Egerszalóki sódomb
Látnivaló,  MOZDULJ KI!

AZ EGERSZALÓKI SÓDOMB

Sódomb, ami nem is sódomb

A Heves megyei Egerszalók igazi nevezetessége a Sódomb, mely olyan nem mindennapi, páratlan szépségű geológiai csoda, amely Európában egyedülálló, s a világon csak két helyen – a törökországi Pamukkaléban és az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban – található ehhez hasonló természeti képződmény.

Földgáz és kőolaj helyett gyógyvíz

Egerszalók a Gyógyvizek Völgyének egyik települése, amely igazán a sódombjáról lett híres. A képződményt a település déli felében találod, amelyet az 1961-ben fúrt kút hévízforrása hozott létre, és alakít mind a mai napig. A 410 méter mélyről feltörő, 65–68 °C-os, ásványi anyagokban igen gazdag gyógyvíz 1200 négyzetméteres, teraszos mészkőlerakodást alakított ki, s formál ma is.

Tudod-e?
… hogy az Egerszalóki Sódomb valójában nem is sódomb? Csak az egyszerűség kedvéért kapta ezt az elnevezést. Valójában mésztufakúp, ami a földből a felszínre törő, majd a lehűlő vízből válik ki. A vízből kiváló mészkő eleinte puha, majd fokozatosan megszilárdul. A rajta látható elszíneződések a felszínén gyorsan megtelepedő algáknak köszönhető. A vakítóan fehér mészkőtufa, a teraszokon található kis mélyedések lenyűgöző látványt nyújtanak.

Egerszalóki sódomb
Egerszalóki Sódomb
képforrás: Fesztiválok.info

A sódomb szabadon, díjmentesen látogatható. Egészen közelről is megcsodálhatod a Nosztalgia Fürdő parkolójából induló kb. 300 méteres sétaúton.

Bár 1961-ben földgázt és kőolajat kerestek, végül olyan hévízforrást találták, ami manapság ezrével vonzza az ízületi és reumás betegségekben szenvedőket és persze a fürdőzés szerelmeseit. 2016-ban Egerszalók elnyerte a gyógyhely minősítést.

A sódomb lábánál épült fel a Saliris Resort Gyógy- és Wellnessfürdő, amelynek medencéiből közvetlen rálátás nyílik a sódombra. De a közelben – a nagy parkoló mellett – található a három medencével rendelkező Nosztalgia Fürdő is, amely a 70-es és 80-as évekre emlékeztet, amikor még vadregényes körülmények között lehetett élvezn az egerszalóki gyógyvíz üdítő hatását.

Egerszalóki sódomb
Saliris Resort Gyógy- és Wellnessfürdő
képforrás: Fesztiválok.info

TIPP! Egerszalók számos látnivalót tartogat még

Barangold be a környéket, keresd meg a kaptárköveket, less be a riolittufa-kőzetbe vájt barlanglakásokba, ahol megismerheted a magyar népi hagyományokat is.
A Laskó-patak felduzzasztásával létrehozott tavacska kitűnő horgász- és kirándulóhely.
Kelet-Európa egyetlen szabadtéri Lepkemúzeumát is Egerszalókon találod a Sáfrány utcában.
Az Egri borvidék részeként számos tufába vájt, családi pince csalogat borkóstolásra: ne hagyd ki a környék leghíresebb borait, például az egerszóláti olaszrizlinget vagy épp az egri bikavért.
Gyerekekkel sem gond bejárni Egerszalók nevezetességeit, hiszen a falunéző elektromos Tücsökbusszal ezt könnyen megteheted.

Ha újabb fürdőket próbálnál ki, irány Demjén, ha pedig városnézésre vagy vevő, akkor Eger csupán 6 kilométerre található Egerszalóktól.

További információ: http://www.gyogyvizekvolgye.hu

Nyitókép: Egerszalóki Sódomb, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!