Károlyi-kastély
Látnivaló,  MOZDULJ KI!

FÜZÉRRADVÁNYI KÁROLYI-KASTÉLY

Az egykori luxus kastélyszállóban most Te is vendég lehetsz!

A 2021-ben felújított füzérradványi Károly-kastély a Zemplén egyik legszebb kastélya, amely impozáns és korhűen berendezett belső tereivel, az épületet körülölelő hatalmas parkjával igazi kuriózum hazánkban. A kastély kiállítása a különböző interaktív elemekkel az egykori kastélyszálló hangulatát idézi meg, amelyről a Károlyi család és az itt dolgozó személyzet tagjai további titkokat árul el. Légy Te is a kastélyszálló vendége és éld át a kalandokat!

Károlyi Sándor, aki megalapozta a Károlyiak jövőjét

A Károlyi család a 13. századik vezeti vissza gyökereit, férfi tagjai évszázadokon keresztül a magyar történelem sodrásában éltek. Közhivatalra először Károlyi Mihály báró jutott a 17. század elején, Károlyi Sándor Szatmár vármegyei főispán, kuruc tábornok, császári főhadvezér-helyettes  pedig megszerezte a grófi rangot. (1711-ben ő írta alá a harcokat lezáró szatmári békét Nagykárolyban.) Ő volt az, aki családját a magyarországi főnemesség élvonalába segítette, valamint megalapozta a család később 400 ezer holdra rúgó, az egész országra kiterjedő birtokhálózatát. Megtestesítette azt a mintát, amely utódai számára is követendő példa volt: felelős politizálás, mintaszerű gazdálkodás és szociális érzékenység.

Rövid kastélytörténet

Füzér várát és uradalmát kárpótlásként a török háborúkban elszenvedett veszteségeiért I. Lipót király 1686-ban adományozta nagykárolyi báró Károlyi Lászlónak. Innentől a Károlyiak birtokolják – egy rövid megszakítással – a radványi kastélyt több mint két és fél évszázadon keresztül.

Gróf Károlyi Ede (1821–1879) volt az első Károlyi, aki állandó lakhelyének választotta Radványt, a kastélyt pedig 1846–1877 között több periódusban újjáépíttette. Terveit Ybl Miklós, hazánk egyik legkiválóbb historizáló stílusban alkotó mestere valósította meg.
A rezidencia nyolcszögletű tornya Károlyi Ede ötlete nyomán született, amely nem nyerte el a család tagjainak tetszését: a tornyot piszkavasnak titulálták magas, keskeny és meglehetősen aránytalan volta miatt.

képforrás: Fesztiválok.info

A rezidencia építésével párhuzamosan a kertet tájképi stílusú parkká alakították, amely a század végére már 170 katasztrális holdat tett ki. Ebben az időszakban kerültek a patakpartra a mára már óriássá fejlődött híres platánok. Hasonló korú a kastély közelében álló néhány idős vadgesztenye is.

1897 és 1902 között gróf Károlyi László (1859–1936) átépíttette a kastély déli lakószárnyát, valamint eben az időszakban Európai viszonylatban is figyelemre méltó itáliai épületszerkezeti elemekkel bővült a kastély belseje.  Például gróf Károlyi László és felesége, Apponyi Franciska grófnő komplett reneszánsz kandallókat, ajtókereteket, faragványokat vásárolt elsősorban Firenzében és Párizsban, amelyek beépítésre kerültek a füzérradványi kastélyba. Reneszánsz és késő reneszánsz bútorokat, műtárgyakat is vettek, amelyek révén valóságos múzeumszerű enteriőrök jöttek létre a kastélyban.

Gróf Károlyi István (1898–1967) felesége, Windisch-Graetz Mária (1911–2004) javaslatára a használaton kívüli kastélyt luxus kastélyszállóvá alakíttatta át. A munkálatok Lehoczky György tervei alapján 1936–38 között zajlottak. Ekkor a kastélyszálló körül a parkot is az előkelő szállóvendégek szolgálatába állították: tenisz-, sí- és golfpályák, valamint strand- és apartmanházak épültek benne.
A luxusszálló 1938-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és egy megszakítással 1948-ig működött a család üzemeltetésében. A kastélyszállóban és az apartmanokban 87 szoba állt a vendégek rendelkezésére, akik szívesen jöttek ide pihenni, vadászni, golfozni, lovagolni, kisvasutazni, horgászni, piknikeznie vagy csak kirándulni. A szálló sikeresen működött, s hamarosan elérte a lillafüredi szálló népszerűségét.

Először 1945-ben államosították, de 1947-től visszakapta a Károly család, akik még két évig üzemeltethették a szállót, de 1949-ben végleg államosították. Ezt követően a füzérradványi kastélyban kórházat rendeztek be, majd később szanatórium volt falai között.

2018 és 2021 között a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásában megtörtént a kastély komplex műemléki felújítása és turisztikai vonzerővé fejlesztése.

Kastélytúra

A felújított kastély állandó kiállítása – Kastély Noir, tárgyak, titkok címmela kastélyszálló időszakát (1936–1948) idézi meg archív fotók, régi filmek, újságcikkek, az egykori műgyűjteményi gazdagságot bemutató festmények segítségével.

A fogadótérbe lépve az egykori szállodában érezheted magad: csengő, feliratok, tájékoztató táblák idézik fel a szállodai recepció hangulatát.

Innen a vörösmárványoszlopos szalonba érkezhetsz, majd a könyvtárszobába, ahol a Károlyiak történetével ismerkedhetsz, valamint láthatod a nevezetes „szatmári asztalt”, amelyen gróf Károlyi Sándor aláírta a Rákóczi-féle szabadságharcot lezáró szatmári békét 1711-ben.

képforrás: Fesztiválok.info

Bethlen Margit grófnő és újságírónő 1938-ban két hosszú újságcikkben is bemutatta a kastélyszálló gazdagságát. Ezekből is olvashatsz részleteket, illetve a korabeli enteriőrökről fényképeket nézegethetsz a sztereoszkópok használatával.

Több teremben találsz olyan kijelzőt – beszélő képet –, ahol a kastélyszálló életét meghatározó karakterek (recepciós, londíner, szállodaigazgató, szobalány, filmrendező, gróf, stb.) bukkannak fel, s mesélnek a kastély életéről, adnak érdekes információkat, árulnak el titkokat. Ezek mellett makettek, sztereoszkópok, érintőképernyők vagy VR-játékok segítségével ismerheted meg a Károlyi család és a szálló legendáit.

képforrás: Fesztiválok.info

A kastélyban sétálva felfedezheted az angolszász kastélyok komor romantikáját, néhol a vadászkastélyokra jellemző sötét tónust, valamint az 1930-as, 1940-es évekre jellemző, a filmekből ismert noir-élményt.

A márványfolyosón fennmaradt eredeti bárpult, a biliárdteremben gróf Károlyi László és vadásztársa, gróf Széchenyi Zsigmond afrikai vadászatairól olvashatsz, illetve láthatsz antik fegyvereket és a vadászzsákmányból szerzett trófeákat.

Az emeleti fogadószobában és a szomszédos fürdőszobában egy filmforgatás jelenete elevenedik meg.

A szállodai hálóban egy érintőképernyő segítségével 360 fokos gömbképeken az egész kastélyparkot bejárhatod, s belenézhetsz a parkban 1942-ben forgatott Kísértés című film részleteibe is. A film egyik főszereplője Karády Katalin volt, akinek filmben viselt ruháit a budoárban láthatod, de meghallgathatod az alkotás híres betétdalát is: „Az a perc a legszebb perc, mit meg nem ád az élet. Az a legszebb csók, mit el nem csókolunk.”

képforrás: Fesztiválok.info

A kávézóban a szálló eredeti bútorai mellett stílusában ehhez illeszkedő, modernebb darabokkal is találkozhatsz. Itt egy finom kávé elfogyasztása közben egy érintőképernyő segítségével átlapozhatod az 1940-es évekbeli szállodai recepteket vagy az étel- és itallapot, valamint a kor hangulatát megidéző újságokat is olvashatsz.

A kastélyban számos élmény vár

A biliárdteremben kipróbálhatod magad a biliárdjátékban, felfedezheted a kastély rejtélyes folyosóját, a pincehelyiségben berendezett szabadulószobában segíthetsz a tulajdonosoknak az államosítást megelőző titkos vagyonmentésben, s akár egy izgalmas nyomozásban is részt vehetsz, hogy kiderüljön, vajon ki áll a műkincskereskedő titokzatos halála mögött.

Kastélypark

A Károlyi-kastély körülölelő, ősfás angolpark 1975 óta természetvédelmi terület. A több mint százhektáros arborétum büszkeségei a patak partján álló, több százéves platánóriások. Ezek a famatuzsálemek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak.

A különleges klímájú és hangulatú kertben terebélyes hársfákat, többtörzsű tulipánfákat és piramistölgyeket is találsz, s halastó, sétányok, patakokon átívelő romantikus hidak, árnyas facsoportok csábítanak akár többórás sétára. A hatalmas parkot egy kilátótorony tetejéről is megcsodálhatod.
Megjegyzés! A park ingyenesen látogatható, de előzetes egyeztetés alapján lehetőség van vezetett parktúrára is.

További információ: https://fuzerradvanyikastely.hu, https://www.facebook.com/karolyikastely.fuzerradvany.hivatalos

Nyitókép képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!