MOZDULJ KI!

Egynapos élmény TAMÁSIBAN

A Budapesttől Siófokon át, alig másfél órányira lévő Tolna megyei településen különleges formájú, természetes anyagból készült épületek bújnak meg a túraútvonalak mentén. Mintha manók vagy a Gyűrűk Ura hobbitjai ihlették volna a tamási Parkerdőben álló épületeket. Az újonnan átadott, zsúpfedeles, girbe-görbe tetős Dám Pont Látogatóközpont látványa minden képzeleterőt megmozgat, de van itt még Túrapont, felújított kilátó, túra- és bringaútvonal és gyerekbirodalom különböző attrakciókkal is.

A Miklósvári Parkerdőben található Dám Pont Látogatóközpont átadása óta ugyan még őrizi kiállításának titkát a járvány miatt, de így is kiválóan alkalmas arra, hogy élménygazdag, meseszerű túrák kiindulópontja legyen. Akár egy teljes napra magad mögött tudhatod a családoddal együtt a home office, vagy a home school bezártságát.

A Dám Pont Látogatóközpontban található kiállítás a 21. század igényei szerint készült: számos interaktív, digitális eszköz (touch kijelzők, hangzuhany, 3D projektor és szemüveg, fotófal stb.) segítségével ismerheted meg a térségben fontos vadászati kultúrát, a város és a környék természeti és történeti értékeit. 

Tehát, ha szeretnél kimozdulni otthonról, különleges,
természet adta élményekre vágysz biztonságban, távol a tömegtől, akkor irány a Tamási!

5+1 TIPP a családi kiránduláshoz

1. Mesél az erdő – VÁRHEGYI TÚRAÚT

A Várhegyi Túraút 13 megállójának mindegyike tartogat érdekességet, játékot, esetleg fejtörő feladatot. Nyomozhattok a fák aljában, bokrok sűrűjében megbújó faállatok után, az érintés térképén megtapasztalhatjátok, miben különböznek a fák kérgei, és a talajszelvény bemutatja, mi van a lábad alatti láthatatlan mélységben. A fenyvesben akár tobozt is gyűjthettek, hogy az otthon melegében kézműves díszeket készíthessetek.


A túra azért is különleges, mert úgy lett kialakítva, hogy kicsik és nagyok, gyalogosok és kerékpárosok egyaránt élvezni tudják.

2. Kalandos KILÁTÓ

Kellemes túrával érhettek fel a Vár-hegy tetejére, ahol a kilátó szinte belesimul a tájba, ahogy az akáctörzsek indaszerűen körbeölelik. A 13 méter magas kilátó tetejéről belátható az Esterházyak egykori tamási birtoka, a Miklósvári Parkerdő, a vadászatairól híres vadaskert, amely megannyi dám- és gímszarvas otthona.

Kalandos Kilátó
képforrás: Dám Pont Látogatóközpont

A kilátó környezetében hinták, pihenőhelyek és interaktív élményösvények várnak további kikapcsolódásra.

Leereszkedés a kilátóból
képforrás: Dám Pont Látogatóközpont

3. Ha VAS GEREBEN FÁJA mesélni tudna…

A 19. század derekán számos tölgy nyújtott enyhülést terebélyes koronájukkal, amelyek alatt Vas Gereben a jegyzeteit írta a messze földön híres Esterházy-vadászatokról. Bár már nem a lábán, de ma is megcsodálhatjátok a legutolsó óriásfát, amire a tamási tó körüli sétátok során találtok rá.

Vas Gereben fája
képforrás: Dám Pont Látogatóközpont

A víz és az erdő találkozása romantikus hangulatot kölcsönöz a sétának, amelynek megkoronázása a tóparti kápolna látványa. Szerencsés esetben különleges élményben lehet részetek, hiszen a vadaskert állatait is láthatjátok

Romantikus útvonal a tamási tó körül
képforrás: Dám Pont Látogatóközpont

4. GYEREKBIRODALOM, ami a szülőket is átmozgatja

A túrázós és élménydús nap végén, levezető mókaként érdemes megállnotok a városban, a Tamási Gyógyfürdő melletti Aktív Parkban, ahol korosztályonkénti játszóterek, rekortán futópálya, szabadtéri trambulin, és kondipark várja a mozgásra éhes közönségét.

Gyerekbirodalom
képforrás: Dám Pont Látogatóközpont

A kerékpár itt már lekerülhet az autó csomagtartójáról, pumpa pálya izgalmát ígéri, ugyanis a városnak ez az attrakciója. Ugrani ér!

5. Biztonságos KERÉKPÁRÚT a kerékpár és görkorcsolya szerelmeseinek

Télidőben is ideális terep Tamási és környéke a bátor bringásoknak és görkorisoknak. A kisgyermekes kerékpárosok biztonságosan bejárhatják a települést két keréken, a Szarkahegy és a Rácvölgy közötti 1,5 km-es szakaszon. A hosszabb távra vágyók 5,8 km-t tekerhetnek Tamási és Pári között, a volt vasúti pálya helyén.

Kerékpárút
képforrás: Dám Pont Látogatóközpont

A kerékpárút szintkülönbség nélkül, teljesen egyenes területen halad, így gyermekekkel is bátran nekivághatsz. Ha pedig szereted a próbatételeket és a téli tekeréstől sem riadsz vissza, folytathatod az utat, és dombok, völgyek váltakozásával juthatsz el Regölyig (17 km) – érintve a Pacsmagi madárrezervátumot.

+1 VELODROM csak tapasztalt bringásoknak

Az ország egyetlen működő velodrom pályája Tamásiban található! Igazi extrém kaland még a tapasztalt kerékpárosoknak is, így kár lenne kihagyni! A kanyarokban bedöntött körpályát előzetes bejelentkezéssel lehet igénybe venni, részletek – használati feltételek, árak, elérhetőségek – a www.tamasikerekparsport.blogspot.com/p/tamasi-velodrom.html oldalon.

További információ: https://www.facebook.com/damponttamasi, http://zoldutatadunk.hu/turaut

Nyitókép képforrás: Dám Pont Látogatóközpont

Oszd meg másokkal is az eseményt!