MOZDULJ KI!

GYULA télen is varázslatos

Gyula az a város, ahová nemcsak tavasszal vagy nyáron érdemes ellátogatni, hanem a téli hónapokban is, mert ilyenkor egy másik arcát ismerheted meg. Igaz, itt is zárva vannak a turisztikai célpontok, de így is számos érdekességet fedezhetsz fel a városban. Szóval, elő a melegebb kabáttal, s irány a történelmi fürdőváros!

Gyula több mindenről ismert lehet számodra: így például a gyulai várról vagy a több évtizedes múltra visszatekintő várszínházi előadásairól, a vár szomszédságában található gyógyfürdőjéről, a hungarikummá minősített gyulai kolbászról, de ennél még sokkal több értéket tartogat.

Városi séta Gyulán

Gyula igazi ékszerdoboz az ország délkeleti részében, az élmények városa a bezárt kulturális intézmények, szórakozóhelyek ellenére is. Ez a csendesebb időszak jó lehetőség arra, hogy felkutasd a város nevezetességeit, akár játékos formában is.

Gyulai vár
képforrás: Gyulai Várszínház

GYULAI VÁR
A város jelképe, a város legrégebbi épített öröksége, amely Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára. Érdemes körbesétálnod az erődítményt, melynek ódon falai az egykori várárokkal a középkor hangulatát hozzák vissza. A 14–15. században épült falakon belül található vármúzeum csaknem hét évszázad történetét mutatja be – sajnos jelenleg zárva van. A vár melletti csónakázótó télen is látványos.

1964 óta nyaranta színházi előadásokat, koncerteket tartanak a várban, melyek fesztivál hangulatot hoznak a városba.

Gyulai Várszínház
képforrás: Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház idén az 58. évadára készül.
További információ: https://www.facebook.com/gyulaivarszinhaz

Az ötcsillagos GYULAI VÁRFÜRDŐ
A város legnagyobb vonzereje a fürdője, amit sajnos most nem tudsz kipróbálni. A létesítménynek az Almásy-kastély 200 éves ősparkja ad otthont, melyben a gyógyfürdő mellett strand- és élményfürdő is található. Az AquaPalota élményelmei, csúszdái, úszómedencéi, wellness- és szaunaparkja visszavárnak, valamint a gyulai víz gyógyító erejét neked is ki kell próbálnod!

Tudtad?
…hogy Gyulán már a török hódoltság előtt, az 1500-as évek elején is volt fürdő? Ezt korabeli dokumentumok igazolják. A termálvíz még ekkor nem állt rendelkezésre, így fűtéssel melegítették a vizet és a fürdőt.

További információ: https://varfurdo.hu

GYULAI ALMÁSY-KASTÉLY Látogatóközpont
Szintént kiemelt látnivaló a várral szemben található Almásy-kastély.
A szigorítások feloldása után érdemes majd ide is visszajönnöd, ahol 21. századi interaktív megoldásokkal ismeheted meg a kastély történetét, mindennapjait és lakóit, elsősorban a cselédség életén keresztül. A család miden tagjának élményt nyújtó, múlt idéző kiállításon számost titokra fény derül, ami a kastély életéhez kötődik.

Gyulai Almásy-kastély és Látogatóközpont
képforrás: Tourinform Gyula, fotó: Incze László

Online tárlatvezetés a Gyulai Almásy-kastélyban: https://www.facebook.com/watch/?v=220699189312083
További információ: https://gyulaikastely.hu

SZOPORPARK
A Várkertet elhagyva a szoborparkban találod magad, ahol a városhoz köthető jeles személyekről láthatsz alkotásokat. Megtalálod itt Munkácsy Mihály, Bartók Béla, Albrecht Dürer vagy Ady Endre szobrát is.

Tudtad?
…hogy Bartók Béla népdalokat gyűjtütt Gyulán és a környéken? 1906-ban érkezett a városba, s itt hallotta Illés Anna cselédlánytól a Szánt a babám, csireg-csörög a járom… vagy a Csillagom, csillagom… kezdetű csodálatos népdalokat. Később Bartók és Kodály 250 népdalt jegyzett le Békés megyében.

…hogy Albrecht Dürernek, a reneszánsz kor legnevesebb német képzőművészének magyar gyökerei vannak? Édesapja, akit Ajtósi Albert néven ismerünk, a Gyula melletti Ajtós nevű településen született, innen vándorolt ki fiatal korában, 1455-ben Nürnbergbe, ahol letelepedett, és családot alapított. Az ő fia lett a híres Albrecht Dürer.

BELVÁROS
Gyulát a vizek városának is szokták nevezni, hiszen a számos kisebb tó mellett nagyban meghatározza a városképét a települést átszelő Fehér-Körös, valamint a folyó egykori medrében folyó Élővíz-csatorna. A szomorúfűzfákkal szegélyezett vízparton sétálva a télies időben is kellemes az élmény.

Élővíz-csatorna
képforrás: Tourinform Gyula

Most nem működnek a város szökőkútjai, amelyek kivilágítva, az esti fényben igazán látványossá teszik a belvárost. A melegebb hónapokban rengeteg a virágos növény a parkokban és a tereken, melyek még hangulatosabbá teszik a Kossuth teret és a város többi részét.

Az egykori megyeközpontban sétálva – Mátyás király korától kezdve 1950-ig Gyula városa volt Békés megye közigazgatási központja – az épületek falain sorra fedezheted fel az emléktáblákat, lépten-nyomon szobrokat találsz a Gyulához köthető híres személyekről, de felfedezhetsz érdekes alkotásokat is.

A Petőfi téren nézd meg az egykori megyeházát, amely ma városházaként működik!

Az Erkel Ferenc téren a város híres szülöttjének, Erkel Ferencnek a mellszobra áll. A Himnusz zeneszerzője, a magyar nemzeti opera megteremtője 1810-ben született Gyulán. Szülőházában ma emlékmúzeum található.

A tér sarkában áll a Százéves Cukrászda impozáns épülete, mely kívül-belül a reformkor hangulatát idézi. Itt mindenféleképpen meg kell kóstoltod valamelyik sütijüket! Az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel.

Százéves Cukrászda
képforrás: Tourinform Gyula

Tudtad?
hogy nem is százéves a Százéves Cukrászda? 1840-től már cukrászdaként üzemelt, így már több mint 180 éves. Ez hazánk második legrégebbi, ma is üzemelő cukrászdája.

A Harruckern térről a Városház utcán keresztül, a Világórát elhagyva juthatsz el a tágas Kossuth térre, az egykori piactérre. Nyári időszakban a sok színes virág mellett lenyűgöző a különböző szökőkutak látványa. Különleges alkotás az anamorfózis-oszlop.

Világóra
képforrás: Tourinform Gyula

Világóra – A világmindenséget szimbolizáló alkotás 3,5 tonnás smaragdzöld üveggömb, mely világóraként funkcionál. 
Anamorfózis-oszlop – Az oszlop tövénél, a járószinten 290 ezer darab, a szürke 8 árnyalatát viselő kövecskéből összeállított mozaiktorzó látható. A torzítás mértékét jól kiszámították: neked valójában nem is a mozaik felületet kell szemügyre venned, hanem az oszlop domború és kissé kónikus oldalát, hiszen azon válik megfelelően és arányosan láthatóvá a kép, melynek címe: Ádám és Éva a Paradicsomban.

További látnivaló, ahová érdemes elsétálnod

Ladics-ház – A Százéves Cukrászdától pár lépésre találod, mely egyedülálló gyűjteményt tartalmaz, szobáinak bútorzata, tárgyai az egykori polgári elit életébe enged betekintést. (Jelenleg zárva.)

Göndöcs-kert – Vigadó épülete ● Kohán Képtár, melynek állandó kiállítása a gyulán született Kohán György festőművész munkásságát mutatja be.

Tudtad?
…hogy a kert nevét Göndöcs Benedek papról kapta? Először Ókígyóson, majd Gyulán lett plébános, később Békés vármegye országgyűlési képviselője. Kitartóan szorgalmazta a pusztaszeri régészeti feltárásokat, valamint azt, hogy Pusztaszeren hozzanak létre történelmi emlékhelyet.

Erkel Ferenc Emlékmúzeum Erkel Ferenc szülőháza ma emlékmúzeum az Apor Vilmos téren. A zeneszerző személyes tárgyai és relikviái mellett családjának történetét, otthonát és egy 19. századi osztálytermet is bemutatnak.
Online tárlatvezetés az Erkel-emlékházban: https://www.facebook.com/erkelemlekhaz/videos/2872121099509849

A látnivalók sora itt nem ér véget,
marad nézni való bőven a következő gyulai látogatásodra is!  

Városnézés közben vagy után térj be valamelyik étterembe vagy kávézóba! Igaz, most csak elvitelre tudsz rendelni ételt vagy kávét, de ilyen formában is érdemes megkóstolnod a helyi ízeket.

TIPP! Black Sheep Kávéház & Konyha Gyula
Black Sheep, a hely, ahol a minőség garantált! „Újhullámos” kávék, pizzák és egyéb különlegességek várnak. Rendelést is felvesznek.
További információ: https://www.facebook.com/blacksheepgyula

Újdonság!

VIRTUÁLIS VÁROSNÉZÉS
Járd be és ismerd meg virtuális formában
a várost! Akár az otthonodban is átélheted
a gyulai élményeket!

A történelmi fürdővárost az otthonodból is élvezheted, ha esetleg nem lenne lehetőséged személyesen ellátogatnod a dél-alföldi településre.

A visitgyula.com/virtualis-varosnezes oldalra klikkelve egy térképen látod az útvonal 10 állomását, melyek Gyula kötelező látnivalóit érintik.


A virtuális séta a Várkertből indul, az első állomás rögtön a közelben lévő Várfürdőbe vezet, majd a szomszédságban lévő Almásy-kastélyt mutatják be. Ezután a belváros felé kalauzolnak érintve a Szent Miklós parkot és a mellette álló Városházát is. A virtuális séta során eljuthatsz a Százéves Cukrászdához, a Ladics-házhoz, de láthatod a Harruckern teret, a Kossuth teret, a Göndöcs-kertet és az Erkel Ferenc Emlékházat is.

A virtuális városnézés során a történelmi vonatkozású információk mellett érdekességek, pikáns történetek is kapcsolódnak az adott nevezetességekhez. A városról szóló ismereteket nemcsak elolvashatod a weboldalon, hanem hallhatod is, így olyan, mintha egy valós, vezetett sétán lennél.
További információ: https://www.visitgyula.com/virtualis-varosnezes

GYULA(KUL)TÚRA – városfelfedező-játék
A játék során széfek, kódok, izgalmas feladványok várnak Rád, miközben bejárod és megismered a várost.
Ne hagyd ki, ez az élmény Téged is vár!

A feladványokkal fűszerezett játékban meseszerű térképek segítségével ismerheted meg Gyula főbb látványosságait.
A gyalogtúra hossza 2,7 km, amit kb. 2 óra alatt tehető meg.
A megfejtések közelebb visznek a végállomáshoz, ahol ajándékot nyerhetsz.
További információ: https://gyulakultura.hu

Gyula(kul)túra városfelfedező-játék
képforrás: gyulakultura.hu

Így vagy úgy, de éld át Te is Gyula varázsát!

További információ: https://www.visitgyula.com

Nyitókép: Gyulai vár, képforrás: Tourinform Gyula

Oszd meg másokkal is az eseményt!