MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Családi pihenés a NYÍRJESI FÜVÉSZKERT és VADASPARKBAN

Az Ipoly Erdő Zrt. ezen a meseszép területen egy ökoturisztikai központot alakított ki, amely a természet megismerésének egyik kiemelt helyszíne az itt élő állatok és növények szakszerű bemutatásával. A parkban minden korosztály jól érezheti magát: a családokra egy igazi élménynap vár erdei környezetben, a nagyobb diákok személyes tapasztalatokat, ismereteket szerezhetnek az állatokról és a különböző növényekről, a kisebbeket állatsimogató és játszótér várja, az idősebbek tiszta levegőn sétálhatnak, és élvezhetik a Cserhát csendjét.
A Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark 2012-ben elnyerte „Az év ökoturisztikai tanösvénye” címet.

Füvészkert

A Füvészkert 22 hektáros területen található, melyen a 2 km hosszan kialakított tanösvény három kontinens – Európa, Ázsia és Észak-Amerika – közel 600 növényfajtáját mutatja be. Megismerheted például a Sziklás-hegység fenyveseit, Kalifornia mamutfenyőit, Oregon félsivatagát, Japán színes növényeit, Kína bambuszligeteit ugyanúgy, mint a hazai erdőket, vagy a Kárpátok lucfenyőit. Emellett olyan ritkaságokkal is találkozhatsz, melyek hazánkban csak néhány helyen lelhetők fel, valamint a körséta alatt a bemutató és információs táblák segítségével több százféle fa- és cserjefajt ismerhetsz meg. A tanösvény szerves részét képezik a tájba harmonikusan illeszkedő látványhidak.

Híd a nyírjesi füvészkertben
képforrás: Fesztiválok.info

Vadaspark

A 15 hektáros Vadaspark kifutóiban a hazai nagyvad fajok eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetben láthatóak. Így a gímszarvasok, a dámok, a muflonok, az őzek vagy a vaddisznók.

Gímszarvas a nyírjesi vadasparkban
képforrás: Fesztiválok.info

A  kisállat simogatóban vannak kameruni törpekecskék, merinói juhok és nyulak. De láthatsz itt különleges állatokat is, például emukat, shetlandi pónikat, aranysakált, alpakákat, Benett-kengurukat vagy ormányos medvéket.

Ormányos medve a nyírjesi vadasparkban
képforrás: Fesztiválok.info

A séta során rengeteg egyéb állatot is megfigyelhetsz. A park területe számos madárfajnak nyújt otthont, szajkók, cinkék, harkályok röptében és hangjában gyönyörködhetsz. A madarak mellet a kétéltűek – vöröshasú unka, erdei béka –, hüllők – zöld gyík, vízisikló –, emlősök – mókus, róka – is képviseltetik magukat, noha ők sokkal visszahúzódóbb teremtmények, így megpillantásuk türelmet és csendet igényel.

Szabadtéri foglalkoztató

Ez az épület biztosít helyet csoportok, iskolás osztályok számára különböző programok – kézműves foglalkozásokat, rendhagyó biológia órákat, koncerteket, előadásokat – lebonyolításához. A fogadóközpont melletti füves terület pedig a sporttevékenységek megfelelő helyszíne.

Tavak

A Nyírjesi-völgyben 7 mesterséges tavat alakítottak ki, de két tó összenyitásával már csak 6 különálló tóról beszélünk. Az egymással összeköttetésben álló tórendszert  bővizű források táplálják. A tavakat sorszám alapján nevezték el 1 és 7 között, Az 1-es tavon kívül a többit már elkezdte visszahódítani a természet. Érdemes a tavakat körbesétálnod. Találsz itt tanösvényt védett növényekkel és madarakkal, horgásztavat, fürdőhelyet, kerékpárutakat és sétautakat.

Nyírjesi tavak
képforrás: Fesztiválok.info

Ha egyszerre vágy nyugalomra és élményekre, akkor ez a Te helyed!

További információ: http://erdeikirandulasok.hu, http://ipolyerdo.hu

TIPP! Látnivalók Nyírjes közelében

Ipolyszögi égerláp
Balassagyarmat: Palóc Múzeum ● Pannónia Motorkerékpár Múzeum ● Belváros épületei, a város templomai, szobrai
Csesztve: Madách Imre Emlékmúzeum

Mohora: Tolnay Klári emlékháza
Szécsény: Kubinyi Ferenc Múzeum (Forgách-kastély) és parkja ● Ferences templom és kolostor
Nógrádszakál: Páris patak völgye
Hollókő: a világörökségi falu és a vár
Ipolytarnóc: az Ősmaradványok természetvédelmi területe

Nyitókép: Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!