Ráckeve
MOZDULJ KI!

CSEPEL-SZIGET A CSALÁDDAL

Tavaszi családi kirándulás a Csepel-szigeten

Budapesttől délre találod a 48 km hosszú, átlagosan 6–8 km széles Csepel-szigetet, amely a csodás természeti látnivalói mellett különleges épített és kulturális értéket is tartogat, de számos élményt is begyűjthetsz itt.

Hazánk legnagyobb szigete minden évszakban kiváló célpont egy kiránduláshoz, de tavasszal igazán alkalmas egy kiruccanásra, amikor több kiállítóhely újra megnyílik vagy a hajókirándulások is elindulnak. Íme 4+1 tipp, amely tökéletes kikapcsolódást nyújt egy családi programhoz:

1. CSEPEL AUTÓ GYÁRTMÁNYMÚZEUM

Lépj be a hazai autógyártás egykori fellegvárába, ahol egy különleges kiállítás fogad! Az egykori Csepel Autógyár területén létrehozott muzeális intézményben a magyar járműipar egy szeletét ismerheted meg, amely áprilistól október végéig látogatható.

Tudtad, hogy a Csepel Autógyár 1949-ben alakult meg? Az első időszakban teherautók és motorok gyártása volt a fő feladat, később nagy teljesítményű motortípusokat és járműfőegységeket készültek itt. A 70-es évektől a gyár az Ikarus fő beszállítójává vált, majd annak nehézségei 1992-re csődbe juttatták a gyárat, s felszámlás alá került.

Még ma is érezheted az olaj illatát az egykori üzemben, ahol kiállították azt a hét üzemképes teherautót és egy autóbusz alvázat, amelyek az itt készült járművek teljes spektrumáról adnak áttekintést az 1950-es évektől az 1980-as évek végéig. De láthatsz még itt sebváltókat, kardántengelyeket és hozzájuk kapcsolódó részletes műszaki leírásokat, fotókat, valamint az autógyárral kapcsolatos könyveket, kiadványokat, köztük az egykori üzemi lap bekötött példányait is.
A kiállítást élő tárlatvezetés keretében élvezheted, amelyet Békés György, egykor a gyárban dolgozott szakember vezet. Gyuri bácsi mindig az adott korosztályhoz szól: közérthető, de szórakoztató módon mutatja be a kiállított darabokat, mesél a járművek működéséről, s válaszol minden kérdésre.

Nyitva: áprilistól október végéig, hétfő–szombat 10–15 óráig.
Megjegyzés! A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján, élő tárlatvezetéssel tekinthető meg. A tárlatvezetés hossza min. 45 perc. A belépés díjtalan.
Bejelentkezés: +36 20 200 7241, bekesgy47@gmail.com
Helyszín: Szigetszentmiklós, ÁTI-Sziget Ipari Park, 59-es épület
Információ: https://www.sargahaz.com/csepel-auto-gyartmanymuzeum

2. HAJÓMALOM

Az egész család számára élvezetes program a Ráckeve központjában, a szépen felújított parti sétány mellett található ipartörténeti emlék, amely hazánk első rekonstruált és ma is működő hajómalma.
A különleges malom abból az időből származik, amikor még a ráckeveiek jelentős része molnárként dolgozott: a jó idő beköszöntével a hajómalmot – amely otthonukként is szolgált – felhúzták a Nagy-Dunára, ahol a víz sodrását kihasználva őrölték meg a gabonát. Az ún. Gyurcsik-féle 12-es sorszámú hajómalom működő rekonstrukciója, amelyet lakossági kezdeményezésre építettek újjá 2010-re eredeti írásos emlékek, dokumentumok, fotók és rajzok alapján. Ma múzeumként működik.
Ha szeretnéd megismerni, hogyan zajlott a vízen az őrlési folyamat, gyere el a Hajómalomba, ahol vasárnaponként beindítják a gépet, s egy bemutatót is tartanak! Háromféle lisztet őrölnek, amelyből akár vásárolhatsz is a molnártól. A gyerekek kimondottan élvezik a vízen ringatózó hajót, malomkövekkel búzát őrölhetnek, kezüket különböző szemcséjű lisztbe nyomhatják, s még a hajó orrában lévő harangot is megkongathatják.

Nyitva: április 1-jétől október 18-ig, kedd–péntek 11–17 óráig, szombat–vasárnap 10–18 óráig, hétfőn zárva.
Helyszín: Ráckeve, Szegedi Kis István sétány
Információ:
http://hajomalom.rackeve.hu

3. SÉTAHAJÓS VÁROSNÉZÉS a Balabán hajón

Fedezd fel a várost a Ráckevei-Duna-ág vizéről! Mindezt egy különleges hajóval, a Balabánnal, amely egy igazi kuriózum a Dunán. A fából készült utasszállító hajót a 2001-ben alakult Ráckevei-Duna Baráti Kör ulmi mintára építette és üzemelteti. 32 személy sétahajóztatására alkalmas, minden dunai hajózásra előírt navigációs és biztonsági felszereléssel, de konyhával és mellékhelyiséggel is rendelkezik.
Az egyórás szigetkerülő-városnéző sétahajózás során kellemes zene mellett a hajóvezető szóban ismerteti a látnivalókat, Ráckeve főbb történelmi eseményeit.

Kikötő: Szegedi Kis István sétány (Piactér), a Hajómalom mellett
Útvonal: a Kerekzátony-sziget megkerülés gyönyörű belvárosi panorámával. Hajózás a híd alatt, a Balabán-sziget mellett, a Savoyai-kastély előtt, majd vissza a kikötőbe.
Helyszín: Ráckeve, a Hajómalom mellett található kikötő
Információ, aktuális időpont: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057305084863

4. JÁNOS VITÉZ MESEÚT

A meseút Ráckeve szívében igazi élmény az egész családnak: titkos térkép, játékos próbatételek, szépséges meseházikók várnak a város legszebb helyein, ahol a kötelező olvasmányt szabadon, a szabadban járhatjátok végig.

A 4,5 km hosszú útvonal 12 kézzel festett, gyönyörű meseházikót tartogat, amelyeket felkutatva különleges kalandban lehet része a családnak: Petőfi Sándor János vitéz és a költeményhez ihletet adó Horváth Nepomuki János kalandos története elevenedik meg.
Az induláshoz kaptok egy titkos térkép és egy „mindet nyitó” kulcsocskát, melyek a kezdőállomáson,  a Tourinform Ráckeve irodában szerezhetők be. A házikók történeteket, a helyszínekhez kapcsolódó játékos feladatokat, próbatételeket, beszélgetést indító kérdéseket rejtenek. Igazi családépítő program, melyben egymást segítve, jobban megismerve, együtt kapcsolódhattok ki.

Megjegyzés! A meseút az év minden napján elérhető a kezdőállomás (Tourinform Ráckeve) nyitvatartási idejében. A Meseút belépőjegyét is itt tudjátok megvásárolni.
Helyszín: Ráckeve, Tourinform iroda

Információ:  https://www.facebook.com/janosvitezmeseuthttps://www.meseutazok.hu

+1 SZIGETHALMI CSALÁDI VADASPARK és Vadmentő Központ

Kellemes környezetben találod a családi vállalkozásban létrehozott és működtetett Családi Vadasparkot, amely állatsimogatóval, állatetetéssel, pónilovaglással, halastóval és piknikezési lehetőséggel vár.

A hazai háztáji állatfajták, valamint a hazánk erdeiben található vadfajok mellett megtalálhatóak itt egyéb földrészek lakói is: mint például a kenguru, az ara papagáj, az alpaka vagy az antilop.
Láthatsz olyan állatokat is, amelyek kizárólag mentésből és befogadásból kerültek ide, hiszen itt található hazánk első, hivatalosan működtetett Vadmentő Központja is. De ezzel nem ért véget az élmények sora! Például kipróbálhatod hazánk legkisebb személyszállításra alkalmas kisvasútját, amely méretei miatt hazánkban egyedülálló látványosság és élmény. A bevezető úton landolt egy repülőgép, melybe a gyermekek szabadon beülhetnek, a Vadmentő Központban pedig egy nagy mozdony található, ami szintén szabadon látogatható. A parkban láthatsz még két különböző helikoptert és egy régi villamost is, megmászhatod a 16 méter magas erdei kilátót, vannak játszóterek, s megtekinthetsz egy vadászati múzeumot is. Továbbiakban érdekesség az 1 km hosszú, magasépítésű járda, mely tanösvényként is szolgál. A vadsaparkhoz vezető úton egy gördeszkapálya és egy pump track pálya is található, amiket szintén érdemes kipróbálni.

képforrás: Kis-Duna mente TDM

Helyszín: Szigethalom, Szigethalmi Családi Vadaspark
Nyitva: kedd–vasárnap 10–17 óra.
Információ: https://www.szigethalmivadaspark.hu, https://www.facebook.com/szigethalmivadaspark

Fedezd fel hazánk legnagyobb szigetét,
amely a változatos természeti értékek és épített örökségek mellett további aktív kikapcsolódási lehetőségeket, színes kulturális programokat és gasztronómiai élményeket is kínál!

Ne hagyd ki!

Érdemes több napra érkezni a Csepel-szigetre vagy a térségbe, mert vannak még itt többek között olyan érdekes látnivalók, mint a Halmúzeum vagy a Tűztorony-kilátó Ráckevén, a Lakihegyi Adótorony, amely átadása óta hazánk legnagyobb építménye, de látogatható a világhírű fotóművész, André Kertész fotókiállítása is a szigetbecsei emlékházban.  

A Ráckevei-Dunán, a Csepel-sziget déli csúcsánál kedvelt kirándulóhely a Tassi-zsilip, ahogy a Kis-Duna partján, Dömsödön található Petőfi-fa is. A lórévi komp közelében, a Duna árterében áll a Zichy-kápolna, amelyet a Habsburg család emeltetett Zichy Ödön emlékére, s érdemes ellátogatni a Szigetbecsén a Balassa tér melletti tó partján található hajóemlékműhöz is, amely azoknak a német/sváb telepeseknek állít emléket, akik a 18. században ilyen típusú hajóval érkeztek hazánkba.

További információk: https://www.kisdunamente.hu,  https://tourinformrackeve.hu

Nyitókép: Ráckeve, képforrás: Kis-Duna mente TDM

Oszd meg másokkal is az eseményt!