MOZDULJ KI!,  Szabadidő

Téli kirándulás a bélapátfalvai BÉLKŐ-HEGYHEZ

A téli napsütésben, a friss levegőn, a természet közelségét átérezve igazán feltöltődhetsz, melyet egy-egy látnivaló vagy gyönyörű panoráma tovább fokozhat. Most Bélapátfalvára, a Bél-kő kilátóhelyre kalauzolunk el, ahonnan garantáltan kellemes túraélménnyel térsz haza.

Bélapátfalva

Bélapátfalva az a hely a Bükk nyugati oldalán, ahol a természet és a kultúra különleges harmóniája fogad, ahová egyszer el kell jönnöd. Itt találod az erdő ölelésében hazánk egyetlen épségben megmaradt középkori ciszterci apátsági templomát, páratlan panorámát élvezhetsz az egykori kőbánya megmaradt tetejéről, a Bél-kő sziklájáról, túrázhatsz a Gilitka-kápolnához (Szent Anna-kápolna), de megpihenhetsz a Gyári-tó (Lak-völgyi tó) partján is.

Bélkő-hegy
képforrás: KulTurDia Nkft., fotó: Zakkar Sándor

Bélkő-hegy és tanösvény

Bélapátfalva lenyűgöző hátterét a Bélkő-hegy adja, melynek fehér mészkősziklái százmillió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből. Mai különleges formáját a településen közel száz évig működő cementgyárnak köszönheti. A működéséhez szükséges a nyersanyagot innen bányászták ki egészen a 2000-es évek elejéig, számítások szerint kb. 7 millió köbmétert. A „sebzett, lefejezett” hegy lépcsőzetes, sziklás arculatát ennek köszönheti.
A megmaradt, legyalult tetejét így is 815 méter magasan találod, ahonnan jelenleg a vadregényes, hófehér sziklatömbök különleges látványa olyan, mint egy holdbéli táj.
A változatos formájú sziklák tövében különlegesen ritka, valamint  védett növény- és állatfajok élnek.

Bélkő-hegy sziklái
képforrás: KulTurDia Nkft., fotó: Zakkar Sándor

A Bél-kő tanösvény a ciszterci apátság épületétől indul, és kanyargós útvonalon halad a Bél-kő megmaradt, 815 m magas csúcsán kialakított kilátóhelyhez.
A 5 km hosszú, 7 állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez kb. 2 óra szükséges.

A túra közben több bányaudvarba is benézhetsz, ahol piknikezésre is van lehetőség. Az egykori bányaudvarban sok tucat focipályányi területen, több szintben sétálhatsz a helyenként szép kis kalcitkristályokkal díszített mészkősziklák között. A túra végi látvány pedig lenyűgöző: a korlátokkal védett sziklaormon állva, 100-120 méteres szintkülönbségből láthatsz rá a teljes bányaterületre. Körülötted a Bükk, távolban a Mátra vonulata.

Útvonal: Bélapátfalva (K) – Bél-kő tanösvény: Bélapátfalvai Ciszterci Apátság / Bükkerdő / János-hegy / Vasbánya-oldal / Pala-bánya / Szász-bérc / Bél-kő

Bélkő-hegy teteje
képforrás: KulTurDia Nkft., fotó: Zakkar Sándor

TIPP!

Ha szeretnél még kirándulni, a hegy tetejéről további útvonalak indulnak a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre vagy vissza, Bélapátfalvára.

● Látogass el a Katonasírokhoz!
Bél-kőtől a Messzelátó-hegyet megkerülve, sárga sáv, táv: 3 km
Gyönyörű erdei környezetben találod a 2. világháború alatt a térségben elesett két német katona sírhelyét. A helyi asszonyok gondozzák abban a hitben, hogy a háborúban meghalt gyermekük sírjait valahol, valakik ugyanígy rendben tartják. (Megjegyzés! A környéken több német katona is meghalt 1944-ben, ennek állít emléket például a Német katonák kopjafája is a Homonna tisztáson.)
● Körtúra
A Katonasírok után, a kék és piros jelzésen haladva Bélapátfalvára tudsz visszakanyarodni, érintve a Lóczy-forrást és a Lakvölgyi-tavat.

Útvonal: Bélapátfalva (K) – Bél-kő tanösvény: Bélapátfalvai Ciszterci Apátság / Bükkerdő / János-hegy / Vasbánya-oldal / Pala-bánya / Szász-bérc / Bél-kő – Katonasírok (S) – Lak-völgy (K, P): Lóczy-forrás / Lakvölgyi-tó (Gyári-tó) – Bélapátfalva ● Táv: 14 km ● Szintemelkedés: 500 m

Katonasírok
képforrás: KulTurDia Nkft., fotó: Zakkar Sándor

A Bélkő-hegy minden évszakban kihagyhatatlan útvonal. Tetejéről a csodálatos panoráma minden fáradságot megér.

Ne hagyd ki! Látnivalók

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság
Az 1232-ben alapított ciszterci apátság épségben megmaradt falai között, mintha megállt volna az idő. Kimagasló értékű a késő-barokk oltára, a szószék és hazánk egyik legrégibb, még működőképes templomi orgonája is. Az apátság nemcsak múzeum, hanem élő vallási helyszín is.

Bélapátfalvai Ciszterci Apátság
képforrás: KulTurDia Nkft., fotó: Vasas Zoltán

Gilitka- vagy Szent Anna-kápolna
A Gilitka-patak völgyében található ( az Országos Kéktúra mentén, Bélapátfalva és Szarvaskő között) a kis kápolna kedvelt búcsújáróhely (Szent Anna-napi búcsú). Az egyszerű, hófehér kegyhely elmélyülésre, kikapcsolódásra hangol. A kápolnától tehetsz egy kis kitérőt a Gilitka-forráshoz, melynek vize üde, hűvös és iható.

Gilitka-kápolna
képforrás: KulTurDia Nkft., fotó: Zakkar Sándor

Horgásztó (Gyári-tó)
Bélapátfalva szép fekvésű kis tava mára igazi horgászparadicsommá vált, emellett a környék egyik legnépszerűbb pihenőhelye is. Valamikor a hajdani cementgyár vízellátására szolgált, de a gyár leállását követően ezt is kezdi visszahódítani a természet. Minden évszakban lenyűgöző a vizében visszatükröződő Bélkő-hegy páratlan látványa.

Gyári-tó (Lakvölgyi-tó)
képforrás: KulTurDia Nkft., fotó: Zakkar Sándor

Forrás, további információ: https://belapatfalvaturizmus.hu

Nyitókép: Látvány a Bélkő-hegy tetejéről, Bélapátfalva
Képforrás: KulTurDia Nkft., fotó:
Zakkar Sándor

Oszd meg másokkal is az eseményt!