Egri vár fesztivalok.info
Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

ÚJRA VÁR AZ EGRI VÁR

Különböző kiállításokkal, izgalmas programokkal, letölthető túraútvonalak létrehozásával, látványos fejlesztésekkel és többféle nyári táborral készül az idei szezonra az egri Dobó István Vármúzeum. 

Közel féléves bezártság után 2021. május elsején újranyitotta kapuit az Egri vár. Itt található hazánk legnépszerűbb vidéki múzeuma, a Dobó István Vármúzeum, ahol az elmúlt időszakban sem állt meg a munka: számos turisztikai kínálatot bővítő, látogatói kényelemet szolgáló, új élményeket garantáló fejlesztés valósult meg.

Az Egri vár ma védett műemlék és nemzeti emlékhely, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatjuk a vár történetét, földalatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit. A Hősök termében megtekinthető az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja. A vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is felelevenítik.

Miután megérkezel a Dobó István Vármúzeumba, az ingyenesen hozzáférhető wifi-hálózaton keresztül telepítsd le az ehhez kapcsolódó applikációt, majd kezdődhet a műemlék játékos, élményekkel teli, önálló felfedezése! Hat különböző kiállítás, fegyver-és viseletbemutató, kalandozás az aknafigyelő folyosókon a vár vitézeivel, díszlövés az 1552-es hősök tiszteletére, új attrakciók – ezt mind Rád vár!

Egri vár fesztivalok.info
Egri vár – Dobó István Vármúzeum
képforrás: Dobó István Vármúzeum, fotó: Szinok Gábor

Újdonságok, új élmények az Egri várban

Az utóbbi években nagy változásokon ment át a ma már Nemzeti Emlékhelyként is ismert Egri vár. Jelenleg is látványos fejlesztések zajlanak, melynek célja, hogy még nagyobb élményben legyen részed.

A különböző tárlatokat – a börtönkiállítás kivételével – újra látogathatod, s több vezetett túrán is részt vehetsz. Újdonságok várnak a Kazamatában, ami a műszaki megújításon túl három új kiállítással gazdagodott , valamint eddig elzárt szakaszokat nyitottak meg. Elkészült a Déli fogadóépület, mely korszerű körülmények között biztosítja majd a vendégfogadást.  A Varkoch-kapu impozáns tornyát már jól láthatod a város több pontjáról is. Jelenleg a farkasverem kialakításán dolgoznak, amit ezt követően egy Európában is egyedülálló csapóhíd beépítése követ majd. A Dobó-bástya előterében elindult az úgynevezett Cipóosztó ház építése, ahol a korabeli gasztronómia rejtelmeibe is betekintést nyerhetsz majd. A következő időszakban indul az ágyúdomb területére tervezett mozi és konferenciaterem kialakítása is.

Egri vár fesztivalok.info
Egri vár – Dobó István Vármúzeum
képforrás: Dobó István Vármúzeum, fotó: Szinok Gábor

Újjászületett a Zárkándy-bástya, mely különleges attrakciós elem a vár látványosságai között. Ezt a bástyáját építtetőjéről, Zárkándy Pál hadvezérről nevezték el, melyet később egy itáliai hadmérnök tervei alapján átépítettek. Ennek köszönhetően olasz fülesbástyaként működött, amely az akkori kor egyik jeles vívmányának számított. A bástyára egy igazán különleges útvonalon keresztül juthatsz el: a Kazamata rendszerének egy olyan szakaszát nyitották meg, mely eddig nem volt látogatható. A felújítás eredményeként az eddigi 300 méter hosszú aknafigyelő folyosó további 150 méterrel bővült.

A várfal körül külső panoráma várfalsétányt alakítottak ki 10 megállóhelyes tanösvénnyel. Ezek mellett megújult a vár információs rendszere, érintőképernyős térbeli táblák kerültek kihelyezésre, s megnyílt az 1552 Étterem is.
A kényelmedet online jegyrendszer, s egy új, könnyen kezelhető weboldal is segíti.

Egri vár fesztivalok.info
Egri vár – Dobó István Vármúzeum
képforrás: Dobó István Vármúzeum

Az Egri vár tőszomszédságában találod a Gárdonyi-kertet. Helyreállításával árnyas, nyugodt környezetű, igényes szabadidő eltöltésre alkalmas közösségi tér alakult itt ki, melyet szabadon használhatsz, közparkként funkcionál: sétálhatsz, piknikezhetsz vagy megpihenhetsz, a gyerekek élvezhetik a játékokat a modern játszótéren, de akár egy kulturális programot is elcsíphetsz.

A nyár folyamán átadják a Kossuth Lajos utcában található, kívül-belül megújult Ziffer Sándor Galériát is, mely nemcsak képzőművészeti alkotásoknak ad otthont, de közösségi térként is funkcionál majd.

Nyári táborok az Egri várban

A gyerekeknek június 21-től augusztus 6-ig tartanak szervezett programokat, ahová elsősorban a 8-14 éves korosztályt várják. A vártáborokban a hősök nyomába erednek, megismerkednek a harcászat különböző módszereivel, de számos alkotótevékenységre is sor kerül. Lesznek alkotótáborok, melyek a mese világába kalauzolják a kisebbeket, illetve a szakrális emlékeket ismerik meg. Lesz néprajzi tábor, vagyis Mesterkedő, Egri Csillagok, ahol az ostromra készülnek, a Házak és Várak táborban pedig a régi építőmesterek nyomdokaiba lépnek.

Vár a nyár!

A vírushelyzet által bevezetett korlátozások és szabályozások bizonytalanná teszik ugyan a nyári rendezvények tervezését, de számos programmal készülnek. A hat állandó, interkatív elemekkel tarkított kiállítás és a rendszeres fegyver-és viseletbemutatók mellett természetesen lesznek hagyományos rendezvények is a várban: így Te is betervezheted a Múzeumok Éjszakáját, az Emlékhelyek napját, s a történelmi falak között ismét felcsendülnek az Egri csillagok musical fülbemászó dalai is. A nyár legjobban várt fesztiválja, a Végvári Vigasságok a tervek szerint augusztus 13–15. között új programelemekkel gazdagítva biztosít majd kiváló élményt a Dobó István Vármúzeumban!

Végvári vitézek fesztivalok.info
Végvári vitézek
képforrás: Dobó István Vármúzeum, fotó: Holló Zsófia

S ha már felfedezted a várat, irány a város, mely számos látnivalót és élményt tartogat!
Az ezeréves történelem, a barokk környezet, a finom borok, a vendégszeretet és a színes programok újból és újból visszavárnak Egerbe, hazánk legendákkal teli városába, Budapesttől 130 km-re.

Kapcsolódó cikkünk: Fedezd fel az Egri várat otthonodból!

További információ: https://egrivar.hu

Nyitókép: Egri vár, képforrás: Dobó István Vármúzeum, fotó: Szinok Gábor

Oszd meg másokkal is az eseményt!