Badacsony
Balaton,  MOZDULJ KI!

ŐSSZEL IS BADACSONY!

Bár a nyári szezon lezárult, a Balaton ősszel is számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Így van ez Badacsonyban és a környékén is, amely talán ebben az évszakban mutatja meg leszebb arcát. Összegyűjtöttünk néhány vezetett sétát és túrát, valamint több borfesztiváli is, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy ősszel fedezd fel ezt a vidéket. Megismerheted az itt élő borászokat, ízlelgetheted a borokat, de az is elég, ha csak kiülsz egy borászat teraszára és gyönyörködsz a szőlős domboldalban, az őszi színekben vagy a Balaton csodás látványában.
Érezd jól magad Badacsonyban ősszel is!

Programajánló

● VEZETETT SÉTÁK A FOLLY ARBORÉTUMBAN
2022. szeptember 3., 10., 17., 24., október 1., 8., 15., 22., Badacsonyörs (Folly Arborétum)

Fedezd fel az őszi arborétumot egy vezetett kerti séta keretében!
A program során megismerheted az arborétum és a család történetének összefonódását, hogy lett az eredetileg szőlővel beültetett területből arborétum, négy generáción átívelve hogy lett a dédnagypapa hobbijából egy nemzetközileg elismert gyűjteményes kert. A séta útvonala érinti az arborétum magját, az Öregarborétumot, ahol több mint 100 éves fák is találhatók, az útvonal felkanyarodik a kilátóhoz és érinti az új ültetésű növényeket, az új telepítéseket, mint pl. a Sequoia ligetet vagy az óriástobozú fenyőt.

Folly Arborétum
Folly Arborétum
képforrás: Tourinform Badacsony

Időtartama: 60-90 perc, indulás: 11 órakor az arborétum bejáratánál.
A programon alkalmanként max. 20 fő vehet részt
További információ, jegyvásárlás: https://www.folly.hu/webshop/esemeny-jegyek/kert-seta-jegy

● GEOMETRIKUS BALATON – kiállítás és vásár
2022. szeptember 3. – október 3., Badacsony (Hableány Étterem
)

Az M & A ®Home Textiles és Opauszki Lilla Balaton designkollekciójának bemutatkozó kiállítása, mely a hazai design és művészet új típusú összhangja balatoni, modern és fenntartható köntösben.

kiállítás
képforrás: Tourinform Badacsony

A kollekció mindegyik darabja a balatoni hangulat egy-egy ismert elemét ábrázolja. Megjelenik az ikonikus Badacsony, a vitorlás a vízen, valamint a Tihanyi Bencés Apátság is.
További információ: https://www.facebook.com/events/hableany/geometrikus-balaton-kiallitas-megnyitovasar/740981800577600

● BADACSONYI SZÜRET
2022. szeptember 9–11., Badacsony (Badacsony Park)

A Badacsonyi Szüret a régió legimpozánsabb őszi rendezvénye, az idegenforgalmi szezon méltó zárása, amelyet első alkalommal 1964-ben tartottak. A településen azóta is megünnepelik a helyi borosgazdák és szőlészek munkájának gyümölcsét.

Badacsonyi bor
képforrás: Fesztiválok.info

A rendezvény fő attrakciója az ország leghosszabb szüreti felvonulása, amely szeptember 11-én, vasárnap 10 órakor indul Badacsonytomajról és a 71-es számú főút Badacsonytomaj és Badacsony közötti szakaszán halad végig. Környékbeli települések képviselői, néptáncegyüttesek, magyarországi borrendek, kopjások, huszárok és zászlóforgatók, tűzzsonglőrök, lovas fogatok, fúvószenekarok alkotják a színes forgatagot. A felvonulás mellett megkóstolhatod a helyi borosgazdák karakteres borait, valamint egyéb kulturális programok is várnak.
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek/badacsonyi-szuret-2022

● BORTÚRA BADACSONYBAN
2022. szeptember 3., 24., október 1., 8., 15., 22., több pincészet

Kapcsolódó cikkünk részletekkel: BADACSONY „BORKÖZELBŐL”

Badacsony túra
képforrás: Tourinform Badacsony

● MURCIFESZTIVÁL
2022. szeptember 30.– október 2., Ábrahámhegyen (Strand)

A településen három napon át ünneplik az újbor megszületését. Megkóstolhatod a murcit, amely átmenet a must és a bor között. Az ábrahámhegyi szüreti mulatságon lesz szüreti menet, vigasság, sokadalom, dínom-dánom, ünnep, hiszen a szorgos gazdák leszüreteltek.
További információ: https://www.badacsony.com/esemenyek/murcifesztival

● BORTRIATLON 2022 – Rizling Vakáció
2022. október 14–16., Badacsonyi borvidék több pincészetében

A Bortriatlon 3. állomásán a borvidékre jellemző borok közül ezen a hétvégén az olaszrizlingről szól majd minden. (A korábbi két hétvégén a szürkebarát és a kéknyelű volt a fókuszban.)
Ez a jól ismert és népszerű fajta több stílusban is megjelenik a borvidéken. Itt megtalálod az egészen könnyed, gyümölcsös jegyekben bővelkedő, üde olaszrizling mellett az igazán tartalmas, érlelt vagy kései szüreteket is. Egy biztos, a vulkanikus talaj megadja azt az ásványos, kicsit sós ízvilágot, ami utánozhatatlanná teszi. Fedezd fel a badacsonyi olaszrizlingben rejlő számtalan lehetőséget!
A borkóstolás mellett finom ételek, vezetett séták, pincelátogatások, zene és játék is vár, hogy a legjobban érezd magad.
További információ:  https://www.badacsony.com/esemenyek/bortriatlon-rizling-vakacio-2

Badacsony
Badacsonyi borvidék
képforrás: tourinform Badacsony

SZIGLIGETI SÜLLŐFESZTIVÁL
2022.október 22–23., Szigliget (Szigligeti Strand)

A Balaton őszi hangulatában élvezheted a hagyományőrző rendezvényt, ahol a kiváló halételek mellett  helyi ételkülönlegességekkel is várnak. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.
További információ: https://www.sullofesztival.hu

Badacsony
Kilátás a Szigligeti várból
képforrás: Tourinform Badacsony

MÉG TÖBB TÚRA
Holdtöltetúra a Badacsonyon (szeptember 10.)
Badacsonyi kilátók – túra (szeptember 25.)
Őszi színek a Szent György-hegyen (október 2.)
Holdfénytúra a Csobáncon (október 8.)
Badacsony körtúra (október 16.)
Hajnalmadár túra a badacsonyi bányaudvarokban (október 23.)

További információ:  https://www.badacsony.com

Nyitókép: Badacsony naplementében, képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!