Látnivaló,  MOZDULJ KI!

Ahová most is érdemes ellátogatnod: a ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED

A Zsolnay Kulturális Negyed Pécs ékköve, egy különleges, Európában is szinte példa nélküli kulturális és művészeti bázis. Az egykori Zsolnay Porcelánmanufaktúra helyén épült negyed hungarikum, ahogy a Zsolnay porcelán és kerámia is.

A porcelángyártásról ismert Zsolnay család a 19-20. században itt élt és alkotta meg csodálatos kerámiáit. Egykori világhírű gyáruk területén új tartalommal, méltó módon él tovább a Zsolnay-örökség.

Zsolnay Kulturális Negyed
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft

A Zsolnay családról és a gyár történetéről részletesebb információt itt találsz: https://www.zsolnaynegyed.hu/latnivalok/a-zsolnay-negyedrol

A gyönyörűen felújított 5 hektáros területen 15 védett műemléképület találsz, a festői parkokat és sétányokat pedig 88 köztéri Zsolnay-szobor díszíti. A Negyed minden apró négyzetmétere megannyi látnivalót rejt magában, nem beszélve a hangulatos kávézókról, a kézműves boltokról és a magas minőségű éttermekről. Itt fontos a múlt megőrzése, ahogy a jelen bemutatása is.

Zsolnay Kulturális Negyed
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft

Zsolnay-örökséget bemutató unikális kiállítások

Zsolnay Aranykora – a Gyugyi-gyűjtemény
A közel 700 kerámiatárgyból álló tárlat dr. Gyugyi László gyűjteménye.
Rózsaszín Kiállítás – az 1200 darabos kiállítás a legkorábbi Zsolnay-termékeket mutatja be.
Család- és Gyártörténeti kiállítás
– A Zsolnay Kulturális Negyedhez közeli dombon eredeti pompájában tekintheted meg a Zsolnay Mauzóleumot, a Zsolnay család nyughelyét, ahol 42 oroszlán őrzi az eozin titkát.
+ 1861 Kesztyűtörténeti kiállítás / 1861 Kesztyűmanufaktúra – a tradicionális kesztyűgyártás több mint 150 éves múltja Pécsen

A jelen – kortárs művészet

m21 Galéria – időszaki kiállítások helyszíne
Kemence Galéria – időszaki kiállítások helyszíne
E78 koncertterem – könnyűzenei és színházi előadások helyszíne
– Gyerekeknek – Szabadtéri játszóterek ● Labor – Interaktív Varázstér ● PlanetáriumVarázsóra (látványos fizikai kísérletek) ● Bóbita BábszínházHerkules Műhely

Zsolnay Kulturális Negyed
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft

Látványmanufaktúra – A díszkerámia-gyártás mai munkájába a Látványmanufaktúra enged bepillantást.
Kézműves Boltok Utcája – az utcájában különleges kézművestermékeket – csokik, cukorkák, ajándéktárgyak – találsz.
Zsolnay Infopont & Shop – komplex szolgáltatóközpont: itt kérhetsz információt a Zsolnay Kulturális Negyed kínálatáról, jegyet válthatsz a turisztikai látnivalókra és programokra, Zsolnay-termékeket vásárolhatsz, valamint különleges ajándéktárgyak között is válogathatsz. 

Tegyél egy virtuális 3D-túrát a Negyeden belül! https://www.zsolnaynegyed.hu/latnivalok/3d-tura

Kellemes időtöltést – a szigorítások alatt is – a Negyedben!

A szigorítások alatt a Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai is bezártak és elmaradnak a programok, ugyanakkor sétálni most is tudsz a Negyedben, és a különleges üzleteket is felfedezheted.

Zsolnay Kulturális Negyed
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft

● Séta a parkban
Az 5 hektáron elterülő Zsolnay Negyed parkjában ilyenkor is érdemes sétát tenni, hiszen romantikus hangulatot teremtenek a mesébe illő díszes épületek, lankás sétányok és változatos szobrok.

A kiskedvenceddel is jöhetsz a Negyedbe: kutyasétáltatásra a déli oldalon és a Ginkgo téren van lehetőség – a póráz minden esetben szükséges.

● Fedezd fel a kézműves boltokat!
Továbbra is várnak a Kézműves Boltok Utcájának üzletei: a Csoko-Láda Csokiboltban néhány finom falat megédesíti a napot. Csodaszép kézműves termékeket kínál továbbra is a Signo Galéria, nyitva tart a pékség, és ha már erre jársz, a Jo. fodrászatban új frizurát is kaphatsz.

● Mozgás a szabadban! Sport és játszótér
A hűvös idő ellenére is használható a street ball pálya, a gyerekeket pedig a játszóterek várják.

● Ételkiszállítás
Elvitelre vagy házhozszállítással működik tovább a Room Bistro, valamint a Zsolnay Étterem.

● Zsolnay Infopont & Shop
Ez a bolt olyan szép, hogy akár kiállítás is lehetne! Lenyűgöző Zsolnay-kerámiák, ékszerek és ajándéktárgyak között szemezgethetsz kedvedre. Emellett igen praktikus ajándékként megvásárolható a ZsÖK ajándékutalványa is, aminek felhasználásáról az ajándékozott dönthet.

Zsolnay Kulturális Negyed
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft

Megjegyzés!Az elmaradó programokra személyesen megvásárolt jegyek visszaválthatók a Látogatóközpontban és a Zsolnay Infopont & Shopban, ahol örömmel válaszolnak a felmerülő kérdésekre is. 

További információ: https://www.zsolnaynegyed.hu

Nyitókép: képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Oszd meg másokkal is az eseményt!