MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Menedékek a betontengerben – BUDAPEST TERMÉSZETI CSODÁI

Budapest a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén belül helyezkedik el, így az igazgatóság „a főváros nemzeti parkjaként” kiemelt szerepet fordít a város természeti értekeinek, rejtett kincseinek a bemutatására. Hat bemutatóhelyüket keresheted fel a fővárosban, ahol az élő és élettelen, a föld feletti és föld alatti természeti világot ismerheted meg – mostani összeállításunkban négyet mutatunk be ezek közül.

Jókai-kert

Jókai Mór rajongással imádott svábhegyi rezidenciája ma Budapest egyik legszebb természetvédelmi területe, egy igazi történeti kert. A múlt emlékei között jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság irodaépülete (Zöld Bolt, Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai Emlékszobája, valamint Magyarország madárvilágát bemutató kiállítás található.

Jókai-kert
képforrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság,
fotó: Láng Petra Zsófia

Többféle módon járhatod be a parkot: bejelentkezett csoporttal jó hangulatú – korosztálynak megfelelő játékokkal tarkított – séta keretében ismerheted meg a Jókai-kert emlékeit, természeti kincseit. Évente kétszer borkóstolóval egybekötött kulturális programmal, illetve ingyenes családi nappal is várnak, de természetesen egyéni túra keretében is élvezheted a kert szépségeit, hisz egész évben nyitva áll a látogatóknak.

Jókai-kert
képforrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság,
fotó: Láng PetraZsófia

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. E szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket – egy felhagyott kőbányát – a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat, valamint hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét és diót ültetett, a ház körül pedig kisebb díszparkot alakított ki. A több évtizedes munkának meglett az eredménye: virágzó gazdaságot varázsolt a korábbi elhagyatott területen, ahol az író egy nap sem mulasztotta el végigjárni gyönyörű kertjét, s megcsodálni szépen növekvő fáit, bokrait, szőlőit, s persze azok énekes lakóit, a madarakat.

További információ: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/jokai-kert

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlang Budapest „földalatti virágoskertje”, melynek bejárása egy igazán különleges program az egész családnak. A 40 perces túra során a barlang falait vastag paplanként borító ásványkiválások: borsókövek, kalcitlemezek, karfiolok változatos formáit csodálhatod meg. A barlang magas páratartalmú, pormentes és állandó hőmérsékletű levegője kedvező hatással van a bronchitises, asztmás betegekre, ezért 1990 óta gyógyterápiás célokat is szolgál.

Szemlő-hegyi-barlang
képforrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság,
fotó: Egri Csaba

A barlangban egész évben 12 °C fok a hőmérséklet, nyáron és tavasszal ezért érdemes melegebben felöltözni. Az 500 méter hosszú, kiépített szakasz kerekesszékkel, illetve babakocsival is látogatható. A belépőjeggyel egy izgalmas, interaktív kiállítás és egy 3D-s barlangos film is megtekinthető.  A film a budai barlangok lezárt részeibe kalauzol el, káprázatos képződmények, hatalmas terek, szűk hasadékok és mély aknák között barangolva.

További információ: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/szemlo-hegyi-barlang

Vár-barlangi séták

Tudtad, hogy a budai Vár nyüzsgő utcái alatt termek és folyosók sokaságából álló, szövevényes és immár turisták számára is látogatható barlangrendszer húzódik? Az eredendően természetes üregekből, kisebb barlangokból számos emberi átalakítás során létrejött labirintusrendszer hazánk egyik legsajátosabb barlangja, ahol ember és természet hosszú idő alatt kialakult közös munkájának eredményét csodálhatod meg. A közel 3 kilométeres sétán kiderül, hogy az évszázadok során az ember hogyan hasznosította ezeket a termeket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig.

Budai vár-barlangi séták
képforrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság,
fotó: Egri Csaba

A barlangban egész évben 12°C fok a hőmérséklet, tavasszal és nyáron ezért érdemes melegebben felöltözni. A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető, kényelmes túracipő viselése viszont ajánlott. Helyszíni jegyvásárlásra nincs lehetőség, egyéni jegyvásárlás kizárólag online lehetséges, a csoportok bejelentkezését pedig e-mailben várják a túrák szervezői.

További információ: www.varbarlangisetak.hu

Sas-hegyi Látogatóközpont és Tanösvény

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Budapest XI. és XII. kerületének határán, Sasad peremén található. A különleges értékeket őrző természetvédelmi területen felépített látogatóközpont egyike azoknak a fővárosi turisztikai látványosságoknak, amelyek egész évben változatos programokkal várnak. Az épület földszintjén berendezett, Menedék a betontengerben című játékos természetismereti kiállítás a hegy történetét és természeti értékeit mutatja be, de az emeletet se hagyd ki, ha ott jársz, hisz odafent csodálatos panorámaterasz fogad. Szabadtéri terráriumukban gazdag és különleges állat- és növényvilág vár, többek közt megfigyelheted a hegy egyik jellegzetes faját, a zöld gyíkot is.

Sas-hegyi Látogatóközpont
képforrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság,
fotó: Pethő Judit

A tanösvény csak szakvezetéssel látogatható, amelyhez gyerekcsoportoknak korosztályonként választható tematikát kínálnak, a legkisebbeket pedig babakocsival is jól járható meseösvény várja.

További információ: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/sas-hegyilatogatokozpont

További két bemutatóhely Budapesten

Pál-völgyi-barlang ● Mátyás-hegyi-barlang

További információ: https://www.dunaipoly.hu

A cikk szerzője: Czicze Andrea

Nyitókép: Sas-hegy, képforrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság,
fotó: Kálmán Gergely

Oszd meg másokkal is az eseményt!