várrom
Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

CSŐVÁRI VÁR

Romok káprázatos panorámával

A Csővári várat (várromot) Váctól 20 kilométerre, a Cserhát hegység lábánál találod a 349 méter magas Várhegyen, amelynek építése a tatárjárás utáni időszakra tehető. A Várhegy, valamint a közeli Vashegy tetejéről tiszta időben csodás panoráma tárul eléd.

A vár rövid története

A vár építése IV. Béla király ösztönzésére indult meg: építése több megszakítással 1250–1400 között történhetett, a Csői és Nézsai család részéről. A nógrádi várrendszer legdélibb erőssége később hatalmi harcok helyszíne, melynek következtében többször cserélt gazdát. 1496-tól, Ráskay Balázs főúr idejében végre fejlődésnek indulhatott, aki reneszánsz stílusban lakópalotává építette át a várat. Ez jelentette a vár virágkorát, amit a 16. században a pusztulás követett. A török megszállás után tulajdonosai öröklődés útján folyamatosan cserélődtek, még végül a Prónay család kezébe került. A pusztuló maradványait az 1730-as években a Prónay família részben lebontatta, s köveiből egy új barokk kastélyt létesített Acsa község belterületén.
Az 1950-es évekre már végső romlásba jutott a középkori vár, amelynek maradványait lelkes helybeli kezdeményezéssel mentették meg. Ezek a romok látogathatók ma, saját felelősséggel.

Látható vármaradványok

A vár két részre, külső- és belsővárra osztható. Három oldalról 10 méter széles, részben sziklába vájt szárazárok, a negyedik oldalán pedig meredek, szinte függőleges, 100 méter mélységű szakadék védelmezte. A külsővárat a 16. században létesítették, melynek kiemelt védműve a 20 méter átmérőjű ágyúrondella. A belsővárban található palota keleti szárnyának kőfala több méter magasságban még most is áll. Falában található üregek ma is jelzik az egykori ablaknyílásokat.

várrom
Csővári vár
képforrás: Fesztiválok.info

A vár délnyugati sarkán szintén áll még egy csonkatorony, amely egykor lakótorony lehetett.

várrom
Csővári vár
képforrás: Fesztiválok.info

A belsővár udvarán téglával kifalazott, 4 méter átmérőjű, ovális ciszternát vágtak a sziklába az egykori mesterek, amelynek maradványait szintén láthatod.

várrom
Csővári vár
képforrás: Fesztiválok.info

Túra a várhoz

A várhoz vezető túra nem hosszú, körülbelül 3 km oda-vissza, azonban 130 méter szintkülönbséggel és kaptatós úttal kell számolni. Kiindulási pont: Csőváron a Rákóczi utca vége, ahol pár autó parkolni is tud.

Megjegyzés! Kisgyerekekkel fokozott óvatossággal ajánlott a vár megközelítése, egyrészt a lehullott kövek csúszóssága, másrészt az igen meredek, szakadékos hegyoldal miatt.

Tipp!
● A Várhegytől kb.15 perces (1,1 km) találod a 358 méter magas Vashegyet, ahová érdemes átsétálnod. Tiszta időben nemcsak a Cserhát, a Börzsöny, a Pilis és a Mátra vonulatai láthatók, hanem olykor még a Kárpátok is.

túraút
A Csővári vár és a Várhegy között
képforrás: Fesztiválok.info

● A várlátogatásodat egy 10,5 km-es körtúrára is felfűzheted, amelyet érdemes Nézsáról, az Ezersziget-horgásztó mellől indítanod. Az erdei séta után a Vashegy megmászása következik egy rövid, de meredek! kaptatóval, majd 1 km után a Csővári várrom. Innen Csővár, majd Nézsa (kiindulópont) a cél.

További információ: https://www.csovar.hu

Nyitókép képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!