Látnivaló,  MOZDULJ KI!

FÉLEGYHÁZI KALANDTÚRA – interaktív városfelfedező séta

Jártál már Kiskunfélegyházán? Nem is gondolnád, mennyi szépséget, építészeti és kulturális örökséget rejt a város, amely Budapesttől alig 115 km-re található. Felfedezését most egy izgalmas kalandtúra segíti, mely Kiskunfélegyháza megújult városközpontján kalauzol végig.

Félegyházi kalandtúra kiadvány
képforrás: Tourinform Kiskunfélegyháza

A Félegyházi kalandtúra melyben segítségedre van egy kiadvány a város nevezetességeivel, egy térkép és egy keresztrejtvény – játékosan, pontról pontra vezet végig a látnivalókon, amit önállóan és bármikor bejárhatsz. Ismeretszerző és egyben szórakoztató szabadtéri program kicsiknek és nagyoknak, családoknak vagy baráti társaságoknak egyaránt.

A túra körülbelül 2 óra alatt teljesíthető és mintegy 3 km hosszú, amely elkalauzol a város „ligetös” főutcáján, melyet több mint 100 éves platánfák szegélyeznek.

A 100 éves platánfák
képforrás: Tourinform Kiskunfélegyháza

Útba ejt neves épületeket: például az országosan is ismert, gyönyörű szecessziós Városházát. A több mint száz éves épület a város ékköve, melynek homlokzatán Zsolnay majolikadíszítések találhatók, csúcsán a városháza címerével. Háromszintes tornya 45 méter magas. Dísztermének falai gazdagon díszített, valamint az első emeleten, a lépcsővel szembeni falon a város díszpolgárainak névsorát olvashatod.

A szecessziós stílusú félegyházi Városháza
képforrás: Tourinform Kiskunfélegyháza


Az útvonal érinti a Hattyúházat, ahol egykor állt Petőfi Sándor apjának a mészárszéke, a Kiskun Múzeumot, amely hajdan a kunkapitányság épülete volt, ma pedig állandó és időszaki kiállításokat, valamint egy börtönmúzeumot is találsz benne. A múzeum udvarán megtekintheted a Pajkos–Szabó-féle szélmalmot és egy Árpád-kori veremház rekonstrukcióját.

Az árkádos Hattyúházban
ma a Petőfi Sándor Városi Könyvtár található
képforrás: Tourinform Kiskunfélegyháza

Utad során láthatsz még szobrokat, csodás tereket, szökőkutakat, világbajnok cukrászatot és kézműves sörgalériát.

Kiskunfélegyháza a Duna-Tisza közi homokhátság középső részén, Petőfi Sándor szavaival „az alföldi szép nagy rónaságon” terül el. A költő Szülőföldemen (1848) című költeményében születése helyének nevezte Félegyházát, bár az irodalomtörténet Kiskőröst fogadta el. Petőfi mellett megismerheted az itt született Móra Ferenc író, valamint a városhoz köthető félegyházi képzőművészek emlékeit is.

Városismereti tudásodat tesztelheted, ha a kérdésekre adott válaszokat beírod a keresztrejtvénybe, ha pedig helyes a megoldás, egy híres félegyházi személy neve és foglalkozása bukkan elő. Járd be az utat és amikor a végére értél elnyered méltó jutalmad, melyet a Tourinform irodában vehetsz át!

Béke tér
képforrás: Tourinform Kiskunfélegyháza

Amennyiben kedvet kaptál egy kis kalandhoz,
térj be a kiskunfélegyházi Tourinform irodába, és tedd próbára magad!

TIPP! Élményprogram
Miután részt vettél a városnéző túrán, s megismerted a város nevezetességeit, lazulj egyet a családias hangulatú Félegyházi Termál Parkfürdőben, ahol a fedett részlegnek köszönhetően a hűvösebb időszakban is lehetőséged nyílik strandolásra!

A későbbiekben, a kiemelt rendezvények idején is érdemes majd visszatérned a városba: több mint 20 éves múltra tekint vissza a leghíresebb gasztronómiai eseményük, a Kiskunfélegyházi Libafesztivál, de a nemzetközi hírű Oldalkocsis Motoros Találkozó is nagy népszerűségnek örvend.

További információ: http://felegyhaziturizmus.hu

TOURINFORM IRODA
Kiskunfélegyháza, Kossuth L. u. 1. (Városháza bejárata mellett)
Tel.: +36 76 562 039, e-mail: kiskunfelegyhaza@tourinform.hu
http://felegyhaziturizmus.hu

Nyitókép: Béke tér, Kiskunfélegyháza
Képforrás: Tourinform Kiskunfélegyháza

Oszd meg másokkal is az eseményt!