Látnivaló,  MOZDULJ KI!

Európában is egyedülálló kincs a HAJÓSI PINCEFALU

Igazi turisztikai célpont és izgalmas látványosság egy-egy pincefalu, pincesor vagy pincehegy felfedezése, melyek általában kis falvak mellett eldugva, gyönyörű környezetben bújnak meg. A pincék között sétálva más világban érezheted magad: a népművészeti értékek, hagyományok megelevenednek, a pincék atmoszférája, a boros gazdák vendégszeretete elvarázsolják a betérőt. Itt a finom borok kóstolása mellett a helyi értékeket, az itt élő embereket is megismerheted. Sokféle pincesort és pincefalut találhatsz hazánkban: van olyan, amelyik csak pár házból áll, egysoros vagy többszintes, de van olyan is, amelyet közel 1000 pince alkot. Bármelyikbe is térsz be, felejthetetlen élményben lesz részed. A pincefalvakról szóló többrészes összeállításunkban bemutatunk neked néhányat.

Az első részben a Hajósi Pincefalut ismerheted meg.

Hajósi Pincefalu
képforrás: Cabernet Látogatóközpont, fotó: Dicsa Ferencné

Hajósi Pincefalu

Hajóst Baja és Kalocsa között félúton találod, mely a Hajós-Bajai borvidék része. Talajszerkezetének és kitűnő klímájának köszönheti, hogy régi tradíció itt a szőlőtermesztés és a borászkodás. A sváb település legfőbb látványossága a 24 kacskaringós utcából és mintegy 1200 présház-borospincéből álló pincefalu, mely nemcsak Magyarország legnagyobb pincefaluja és a népi építészet egyedülálló ékköve, hanem Európában is egyedülálló kincs. A dimbes-dombos pincefalu Hajóstól 3 kilométerre húzódik.

Egy kis történet

A török dúlás után a kalocsai érsek kérésére betelepült svábok foglalkoztak szőlőműveléssel az anyagos, homokos területen. A falu mellett található löszhátban kézzel vájták ki borospincéjüket, amelyek folyamatosan szaporodtak. Volt olyan család, aki kettővel is rendelkezett: egyikben a bort, másikban egyéb mezőgazdasági termékeket tároltak. Tudunk olyan időszakról, amikor több pincéje volt a településnek, mint lakóháza.

Hajósi Pincefalu
képforrás: Cabernet Látogatóközpont

A pincefalu  legrégebbi, ma is álló présháza 1840-ben épült, a 19. század végére pedig már több mint 800 présház található itt. Az első présházak még vályogfallal, deszkaoromzattal és nádtetővel épültek, később téglából, cserépfedéssel, s díszítőmotívumként megjelent rajtuk a nap és a szőlő. Számos viszontagság ellenére a pincefalu megmenekült, s a folyamatos felújításoknak köszönhetően elnyerte mai arculatát. A 20.század elején készültek azok a présházak, amelyek azóta műemlék jellegűek. Településszerkezete különleges, hiszen a présházak egy önálló „falut” alkotnak Hajóstól mintegy 3 km-re.

Hajósi Pincefalu
képforrás: Cabernet Látogatóközpont

A borospincék többsége három részből áll, általában 25–30 méter hosszúak, hőmérsékletük 10–14 Celsius-fok, így kiváló borok – többek között Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Zweigelt, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres vagy Chardonnay – érlelődnek bennük.

Hajósi borok
képforrás: Cabernet Látogatóközpont

Szent Orbán tisztelete

A hajósiak hagyománya a borászok védőszentjéhez, Szent Orbánhoz kötődik. A pincefaluban találod a róla készült szobrot, mely Vas Csaba alkotása, valamint borünnepet tartanak a tiszteletére minden év május utolsó hétvégéjén. A hajósi Orbán-napi Borünnepre több ezren érkeznek, igazi  borturisztikai, gasztronómiai és néprajzi élményt nyújtva a pincefaluba látogató vendégeknek. A borünnepen szokás, hogy a Szent Orbánról elnevezett szobrot megöntözik a legjobb fehér- és vörösborral, hogy bőséges és jó minőségű legyen a termés.

Szent Orbán szobra Cabernet Látogatóközpont
képforrás: Cabernet Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont
– Új látványosság a pincefaluban

A pincefalu központjában, az egykori uradalmi pince épületében találod a látogatóközpontot, melyben  a kiállítások mellett turisztikai információs központ és rendezvénytér is található.

Cabernet Látogatóközpont

Érdemes innen indulnod a borkóstolásra és a gasztronómiai élvezetre, s érdemes ide visszaérkezned a túrád végén. Az itt látható kiállítás többek között átfogó képet ad a hajósi pincefalu történetéről, borászairól és borairól, de megismerheted a magyarországi borrégiókat is.

A szőlőművelés eszközei Cabernet Látogatóközpont
képforrás: Cabernet Látogatóközpont

Programajánló

Egész Európában nincs még egy ilyen különleges pincefalu, melyet rendezvényei még különlegesebbé tesznek. Minden évszakban találsz olyan programot, amiért érdemes visszajönnöd a pincefaluba: egy pohár hajósi borral a kézben, sétálgatva a présházak között élvezheted a hajósiak vendégszeretetét.

Hajósi Pincefalu
képforrás: Cabernet Látogatóközpont

Tavasszal: Tavaszi Pincenyitogató (április) ● Orbán-napi Borünnep (május vége) ● Nyáron: Nyári Pincenyitogató, Fröccsözön (június, július, augusztus) ● Ősszel: Tökös Pincenyitogató (2020. október 23–24.) ● Télen: Adventi Pincenyitogató (2020. december 12.)

További információ: https://www.hajosiborturizmus.hu

TIPP! Hajósi Barokk Kastély
Miután felfedezted a pincefalut, s megkóstoltad a hajósi bort, ne hagyd ki a település másik látványosságát, az egykori vadászkastély megtekintését sem. A megye legöregebb kastélyát a kalocsai érsek építette, melyben a barokk kastélyenteriőrök mellett a főúri vadászattal, a homokhátsági szőlőkultúrával és borászattal, a hajósi szentbúcsú sokszínűségével is megismerkedhetsz. És ahogy minden különleges épületet, így a hajósi kastélyt is legendák sora lengi körül…
További információ: http://hajosikastely.hu

Hajósi Barokk Kastély
Képforrás: Cabernet Látogatóközpont, fotó: Ginál Róbert

Íme egy rövid videó, melyet ha megnézel, biztosan kedvet kapsz egy hajósi kiránduláshoz:
https://drive.google.com/file/d/1bF6sIXIvZqG09wPsI7hEI8_u0LkAXH2g/view

Nyitókép: Hajósi Pincefalu
Képforrás: Cabernet Látogatóközpont, fotó: Czifra Péter

Oszd meg másokkal is az eseményt!