Bajnai kastély
Látnivaló,  MOZDULJ KI!

AZ ÖRDÖGLOVAS KASTÉLYA  

A bajnai Sándor-Metternich-kastély

A 2018-ban elkezdődött felújításoknak köszönhetően a Sándor-Metternich-kastély Bajnán kívül-belül megújult, régi szépségében pompázik. A klasszicista épületben a tárlatvezetés mellett interaktív eszközök segítségével ismerheted meg az épület történetét és pusztulását, a kastély egykori tulajdonosának, az Ördöglovasként is emlegetett Sándor Móric gróf, valamint lányának, a divatdiktátor Sándor Paulina életét.

Sándor Móric, az Ördöglovas

A kastély leghíresebb tulajdonosa Sándor Móric uradalmi tevékenysége mellett Metternich kancellár lányával, Leontine hercegnővel kötött házasságával, valamint sajátos életmódjával vált legendássá.

Sándor Móric, az Ördöglovas
képforrás: Fesztiválok.info

A gróf 1823-ban örökölte meg a bajnai uradalmat, melynek központi épületét az ő kérésére alakította át Hild József egy letisztult, klasszicista stílusú kastéllyá. Sándor Móric művelt, egyenes jellemű, a közügyeket támogató, jótékonykodó, a sportot kedvelő, bátor, de sokszor vakmerő, népszerű személyiség volt.  Több nyelven beszélt, szerette a zenét, kiválóan citerázott. Igen kedvelte a lovakat, a versenyt, a kihívásokat. Angliában több világcsúcsot is felállított akadályugrásban. Európa-szerte ismert lovasbravúrjairól kapta az Ördöglovasa elnevezést. Különleges lovaskalandjaitól folyamatosan hangos volt Budapest és Bécs.  Ilyen volt például, hogy betört egy különösen vad lovat, átúsztatott a Dunán, rakott szekeret ugratott át, s kastélyának termeiben is sokszor lóháton járt. A lovak patái a főlépcsőház lépcsőit is megviselték, ami ma is látható. Még a kastély erkélyéről is leugratott lovával. Feleségét is egyik hajmeresztő lovasbravúrja kapcsán ismerte meg: a Sándor-palotához vezető lépcsőn átugratott Metternich Leontine hercegnő hintója felett, aki azonnal beleszeretett a grófba. A gróf ezután kezdett hozzá a bajnai kastély átépítéséhez, hogy méltón fogadhassa leendő feleségét, Metternich kancellár lányát.

Tudtad?

… hogy Dr. Tatár, Sándor Móric Tatár nevű lova az egyetlen a világon, amely doktori diplomával rendelkezett? Egy anyagi gondokkal küzdő német egyetemtől vásárolta a diplomát: az egyetem pénzért olyan személynek is kiállított okmányt, aki nem vett részt az oktatásban. A gróf kedvelt lovának vásárolt így diplomát, amit meg is kapott.

… hogy kezdetben nem volt harmonikus kapcsolata Széchenyi Istvánnal? Idővel a lovak szeretete, s a lótenyésztés ügye összehozta őket, s jó barátok lettek. Sándor Móric később a Lánchíd megépülését is nagyban támogatta. Széchenyi István 1835-ben maga is járt a kastélyban.

… hogy Sándor Móricnak a ló volt az élete és az lett a veszte? Egy ugratás közben kiesett a kocsijából és fejét egy vasrácsnak ütötte. Pár nap múlva egy bécsi kaszinóban önkívületi állapotba került és tört-zúzott. Innen egy prágai elmegyógyintézetbe vitték. Élete végéig a birtokán élt lovas emlékeivel körülvéve, utolsó éveit pedig a döblingi elmegyógyintézetben töltötte. 1878.ban halt meg Bécsben.

Bajnai kastély
Kastélypark
képforrás: Bajnai kastély – web

A kastély rövid története

A Both család török háborúk után elzálogosított bajnai birtokegyüttesét 1696-ban Sándor Menyhért vásárolta meg, mely évszázadokon keresztül a Sándor család otthona lett.

A mai kastély helyén ekkor egy udvarház állt, amelyet a későbbi az örökösök – Sándor Mihály, Sándor Antal, Sándor Vince – folyamatosan alakítottak, bővítettek.

Mai formáját Sándor Móric idején nyerte el, aki a korábbi barokk stílusú kastélyból egy letisztult, klasszicista stílusú épületegyüttest hozott létre a kor neves építésze, Hild József tervei alapján. Ekkor kapta az épület park felé eső része a négyoszlopos, timanonos portikuszt, a díszudvar felöl az oszlopsort és a széles teraszt a kocsiáthajtóval.


A kastély földszintjén ebédlőterem, biliárdterem, dohányzó, kártyaszoba, télikert és házikápolna volt, az emeleten pedig a grófi és grófnői lakosztályok sorakoztak. Ugyancsak az emeleten kapott helyet a gróf fegyver- és képgyűjteménye, a könyvtár és a vadásztrófeák.
A kastély belső díszítése is megújult, melyet a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico végzett, akivel Sándor Móric itáliai utazása során találkozott. Neki köszönhető a kastély két legcsodálatosabb dísztermének dekorációja. A Raffaello-terem mennyezetéhez Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei, illetve a római Titus-fürdők festészete szolgáltak ihletőül, az Etruszk terem díszítéséhez pedig etruszk vázák mintáit vette alapul.


A bútorok egy részét szintén Sanquirico tervezte, más részüket Sándor gróf Angliából hozatta.
Ebben az időben alakult át az egykori vadászpark angolparkká, benne kazánfűtéses, egzotikus növényekkel teleültetett pálmaházzal. A gróf világhírű lovai fűthető uradalmi istállóban pihentek.

A következő tulajdonosai – Sándor Móric lánya, Metternich-Sándor Paulina hercegné, valamint unokája, Klementine – már nem alakítottak a kastélyon, csak renoválták.

A II. világháború a kastély teljes lepusztulását hozta. Először tábori kórház lett belőle, majd szükséglakások kaptak helyet falai között. A szocializmusban a helyi termelőszövetkezet irodája volt itt, később pedig gépállomás, de itt hozták létre az ország egyetlen női traktorvezető-képzőjét is. Az épület állaga folyamatosan romlott, Bajna egykori díszéből egy kívül-belül elhanyagolt, omladozó, életveszélyes állapotú épület lett.

2018-ban kezdődtek meg a felújítási munkák, amelynek eredményeként újjávarázsolták ezt a hazai viszonylatban is ritka klasszicista remekművet.

Érdekességek a kastély felújításáról

● A kastély legimpozánsabb terme (Raffaello-terem) hosszú ideig beázott. 61 nm-es mennyezeti freskóját egy restaurátor házaspár mentette meg: darabokban leszedték, majd hosszú évekig a saját otthonukban szakszerűen tárolták. A fejlesztés során az ő, szintén restaurátor fiuk vezetésével került vissza eredeti helyére a hatalmas mennyezeti festmény.

Bajnai kastély
A Raffaello-terem mennyezeti freskója
képforrás: Bajnai kastély – web

● A kastély főlépcsőházában láthatod Sándor Móric hatalmas lovasportréját, melynek története szintén kalandos. A II. világháború idején Alexander Clarot olajfestményét az orosz katonák céltáblának használták, 21 lövést kapott. Ezt követően a festmény összetekerve, hosszú évtizedekig a veszprémi Balassa Bálint Múzeumba került. A kiváló restaurálásnak köszönhetően ma már ismét megcsodálható a grófról készült egészalakos alkotás.

Bajnai kastély
Sándor Móric lovasportréja
képforrás: Bajnai kastély – web

● A Pusztulás évtizedi elnevezésű szobában, a padlóvitrinben látható az a kevés emlék, ami eredeti kastélyépületből megmaradt, valamint egy körmös traktor, ami utal a kastély későbbi funkciójára.
A kastélyban látható még egy eredeti ülőgarnitúra, ami felújítatlan állapotban is megmutatja szépségét.

Bajnai kastély
Eredeti bútorok
képforrás: képforrás: Fesztiválok.info

Metternich Paula, a divatdiktátor

Sándor Móric halálával férfiágon kihalt a Szlavnicai Sándor család bajnai ága. A későbbi örökösök, a gróf lánya, Paulina, majd unokája, Klementina már nem nyúltak a kastélyhoz, inkább csak rendben tartották.
Paulina hercegné élénk és szerteágazó társadalmi életet élt, s korának igazi divatdiktátora volt. A kastély női szárnyában berendezett terem a fiatal Paulina drezdai és párizsi éveit eleveníti fel – szinte megjelenik a Metternich házaspár (Richard von Metternich és Paulina von Metternich) nagyvonalú párizsi otthona, valamint megtekinthetők a rekonstruált Worth-ruhamodellek, amelyek Paulina és a korszak legelegánsabb párizsi ruhaházának szoros kapcsolatát idézik fel.

Női szárny
képforrás: képforrás: Fesztiválok.info

Érdekesség a grógnő életéből

● A zeneszerető Paulina elhatározta, hogy megismerteti Richard Wagner zenéjét a francia közönséggel: elérte a császárnál, hogy bemutassák a Tannhäusert. A darab már a bemutatón megbukott. Egy színikritikus szerint Paulina idegességében és dühében még a legyezőjét is eltörte.

● A legenda szerint Paulina gróf Kielmanseggnével egy női párbajt vívott – fedetlen felsőtesttel –, de hogy megtörtént-e, eléggé kérdéses.


A kiállításból is jól kivehető, hogy Paulina modern, sokdimenziós, összetett személyiségű nő volt. Három leánynak adott életet. A legkisebb lány, Klementina egész életében hajadon maradt, és az anyjától örökölt birtokon, Bajnán a legmélyebb vallásosságban élte életét, s aktív szereplője lett a falu életének.

Látogass el a bajnai Sándor-Metternich-kastélyba,
ahol az épület és a hozzá kapcsolódó kastélypark kellemes kikapcsolódást nyújt!

Régi pompájában tündököl a kastély:

További információ: https://bajnaikastely.hu, https://www.facebook.com/Bajna.Sandor.Metternich.kastely

Nyitókép: Sánodr-Metternich-kastély, Bajna, képforrás: Bajnai kastély – web

Oszd meg másokkal is az eseményt!