéről pedig páratlan kilátás nyílik a Balaton és a szomszédos Káli-medence felé is. Hegyesd a Balaton-felvidék tanúhegyei közül az egyik legkisebb, s kevésbé ismert, pedig ennek a csúcsára is vezet turistaút, sőt, még várromot is találsz a tetején.

A hegyesdi várromot az azonos nevű faluból érheted el legkönnyebben, amely a Tapolcai-medence és a Déli-Bakony találkozásánál, az Eger-víz mellett található.

A Hegyesdi vár történetéről

A Hegyesdi vár vélhetően a 13. században épült a tatárok újabb támadása elleni védelmi rendszer részeként. A minden oldalról igen meredek sziklatömbre épült, 281 méter magas vulkáni kúp tetején álló várhoz valaha szerpentinút vezetett a fel, melyet a felső szakaszon kis tornyokkal erősített vékony fal védett. 
A középkorban sűrűn váltották egymás tulajdonosai, majd 1561-ben a törökök csapatok megszállták.  A vár ura, Pajazit vajda folyamatosan kirabolta a környező településeket, palánkvárral erősítette meg az alsórészt az itt élő jobbágyokkal. A magyarok 1562-ben foglalták vissza a várat, mely az ostrom következtében erősen megrongálódott. Már nem építették újjá, idővel katonai jelentőségét elveszítette.

A hegyesdi Várhegy tanösvény

Mára a Balaton-felvidék egyik kevéssé ismert, messziről nem is látható romjához egy izgalmas körtúra vezet. A kiindulópontnál egy kis parkoló és pihenőhely lett kialakítva. A tanösvény kb. 1,5 km hosszú, amelyen barangolva ismertető táblák segítik a környék természeti értékeinek, jellegzetes növény- és állatvilágának, a vár történelmi múltjának a megismerését.

A túra kellemes sétával kezdődik, de az erdei csapás egyre meredekebben vezet a hegy oldalában, majd megkezdődik egy fárasztó rész, a lépcsőzés. Az út végét pedig szó szerint csak négykézláb lehet megtenni a meredek sziklafalakon.

S ha feljutottál az igen kis alapterületű hegytetőre, csodás, 360 fokos kilátás tárul eléd, amiért érdemes volt felkapaszkodnod. A hegy lábánál terül el Hegyesd és a kis bányató, de ellátni Kapolcsig, s felfedezheted a Tapolcai-medence tanúhegyeit is.

TIPP! Ne hagyd ki!

● Hegyesdi bányató
Hegyesd központjában, egy kőbánya helyén képződött, kristálytiszta vizű tó fogad – a térség igazi gyöngyszeme. Egykor dolomitot bányásztak itt, melynek bezárása után a karsztvíz feljött, s a helyenként 8-10 méter mély bányagödröt feltöltötte. Ma horgásztóként működik.

● Szekérkiállítás
A több mint 50 darabos gyűjteményből helyhiány miatt „csak” 14 szekeret állítottak ki. A falakon Kapócs Tibor festményei láthatóak. A kiállítás helye: Hegyesd Alsómajor 1.

Hegyesdről alig néhány percnyi autózás után számtalan nevezetesség elérhető: például
Tapolca, Nagyvázsony vagy a Balaton, illetve a környék kiválóan alkalmas túrázásra, kerékpározásra is.

Hegyesd megközelítése: autóval a Tapolca és Veszprém között vezető 77-es útról érheted el Hegyesd községet, amelynek határában emelkedik a Hegyesdi várrom.

Nyitókép: Hegyesd – tanúhegy, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!