Látnivaló,  MOZDULJ KI!

A Mátra csodás látványossága a CSERTERI VÁR ROMJAI

A Cserteri vár romjait a Hasznosi-víztározó feletti magas sziklafalon találod fantasztikus kilátással a Mátra jellegzetes csúcsaira – így az Ágasvárra, az Óvárra vagy a Nyikomra –, valamint a víztározóra, Pásztóra, s a hátterében meghúzódó Cserhát domborulataira. A tatárjárás után épült erődítmény romjait Pásztó Hasznos nevű városrészéből egy kellemes sétával könnyen megközelítheted.

Az egykori erődítmény ma már egy várrom 

A Cserteri vár a tatárjárás után, az 1300-as évek első évtizedeiben épült. A következő évszázadban a Kövecses-patak völgyét három vár uralta: a Cserteri vár mellett Ágasvár és Óvár is állt akkortájt. 1552-ben a törökök fennhatósága alá került, a török megszállás után az egri vár tartozéka lett, majd több főúri család is birtokolta. A 19. századra magára hagyott vár fokozatosan rommá vált, faragott köveit, gerendáit a környék lakosai elhordták.

Cserteri vár romjai
képforrás: Fesztiválok.info

Csodás panoráma minden irányba

Legegyszerűbben Hasznosról közelítheted meg. A falu szélétől kb. 900 méterre található vár romjaihoz a szőlőtáblák mellett egy a dűlőút vezet enyhén felfelé.

A várhoz vezető dűlőút a szőlők mellett, háttérben a Cserháttal
képforrás: Fesztiválok.info

A 333 méter magas hasznosi Várhegy fala az országút és a víztározó felé igen meredek, még a másik két oldala enyhén lejtős, innen könnyen megközelítheted.

A hegy tetejéről csodás panoráma tárul eléd. Láthatod a Mátra jellegzetes csúcsait a víztározóval, valamint a vár legmagasabb falával együtt. Szemben az Ágasvár (789 m) és az Óvár (754 m) vulkanikus kúpjaiban, jobbra a Nyikom tömbjében (764 m), a mögötted lévő szőlők hátterében pedig a Cserhát vonulataiban gyönyörködhetsz.

Kilátás a várból
képforrás: Fesztiválok.info
Kilátás a várból
képforrás: Fesztiválok.info

A vár elhagyatott, a még álló falait szinte teljesen benőtte a növényzet.
A várhegy szikláin található növénytársulások védelem alatt állnak.

Látvány a magasból

A tó déli partján emelkedő Gombás-tető (763 m) kiváló adottságokkal rendelkezik a vitorlázó és a motoros repüléshez. Repülőtér 410 m tengerszint feletti magasságban található és 800 m hosszú felszálló pályával rendelkezik.
A Pásztó felett, a Nyikom-tetőn elhelyezkedő csaknem 650 méter magas starthely a sárkányrepülők és a siklóernyősök kedvelt felszállóhelye. Itt már Sárkányrepülő Európa Bajnokságot is szerveztek 1986-ban.

A Hasznosi-víztározó kedvelt horgásztó

A Hasznosi-víztározó hazánk egyik legtisztább vizű tava, melyet a Kövecses-patak táplál. Meghatározó jellegét főként a tipikus, magashegyekre jellemző tornyos, völgyzárógátas kivitele adja. 1973–1986 között építették, melynek átlagos mélysége 15, de van, ahol közel 25 méter mély. Kedvelt horgásztó, melyben többféle hal található.

A Hasznosi-víztározó látványa a várból
képforrás: Fesztiválok.info

A víztározót viszonylagos elzártság jellemzi, és a fürdés is szigorúan tilos, melynek egyszerű az oka: a tó több ezer háztartás ivóvizét biztosítja.

TIPP! Középkori utazás Pásztón

Nem is gondolnád, hogy milyen rendezett és szép műemlékegyüttest találsz a Zagyva völgyében fekvő nógrádi kisváros, Pásztó központjában. A Múzeum téren található középkori építmények többsége a Pásztói Múzeum kiállítóhelyei.
Látnivalók:
Szent Lőrinc-plébániatemplom – A tér legfőbb látnivalója impozáns román, gótikus és barokk stílusjegyeket egyaránt viselő, egyhajós római katolikus templom.

Oskolamester háza – A helyiek kántorházként ismerik, mert 1968-ig a mindenkori kántor lakott benne. Csak későbbi feltárások alkalmával derült ki, hogy a tér közepén álló fehérre meszelt, egyszerű kinézetű épület a mai Magyarország egyetlen fennmaradt középkori – 15. századi – mezővárosi lakóháza.

Pásztói Múzeum – Az egykori cisztercita kolostorépület ma múzeum, melynek állandó kiállításai: Ciszterci rend története a középkorban ● Pásztói évszázadok (helytörténeti kiállítás) ● Természettudományi Gyűjtemény ● Fűtől-fáig (fotókiállítás) ● Rajeczky Benjamin-emlékszoba

Üveghuta – Európai ritkaságnak számít, páratlan ipartörténeti emlék.

Romkert – A Romkertben 12. századi – vélhetően bencés, későbbi ciszterci – kolostor és templom alapjait tárták fel.

Csohány Galéria – A klasszicista stílusú épületben található a pásztói születésű Csohány Kálmán grafikusművész gazdag életműve. Itt található még Gaál István Kossuth-díjas filmrendező emlékszobája is.

Rajeczky Benjamin-emlékmű – Emlékmű az európai hírű zenetudós, népzenekutató, akadémikus, ciszterci szerzetes és pap tiszteletére.

További információ: https://www.pasztoimuzeum.hu, http://www.paszto.hu/turizmus

Nyitókép: Cserteri várrom, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!