Dám Pont fesztivalok.info
MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Felfedezésre csábít az ország legmesésebb látogatóközpontja, a DÁM PONT

Május elejétől már látogatható a Dám Pont, amely zsúpfedelével, favázas szerkezetével és terméskő borításával a Tamási Parkerdő festői környezetébe teljesen belesimul. A tó partján és erdő szélén emelt ökoturisztikai látogatóközpontnak nemcsak a környezete és a külseje mesés, de megannyi történetet is elárul Tamási múltjáról és jelenéről hagyományos módon és interaktív eszközökkel egyaránt. 

Az interaktív látogatóközpont

Tamási eddig leginkább termálfürdőjéről volt híres, most azonban egy másik oldalát mutatja meg. A Dám Pont Látogatóközpont megépülésével az aktív- és ökoturizmusba bekapcsolódva akár többnapos élményprogramokat is kínál a Balatontól mindössze félórányi autóútra fekvő Tolna megyei térség.

A látogatóközpont körtornyában és az emeleti szinteken végigfutó kiállítás telis-tele van kultúrtörténeti, vadászati, természeti és néprajzi ismereteket felvonultató tárgyakkal, és hozzájuk kötődő történetekkel. A kiállítás a jelenből a múltba utaztat, majd onnan vissza a 21. századba, miközben különböző tematikájú élménypontok fokozzák a kedvet a külső helyszínek felfedezésére, az ott kínált élmények személyes megélésére.

Dám Pont fesztivalok.info
Dám Pont Látogatóközpont
képforrás: Dám Pont Látogatóközpont

A herceg Esterházy család volt a térség tulajdonosa a 18–19. században, akik Európában is egyedülálló vadászterületet alakítottak ki Tamási környékén. A kiállítás izgalmas vizuális és tartalmi megoldásokkal mutatja be ezt a korszakot: többek között óriási, életnagyságú körpanorámán ismerheted meg a vadászatok hangulatát. 

Tamásinak sok szempontból a legek között a helye

Miért a dámvad Tamási címerállata, és miért vívták ki az itt élő állatok a trófeáikkal a világ vadászainak figyelmét? Valóban ez volt az Eszterházy család birtokai közül az egyik gyöngyszem, ahova angol lordok vágytak? Hogyan zajlottak a pompás 18-19. századi vadászatok, amelyekre meghívást szerezni komoly kegynek számított hercegi, grófi és miniszteri körökben? Miért ihlette meg Jókai Mór pályatársát és írói vetélytársát, Vas Gerebent ez a vidék? Mi lapul a föld alatt, hogy Tamási gyógyfürdője messze földön híres? Mit öltöttek magukra a Kapos-Koppány menti sváb menyecskék, hogy a környék legtetszetősebbjei legyenek?
Ha ellátogatsz a központban megkapod a válaszokat, amelyek elsősorban Tamásihoz és térségéhez jelent támpontot.

A látogatóközpont ajándékboltja a helyi termelők kézműves termékeit kínálja. Ezek mindegyike valamilyen módon a természetre, annak szeretetére és megóvására irányítja a figyelmet.    

Húzz túracipőt!

A Dám Pont kínálatában szerepelnek tematikus gyalog- és kerékpártúrák, amelyek a térség látnivalóit mutatják be idegenvezető kíséretével. Irány A Dámok dobogása tanösvény, mely tökéletes túraútvonal kicsiknek és nagyoknak! Az erdő tele mesebeli kuckóval, hidakkal, lépcsőkkel, panoráma hintával, szobrokkal, játékokkal. A Miklósvári tavat megkerülve a Hársfa utcán az Eszterházy-vadászkastély mellet elhaladva érkezel a Várhegy lábához, majd fel a kilátóhoz!

Dám Pont fesztivalok.info
Tamási környéke
képforrás: Dám Pont Látogatóközpont – web

Csodás környezet, mesés látogatóközpont, élménydús kikapcsolódás Tamásiban.

TIPP! Élményprogramok Tamásiban
Bővebb cikkünket itt olvashatod: Egynapos élmény TAMÁSIBAN

További információ: https://www.facebook.com/damponttamasi/, http://zoldutatadunk.hu

Nyitókép: Dám Látogatóközpont, képforrás: Dám Pont Látogatóközpont

Oszd meg másokkal is az eseményt!