kastély fesztivalok.info
Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Az EDELÉNYI KASTÉLYSZIGET újdonságai

Jártál már Edelényben, hazánk egyik legnagyobb kastélyában? Ha nem, itt az ideje, hogy a kora barokk építészetünk egyik kiemelt emlékét megismerd! A májusi nyitásra újdonsággal is készültek: két érdekes kiállítást is láthatsz a kastély ódon falai között.

A felújított L’Huillier-Coburg-kastélyban az ország legnagyobb, összefüggő rokokó falfestmény-sorozatát találod, mely Közép-Európában is egyedülálló.  A 3D-s kisjátékfilm, valamint a 1,5 órás idegenvezetés segítségével megismerheted a meseszép kastélyt és lakóinak történetét, majd kellemes sétát tehetsz a kastélyparkban, ami után jól fog esni egy finom süti vagy kávékülönlegesség a kastély hangulatos kávézójában.

Új kiállítások a kastély falai között

A májusi nyitást követően az ódon falak megtelnek élettel, sőt két új kiállítással is várnak, melyek még színesebbé teszik az élményt.
Az Egy szoknya, egy nadrág, egy kastély… kiállítás izgalmakkal, romantikával és rejtélyekkel teli filmes kalandra hív, ahol megismerheted a ’30-as, ’40-es évek ikonikus magyar filmjeit, moziplakátjait, filmes kellékeit. Muráti Lili, Tolnay Klári, Páger Antal, Jávor Pál, Latabár Kálmán… csak néhány név a 20. század leghíresebb magyar filmcsillagai közül, akiknek akár a bőrébe is bújhatsz a korabeli enteriőrök között, s akár Te magad is filmcsillaggá válhatsz! Életre keltheted a hős szerelmest vagy a bátor katonát, de akár rendező is lehetsz.

A kastély több mint háromszáz éves termei egy másik, különleges és egyben egyedi kiállításnak is otthont adnak: párizsi hangulatot teremtve Csernus Tibor Kossuth-díjas magyar grafikus és festő párizsi műtermének titkaiba pillanthatsz be, melyet jelentős alkotásai tesznek exkluzívvá. Megismerheted a szürrealista művész egyedi módszereit, különleges látásmódját, egy kép születését, valamint ízelítőt kaphatsz abból a technikai sokszínűségből, mely a magyar figuratív festészet nagymesterét jellemezte.

Ne hagyd ki!

Gólyapár főúri környezetben. Évekkel ezelőtt egy gólyapár a kastély egyik kéményét választotta otthonául. Szerencsére évről évre visszatérnek, bizonyítva, hogy ők is jól érzik magukat a főúri környezetben. Nézd meg, hogy milyen egy nemesi gólyapár élete! S ha az életüket otthon is követni szeretnéd, a gólyakamerán keresztül ezt is megteheted.
Link: https://edeleny-kastely.hu/aktualis/golyakamera?fbclid=IwAR0R0_fTguZQUurbptGF4F5o6vylYLkZJhgJ8VH-ktKvZUxO74iIIUzQ13k

kastély fesztivalok.info
Edelényi kastély
képforrás: Edelényi Kastélysziget, fotó: Bata Tamás

A kastély hétfőn zárva tart. A kastély tárlatvezetéssel látogatható, amely 10.30 és 16.30 között óránként indul.

Tölts el egy kellemes délutánt barokk környezetben!

Kapcsolódó cikkünk: Időutazás az EDELÉNYI KASTÉLYSZIGETBEN

További információ: https://edeleny-kastely.hu, https://www.facebook.com/Kastelysziget

Nyitókép: edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyban, képforrás: Edelényi Kastélysziget, fotó: Bata Tamás

Oszd meg másokkal is az eseményt!