Gombás-tó fesztivalok.info
MOZDULJ KI!

Gombás-tó a Mátra zöld szívében

A Mátra északi oldalában, 850–950 méteres hegycsúcsok és sűrű erdők ölelésében találod a Nógrád megyei Mátraalmást, a parányi települést, amely egyike az ország legmagasabban fekvő falvainak. A Mátra zöld szívének nevezik – joggal –, ahol a hangulatos Gombás-tavat is találod.

A falut a 18. század elején négy idetelepülő család – a Lajgutok, a Gembiczkiek, a Draveczkiek és a Storkok alapították.  Szuhahutaként volt ismert, ahol üveghuta működött. Az itt gyártott hétköznapi tárgyak eljutottak az ország nagyobb városaiba: Egerbe, Budára és Pestre, de még a távoli Temesvárra is. A lakosság faszén- és hamuzsírkészítéssel is foglalkozott, később pedig faeszközök, szerszámok és bútorok készítése biztosította a helyi lakosság mindennapi megélhetését.
Jelenlegi nevét, Mátraalmást 1962-ben kapta, mely Szuhához tartozik. Mára igazi üdülőfaluvá vált.

A település hangulatát egész évben meghatározza a természet közelsége: a falu szomszédságában meredek hegyoldalakat, csörgedező patakokat, valamint érintetlen, vadvirágokkal teli réteket találsz. Mátraalmás kitűnő kiindulópont a gyalog- és kerékpártúrázók számára, ahonnan a Mátra vidékének nagy része bejárható. Emellett a faluban és környékén az aktív pihenés egyéb formáira is van lehetőség.

Mátraalmás fesztivalok.info
Mátraalmás
képforrás: Mátraalmás – web

Tudtad?
… hogy mátraalmási hagyomány a mátraalmási asszonyfarsang? Megrendezésére húshagyókedden kerül sor. A régi szokás szerint a maskarába öltözött asszonyok a nap folyamán tréfás körülmények között “megborotválták” a férfiakat, akiknek ezért fizetniük kellett. Ebből a pénzből az asszonyok az este folyamán mulatságot rendeztek.

Gombás-tó
A környék egyik csodás kirándulóhelye az üdülőkörzetben található. Kellemes sétát tehetsz a parányi tó körül, vagy a padokon megpihenve élvezheted a friss levegőt, a kellemes látványt, a nyugalmat.

További látnivalók
Palóc Tájház (Szuha) ● Római katolikus templom (Szuha) ● Fa haranglán (Mátraalmás) ● Bükkfa-forrás ● Várbérc és Galyavár

TIPP! Galyatető – 6 km-re található

További információ: https://matraalmas.hu/telepulesunkrol, https://www.facebook.com/matraalmas/

Nyitókép: Gombás-tó, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!