MOZDULJ KI!,  Szabadidő

CSODÁS TENGERSZEM Apc közelében

Heves megye nyugati szélén, a Mátra déli lábánál, Apc közelében találod azt a csodálatos tengerszemet, mely egy egykori andezitbánya helyén született meg. A magas falak között található kristálytiszta vizű Széleskő-bányató, a környékén lévő túralehetőségek felejthetetlen élményt kínálnak.

Apci tengerszem

A 21-es főút mellett, a Zagyva folyó völgyében terül el az Árpád-kori falu, Apc, melynek határában találod ezt az érdekes képződményt. Az apci tengerszem – ahogy a helyiek nevezik: Széleskő – egy csodálatos kis bányató a Somlyó-hegy és a Nagy-Hársas-hegy közti nyeregben.

1875-ben a Szent-Ivány család nyitotta meg itt andezitbányáját, ahol útépítésekhez bányászták a jó minőségű andezitköveket. A kőfejtést az 1920-as években kőzúzóval és kisvasúttal segítették, mely összeköttetésben állt az apci és zagyvaszántói vasútállomással. A kezdetben lóval vont kocsikat később gőzmozdony váltotta fel, mely nyolc-tíz csillét is elbírt. A termelés az 1960-as években állt le, a rekultiváció során a vasutat elbontották. A bánya gödre idővel megtelt csapadék- és talajvízzel, amely ma csodálatos látványt nyújt a sziklafalak között. A víz keletkezésére van egy olyan legenda is, hogy egy robbantás következtében a környező források közül az egyik hirtelen öntötte el a bányát.

A tengerszem átlagos vízmélysége csaknem 5-10 méter – egyesek szerint ennél sokkal több –, melyet 10-15 méter magas sziklafalak ölelnek körbe. Ezek a sziklák vasoxidot tartalmaznak, ezért vöröses színűek – a csillogó víz fölött magasodva különleges hangulatot árasztanak.

A tó közvetlen környezetében lehetőség van sátor felállítására, szalonnasütésre, s a tóban sokan fürödnek is, így egyre többen választják pihenőhelynek a varázslatos környezetet. 
A fürdésnél ne feledd, hogy a víz igen mély, nyáron is hideg, ezért hirtelen ne ugorj bele!

Az apci tengerszem a körülötte lévő erdősávval együtt 1995 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

A tó feletti erdőben egy turistaúton akár körbe is sétálhatod a képződményt. A magas sziklafal pereméről csodás látvány a bányató. Az ösvény le- és felvezető szakasza igen meredek, fokozottan figyelj!


Ha különleges élményre vágysz, remek választás az apci tengerszem akár a pároddal, barátokkal vagy családoddal együtt.

TIPP! További látnivaló a településen

Szent-Ivány–kastély
A település és környéke a 18. század második felétől a Grassalkovich birtok része, majd 1873-ban Szent-Ivány Farkas vásárolja meg. Ő 1876-ban építteti fel az „úrilakot”, ahol jelenleg a művelődési ház és könyvtár található.

További információ: https://www.facebook.com/szelesko

Képek: Apci tengerszem, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!