Dunakanyar,  MOZDULJ KI!

BÚBÁNATVÖLGY, a rejtett szépség

A Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közötti völgyben húzódik a Búbánatvölgy, mely mára Esztergom északi városrésze. A gyönyörű környezetben található kedvelt horgász- és kirándulóhelyet télen is érdemes felkeresned, ahol több tó is található.

A Dunakanyar egyik rejtett zugában elterülő Búbánatvölgy mai hangulatos tavait 1962-ben kezdték kialakítani az addigi nádas, mocsaras területen. A vadregényes környezetben egymás mellett helyezkedik el a Halas-tó, a Mini-tó, Fürdő-tó és a tőlük délre eső Kerek-tó, mely a legnagyobb a völgy tavai közül.

Tudtad?

… hogy a völgy „szomorú” – Búbánatvölgy – elnevezése a török korba nyúlik vissza? A legenda szerint egy menekülő magyar szekértábor tartózkodott itt, amit a török sereg megrohamozott. A túlerőben lévő törökök a férfiakat megölték, az asszonyokat és a gyermekeket rabként elhurcolták. Azóta viseli a környék a Búbánatvölgy nevet.

Búbánatvölgy
képforrás: ilovesztergom.com

A Kerek-tavat füves rét veszi körbe, ahol parkolót, faasztalokat és padokat, büfét, tűzrakóhelyet és mellékhelyiséget is találsz, hogy kényelmesebb legyen a kikapcsolódásod. A bejáratnál információs tábla hívja fel a figyelmedet a tó természeti értékeire, mi szerint mind a növény-, s mind az állatvilága kiemelt védelmet élvez.

A Kerek-tó szépen gondozott parkosított partján remek kis büfét találsz, meleg konyhával.

TIPP! Túra a környékben

Hangulatos tavacskák láncolata, források, páratlan dunai panoráma – ezeket biztosan élvezheted, ha itt túrázol. Számos rövidebb és hosszabb túra indul a völgyből, amit idővel érdemes bejárnod.
● Dédai-tó
A Búbánatvölgy tavaitól nem messze fekszik még egy horgásztó, talán még hangulatosabb környezetben, amelyhez mindenképpen érdemes elsétálnod: ez pedig a Dédai-tó. A Kerek-tó mellett már tábla jelzi a helyes irányt. A tó környékét itt is gyönyörűen kiépítették: több stéget és padot is találsz itt. A dombokkal övezett tó partján barangolva élvezheted a közelben nyújtózó Szamár-hegy látványát. A 307 méteres magaslat lábát nyáron vadvirágos rét borítja, a csúcsra felkapaszkodva pedig csodás panoráma tárul eléd.
● Hideglelős-kereszt
A Hosszú-hegy tetején, a Duna fölé nyúló meredek szikláján álló kereszt eredetijét 1784-ben egy esztergomi gazda emeltette, mert elkerülte a családját a pusztító járvány. A fakeresztet az időjárás tönkretette, helyébe – majd 100 évvel – az esztergomi érsek egy vaskeresztet csináltatott, ahová minden év májusában körmenet indult. A „hideglelős” nevet onnan kapta, hogy mire a körmenet megizzadva felért a hegycsúcsra, az erős Duna menti szélben megfáztak, „hideglelést” kaptak. A helyi néphagyomány szerint, aki a háromszor megkerüli keresztet térden csúszva, az meggyógyul. Közelében ered a Hideg-forrás.

A Búbánatvölgy nemcsak a horgászok kedvenc pihenőhelye, de nagyon népszerű turistacélpont is. Sokan keresik fel gyalogosan vagy biciklivel, s népszerű a családok és baráti társaságokkörében is. Sokan érkeznek Budapestről, hiszen  a főváros 50 km-re, kb. 1 órás útra található.

A helyi horgászegyesület által üzemeltetett látogatóközpont hétvégén, szombaton és vasárnap 11 órától 16 óráig elvitelre kínál meleg ételt és italt.

Vadkacsa Büfé
képforrás: Facebook / Vadkacsa Büfé

Friss információ a nyitva tartassál kapcsolatban a Vadkacsa Büfé Kerek-tó Facebook-oldalán olvasható: https://www.facebook.com/vadkacsabufe

További információ: https://ilovesztergom.com

Nyitókép: Búbánatvölgy – Esztergom, képforrás: ilovesztergom.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!