karácsony
Advent, karácsony,  Balaton,  ÜNNEP

Ünnepi készülődés a BALATONNÁL

Adventi programok, karácsonyi vásárok a Balatonnál 2022-ben

Télen is Balaton! A Balaton a téli évszakban is – különösen advent idejében – igen vonzó, hiszen számos településen tartanak ünnepi programokat és karácsonyi vásárokat. Remek úti cél az északi vagy a déli part, ahol a családdal együtt egy kellemes túra és a nevezetességek felfedezése után átélheted az adventi készülődés és forgatag balatoni hangulatát. Íme egy válogatás kedvcsinálónak:

Programajánló

● ADVENTI PROGRAMOK GYENESDIÁSON
2022. november 24. – december 30., Gyenesdiás (több helyszínen)

Gyenesdiáson az ünnepi gyertyagyújtások (november 26., december 3., 10. és 17.) mellett számos esemény segíti az ünnepi készülődést.
Programízelítő: Adventi koszorú készítés a Községházán (november 24.) ● Kvartett Canzone-koncert (november 24.) ● Adventi Bevásárlónap a Piacon (november 25.) – A Bevásárlónap elnevezésű programsorozat minden hónap utolsó péntekén a Gyenesdiási Piacon kerül megszervezésre, ahol megismerkedhetsz a helyi termelőkkel, a helyi, ellenőrzött, egészséges termékekkel, továbbá kóstolni és vásárolni is lehet. ● Advent a Malomban (november 26., december 3., 10., 17.) ● Advent a Piacon  (advent hétvégenként) ● Adventi fények – mindennap újabb ablakban gyúlnak ki a fények (december 1–24.) ● Mikulás-programok (december 4. és 6.) ● Adventi mártózás a „Keszthelyi Rozmárral” a Diási Játékstrandon (december 10.) ● Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár (december 10–11.) ● Gregor Bernadett karácsony dalestje (december 18.) ● Óévbúcsúztató túra a Keszthelyi-hegységben (december 30.)
További információ: https://www.gyenesdias.info.hu

● TÉLI VARÁZS SIÓFOKON
2022. november 25. – december 24., Siófok (Fő tér, Kálmán Imre Művelődési Központ)

Báraz adventi díszkivilágítás idén korlátozva lesz a városban,programokból nem lesz hiány. Vasárnaponként lesz gyertyagyújtás ünnepi műsorral. A gyerekeknek tartanak mese- és táncjátékokat és gyermekkoncerteket: fellép többek között a Makám együttes, a Veronkai zenekar és a Rutkai Bori Banda is gyermekműsorával. December 2-én megérkezik a Mikulás, december 3-án pedig indul a Bahart Mikuláshajó. Este koncertet ad Koncz Zsuzsa (december 5.), Vásáry André és zenekara (december 11.), és Csondor Kata (december 17.) is. Láthatod az Apácák musicalt (december 6.), a Balaton Táncegyüttes  gálaműsorát (december 16.), valamint A vöröslámpás ház zenés vígjátékot (december 19.).
December 16–23. között a Fő tér ünnepi fénybe öltözik, ahol lesz mini fenyőerdő és karácsonyi körhinta is, december 18-án pedig Karácsonyi kisvonat indul.
Az Aranycsengő Advent Vásár november 25-től december 24.ig tart a Fő téren, ahogy a Mézeskalácsváros Siófok kiállítás is a Kálmán Imre Művelődési Központban.
További információ: https://www.facebook.com/siofokguide

Siófok fesztivalok.info
Siófok
képforrás: Tourinform Siófok

● ÜNNEPI PROGRAMOK HÉVÍZEN
2022. november 25. – december 31., Hévíz (több helyszínen)

Musica Antiqua együttes koncertje (november 25., Református templom) ● Tematikus séták ● Adventi Termelői Napok: Sütemények Zalából (november 26.) ∙ Karácsonykor együnk halat (december 3.) ∙ Hagyományos ünnepi ételeink (december 10.) ∙ Terítéken a vadak! – 13 hévízi séf  (december 17.) ● Szilveszter– sztárvendég: Bon-Bon, Peter Sramek (december 31.)
TIPP! Ha fürdőzéssel egybekötöd a programokat, a család minden tagja élvezni fogja.
További információ: https://www.heviz.hu/hu/programok

• BORBARANGOLÁS BORVACSORA
2022. november 26., Badacsony (Laposa Birtok – Hableány)

Kóstoló, pincetúra, élőzene, szóval egy egész estés boros program a Laposa Birtok központjában, Badacsony szívében. Évjárat-különlegességek, szezonális és helyi hozzávalók – paszternák, zsengebab, zeller, hurka, cukkini, fogas, vargánya… –. a pohárban pedig kéknyelű, furmint, rizling, pezsgő…
További információ:  https://fb.me/e/fgQpCPxFz

ADVENTI ÓVÁROSI PIAC
2022. november 27., december 4., 11. és 18., Veszprém (Óváros tér)

Advent minden vasárnapján vár az Óvárosi Piac: fények, kürtőskalács illata, finom falatok, forralt borok, programok, termelői és kézműves portékák Veszprém szívében.
További információ: https://ovarospiac.hu

TÉLI VARÁZS – Karácsonyváró Napok Tihanyban
2022. november 27. – december 18., hétvégenként, Tihany

Tihanyi Forraltbor-főző Versenyt december 3-án tartják, ahol kiváló receptek alapján készülnek a forralt borok.
További információ: http://www.tihany.hu

Tihany fesztivalok.info
Tihany
kéépforrás: Tourinform Tihany

ADVENT BALATONVILÁGOSON
2022. november 27., december 4., 11., 21., Balatonvilágos

Közös gyertyagyújtásra és ünnepi programokra várnak: fellép a Világosi Népdalkör és Guszti bácsi gyerekkórusa (november 27.), megérkezik a Mikulás (december 4.), koncertet ad Csondor Kata (december 11.) és karácsonyi műsort a helyi iskolások (december 21.).
További információ: http://www.balatonvilagos.hu

karácsony gyerekkel
képforrás: Hableány

● ADVENT, KARÁCSONY és SZILVESZTER KESZTHELYEN
2022. november 27. – december 31., Keszthely (fő tér)

A keszthelyi adventi vásár keretében számtalan kézműves termék és különleges finomság lesz kapható, az ünnepi hangulatot pedig a közös gyertyagyújtás koronázza meg. A gyerekeket játszóház és bábelőadások várják, a felnőttek pedig könnyűzenei koncerteket élvezhetnek. A gyertyagyújtások vasárnaponként 17 órakor lesznek ünnepváró gondolatokkal, rövid műsorral.
A Mikulás hintón érkezik – gyerekműsor ajándékokkal (december 6., Fő tér) ● Csángó Szilveszter (december 30., Goldmark Károly Művelődési Központ)
További információ:  https://www.keszthely.hu/programok/advent-es-karacsony-keszthelyen2022

Keszthely fesztivalok.ionfo
Keszthely
képforrás: tourinform Keszthely

Eljön a Mikulás is, a csodás kiállítók termékei között pedig biztosan megtalálod a legkedvesebb karácsonyi ajándékot. A kiállítók között szerepel például Krisz Kerámia csodás Balaton színű kerámiái, Joelfolt kézzel készült plüss állatai, Torkos Rita adventi koszorúi, asztaldíszei, a VinoVita dongákból újrahasznosított fadeszkái, bortartói és természetesen még sokan mások!
Az Adventi vásár napján Balatoni Mese Mikulás gyerekprogrammal is készülnek, lesz mézeskalács-díszítés, közös családi kézműveskedés és interaktív zenélés.
További információ: https://fb.me/e/5nLkSJKYJ

● ADVENT PALOZNAKON
2022. november 28. – december 31., Paloznak (Faluház előtti tér)

A Paloznaki Jazzpiknikről ismert település a téli időszakban is vár adventi programokkal. Lesznek közös gyertyagyújtások – november 27-én, december 4-én, 11-én és 18-án 18 órakor –, a gyerekeket Mikulás-ünnepség várja december 3-án, adventi hangverseny szól 10-én a Református templomban, 24-én pedig betlehemezést tartanak. Az év utolsó napján: Kocsmapótló.
További információ: https://paloznak.hu/rendezvenyek

ADVENTI FORGATAG
2022. december 2–3., Balatongyörök (Dísz tér)

Karácsonyi fényekkel, kézműves termékekkel és kulináris élményekkel hangolódhasz a karácsonyra.
További információ: https://balatongyorok.hu/programok/adventi-forgatag

• FORRALTBOR-FŐZŐ VERSENY
2022. december 3., Badacsonytördemic (Faluház)

Délelőtt a gyerekeké lesz a faluház, ahol a Mikulás érkezésére kézműves foglalkozással hangolódnak a kicsik, valamint a Batsányi Táncegyüttes táncosaival lesznek népi játékok és énekekkel tarkított játszóház is.

képforrás: pixabay.com

A Forraltbor-főző verseny 13 órakor indul, ahol a legjobb receptek alapján készülnek a forró italok. Az előző évekhez hasonlóan, idén is egyedi díszítésű csészékben kóstolhatod majd a versenyző csapatok forraltborait.
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek/forraltbor-fozoverseny-badacsonytordemicen

• MIKULÁS REGATTA – vitorlás verseny / KARÁCSONYI VÁSÁR / GASZTROPIKNIK
2022. december 3., Balatonlelle (BL Yachtclub)

Ezen a napon érdemes lesz Balatonlellére látogatnod, mert a téli Balaton egyik legnagyobb rendezvényén vehetsz részt. Egy időben kerül megrendezésre a 7. Mikulás Regatta Vitorlásverseny, a 8. Balatonlellei Karácsonyi Vásár és a 6. Balatoni Adventi GasztroPiknik a BL Yachtclub területén.
Ezen kívül egész nap csúszkálhatsz a Yachtclub jégpályáján, lesz kézműves foglalkozás, gyermekjátékok, sült gesztenye, forralt bor, igazi karácsonyi hangulat és zene meglepetés fellépővel. Érkezik a Mikulás is, aki minden gyereknek ajándékot hoz.

Balatonlelle fesztivalok.info
Balatonlelle – BL Yacht Club pályája
képforrás: BL Yacht Club – web

A Gasztropikniken számos északi parti gasztrohely és borászat is képviselteti fogja magát. A résztvevők listáját és a menüt keresd a honlapon!
TIPP! Nézd meg azt az 5 méter magas karácsonyfát, amelyet 800 db horgolt kis terítő díszít!  Csúcsdíszét Horváth László fafaragó készítette, aki egy táblát is faragott erre az alkalomra a harminchat alkotó nevével.
További információ: https://teliregattak.hu

• KISKARÁCSONY
Vintage & Wine Market a Szent György-hegyen
2022. december 3. és 17., 9 órától, Kisapáti (Bem u. 8.)

Karácsonyi nyüzsgés, kincsvadászat, tűzgyújtás és örömzene. Hozd a családot, a barátokat, és találd meg itt mindenkinek a karácsonyi meglepetést! Nézz be kisapáti hangulatos udvarvásárára Budavári Dórihoz, Váradi Judithoz és a meghívott kiállítókhoz.

képforrás: Budavári Dóra

Lesz forralt és nem forralt bor, finom falatok, zene és persze vásári hangulat. A kiállítók tárgyai közül vásárolhatsz csodás vintage-tárgyakat, karácsonyfadíszeket, kopogtatókat,  gyermekkönyveket, különböző bögréket és gyertyákat, valamint a Szent György-hegyi borokat is. Kedves balatoni emlék lehet Orbán Péter vászon tájképei a régió csodáiról.
Kora délutántól Kazári Ákos és Szemenyei Ádám örömzenél, s lesz tűzgyújtás is.  
További információ: https://fb.me/e/24Dkic3WB (dec. 3.) ● https://fb.me/e/4UIckV7f5 (dec. 17.)

● TÉLI HOLDFÉNYTÚRA A BADACSONYON
2022. december 10., 14.15 óra, Badacsony (Szegedy Róza-ház előtti tér)

Ha nem láttad még esti pompájában a Badacsonyt, akkor ezt a túrát ne hagyd ki!
A télies hangulat és a sötétség mellett macskabagolykoncert, ezüsthíd, valamint Badacsonyról és Balatonról szóló történetek várnak Rád.
Jelentkezés szükséges ● Időtartam: 2,5 óra ● Táv: 4 km
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek/teli-holdfenytura-a-badacsonyon

● BALATONI MESE MIKULÁS
2022. december 10., Badacsonytomaj (Hableány)

Egész napos családi program hangulatos adventi vásárral, kézműves foglalkozásokkal, Mikulással, speciális menüvel, játékokkal és gyermekkoncerttel.
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek/balatoni-mese-mikulas

● ADVENTI VÁSÁR A HABLEÁNYBAN
2022. december 10. és 17., Badacsony (Hableány)

Badacsony közepén, a Hableányban is adventi hangulattal és vásárral várnak decemberben két alkalommal is. Forralt bor, sült gesztenye, forró csokoládé pillecukorral, speciális gyerekmenü, élmények kicsiknek és nagyoknak.
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek

Karácsonyi süti fesztivalok.info
képforrás: pixabay.com

KARÁCSONYI KONCERTEK BALATONFÜREDEN
2022. december 15. és 16., Balatonfüred (Balaton Szabadidő és Konferencia Központ és Evangélikus templom)

December 15-én 17 órától a balatonfürdei gyermekkórusok, 16-án 17 órától pedig a felnőtt kórusok karácsonyi hangversenyét élvezheted.
További információ: https://kultura.balatonfured.hu

MINDENKI KARÁCSONYA
2022. december 17., 17 óra, Balatonkenese (Református templom, Kálvin János tér)

Családias hangulatú műsorral és vendéglátással várnak.
További információ: https://www.facebook.com/events/928197908159246

VASZARY KARÁCSONY
2022. december 17., Balatonfüred (Vaszary Galéria
)

Délelőtt a családoknak adventi alkotófoglalkozást tartanak, 16 órától a galéria Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig – Válogatás a Fővárosi Képtár modern gyűjteményéből című kiállítását tárlatvezetéssel nézeheted meg, 17órától pedig a kertben süteménnyel, forró kakaóval és forraltborral várnak a Vaszary Karácsonyon.
További információ: https://kultura.balatonfured.hu

GASZTROSZTORIK – a Gasztrohegy programsorozat része
2022. december 28–30., Badacsony (több helyszínen)

A Gasztrohegy programsorozat egyik legizgalmasabb idei tematikája, ami nemcsak a séfek, de a vendégek ízlelőbimbóit és fantáziáját is megdolgoztatja majd. Az Ételek könyvekből, filmekből, mesékből... című tematikus hétvége izgalmas falatokat és fogásokat, valamint különleges sztorikat ígér egy gasztrotúra keretében.

képforrás: Budavári Dóra

Fő helyszínek (ide érvényes a bérlet): Laposa Birtok ∙ Hableány ∙ Bonvino Borbár ∙ Borbarátok Étterem ∙ Kisfaludy-ház Étterem
Kiegészítő helyszínek: Istvándy Borműhely ∙ Éliás Borbirtok ∙ Pláne Badacsony Borterasz
A Gasztrohegy további téli programja: Hétvége egy vulkánon – Tüzes ételek, lávakő, grill, pikáns ízek, vagyis minden, ami tűz (2023. január 21–22.) ∙ Vadacsony – Vadak és minden, ami erdő (2023. február 18–19.)
További információ:  https://fb.me/e/2fwJouo1d 

 SZILVESZTERI REGATTA vitorlás verseny
2022. december 31., Balatonlelle (BL Yachtclub)

További információ: https://teliregattak.hu

Nyitókép képforrás: Budavári Dóra – Bor, Balaton, Gasztro; fotó: Szép Péter

Oszd meg másokkal is az eseményt!