MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Földtörténeti utazás az IPOLYTARNÓCI ŐSMARADVÁNYOK között

A védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, látványosan kiépített ősmaradvány-lelőhely. Cápafogakkal és rája maradványokkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, 7 millió éves ősfák, tanösvények, 4DX mozi, lomkorona sétány… és még sok izgalmas kaland az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területén.

Ipolytarnóci Ősmaradványok
képforrás: Fesztiválok.info

A bejáratnál a bükkábrányi lignitbányából kimentett 7 millió éves ősfák fogadnak. Világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradtak meg a 300-400 éves korukban elpusztult fák, melyek álló helyzetükben konzerválódtak.

Ipolytarnóci Ősmaradványok – Bükkábrányi ősfák
képforrás: Fesztiválok.info

Az 5-6 méter magas, 1,5-3 méteres átmérőjű fatörzsből öt látható Ipolytarnócon, három pedig a miskolci Pannon-tenger Múzeumban. Az ősfákra 2007-ben találtak rá, 60 méteres mélységben.

20-24 millió éves földtörténeti utazásra invitál a Borókás-árok Geológiai Tanösvény kezdőpontjáig vezető 700 méteres útszakasz, ahol az út mellett elhelyezett üledékes és vulkanikus kőzetek (andezit, bazalt) mutatják a térséget alkotó földtani formációkat.

A természetvédelmi területen a Borókás-árok Geológiai tanösvény mellett, mely csak idegenvezetővel látogatható, több tematikus tanösvény is kialakításra került: így a Kőzetparki Ösvény, a Biológiai tanösvény, és a Kőszikla ösvény – bejárásuk izgalmas programot kínál.

A területen találták meg azt a közel 100 m hosszúságú és 8 m kerületű megkövesült fát, mely a világ legnagyobb megkövesedett pinusféléje. Egykor még a Borókás-árkot is átívelte, mára viszont jelentősen megkopott, csak a töredékét őrzik. (Sajnos a látogatók egy-egy követ hazavittek belőle: van, aki emlékül, van, aki fenőkőnek.)

Ipolytarnóci Ősmaradványok – Megkövesült fa
képforrás: Fesztiválok.info

Érdekes sétát tehetsz a fogadóépülettől induló Miocén erdőben, ahol a 20 millió évvel ezelőtti miocén kor flórájának jelenkori leszármazottjai – például különleges páfrányok, pálmafélék, fenyők – sorakoznak, melyek között az ősállatreprodukciók pihennek. Minden olyan állatfaj élethű szobra megtalálható itt, amelynek lábnyomait megtalálták az ipolytarnóci ősvilág mára megkövült, agyagos talajában. Az árnyas fák alatt, az apró tavak partján piknikezhetsz vagy megpihenhetsz, miközben a tarnóci bestia figyel rád, a gyerekek pedig a medvekutyát simogatják.

A parkban található lombkorona tanösvény nemcsak a gyerekek, hanem a felnőtteknek is izgalmas program. A kilátóként is funkcionáló toronyból indul a  mintegy 150 méter hosszú, és a 8-10 méteres magasságban a fák lombjai közt húzódó, keskeny függőhidakból álló lombkorona-sétány, hogy így fedezhesd fel a lombkorona rejtett világát.

Ipolytarnóci Ősmaradványok – Lombkorona tanösvény
képforrás: Fesztiválok.info

A kiállítótermekben a földtani múlt eseményei kerülnek bemutatásra, a 4D-s moziban pedig felelevenedik a tovatűnt világ. Óriási élmény, hogy szimulációs körülmények között, mozgó székben utazhatsz a vulkánkitörés által elpusztított hajdani élőhelyre, az ősállatok világába.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület hazánk természeti csodáinak az egyike. Kiemelkedő természeti értéke miatt 1995-ben Európa Diplomával tüntették ki, 2000-ben pedig felvették az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékébe. Területén található a világ első határon átívelő geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark, mely a páratlan palóc vidék természeti értékeit, történelmi hagyományait és az itt élő közösségeket kapcsolja össze a határ mindkét oldalán.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok igazi családi turistaparadicsom, ahová többórás vagy akár egésznapos programot is tervezhetsz, s ahol a gyerekek mellett a szülők, nagyszülők is jól érzik magukat. Változatos, sokszínű és minőségi kikapcsolódást kínál, így érdemes többször visszatérned az ősvilági Pompeji területére.

További információ: http://osmaradvanyok.hu

Nyitókép:Ipolytarnóci Ősmaradványok – Bejárat, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!