2-es villamos
Látnivaló,  MOZDULJ KI!

VÁROSNÉZÉS A 2-ES VILLAMOSSAL

Egy villamosjegy áráért a világon is jegyzett szépségekben gyönyörködhetsz!

A National Geographic szerint a 2-es villamos vonala a világ legszebbjei között található. A pesti felső rakparton, a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd között közlekedik. De miért kerülhetett be a legszebb villamosvonalak közé? Természetesen a csodálatos panoráma miatt: a főváros számos és a Világörökség részéhez tartozó nevezetességét láthatod. Ha kényelmesen szeretnéd mindezt felfedezni, akkor szállj fel a 2-es villamosra, s egy vonaljegy áráért csodás látványban lesz részed, miközben több „leggel” is találkozol!

Az 1942-ben épült villamosvonal a 2. világháborúban megsemmisült, és csak 1945-ben indult újra. Mai útvonalán 1973-ben közlekedett először.

Ha még nem utaztál a 2-es villamos vonalán, próbáld ki mihamarabb, s élvezd a csodás látnivalókat!

A 2-es villamos a Jászai Mari térről indul, megkerüli a Kossuth teret, ahol Budapest legismertebb, legnagyobb alapterületű és az egyik legszebb épülete, az Országház áll, majd ismét kiér a Duna-partra.

Országház – Kossuth tér, Budapest
képforrás: pixabay.com

A Lánchíd Buda és Pest első közös építménye, a város első állandó hídja.

Lánchíd, Budapest
képforrás: pixabay.com

Ha átnézel a budai oldaltra, teljes pompájában láthatod a Budai várat. Először a Halászbástyát és a Mátyás-templomot, a Lánchíd budai hídfőjénél a Sikló alsó állomását, majd a Királyi Palota épületeit a Várkert Bazárral.

Háttérben a Mátyás-templom, Halászbástya – Budapest
képforrás: pixabay.com
Budai vár
képforrás: pixabay.com

Az Erzsébet és a Szabadság híd között a budai oldalon a Duna vize fölé magasodó Gellért-hegy látványa nyűgözhet le a Szabadság-szobor, a Citadella vagy a Gellért Szálló és Gyógyfürdő épületével. 

Szabadság híd, Gellért-hegy – Budapest
képforrás: pixabay.com

DUNAI PANORÁMA ÉS A BUDAI VÁRNEGYED a Világörökség része
A Budai Várnegyed és a főváros Duna-parti látképéhez tartozó területek 1987-től tartoznak a Világörökség részéhez.
A budai oldalon magába foglalja a Budai Várnegyed épületegyüttesét, a Gellérthegyet a Szabadság-szoborral és a Citadellával, valamint a Gellért Szállót és Gyógyfürdőt.
A pesti oldalon a Duna-parti sáv jelenti a világörökségi területet. Ehhez tartozik az Országház, a Magyar Tudományos Akadémia, Gresham-palota és a Pesti Vigadó. 
A dunai hidak közül a Margit híd, a Lánchíd, az Erzsébet híd és a Szabadság híd szintén része a Világörökségnek.

A Fővám téri megállónál megcsodálhatod Budapest legrövidebb hídját, a Szabadság hidat. Itt van a Központi Vásárcsarnok is, amely Budapest legnagyobb, s egyben Európa egyik legszebb piaca.

Vásárcsarnok – Budapest
képforrás: pixabay.com

A pesti Duna-part meghatározó építménye a Bálna Budapest, ahogy a Petőfi híd után a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája is.

Budapest Bálna
képforrás: pixabay.com

A túloldalon, a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyoz az A38 Hajó. Az eredetileg kőszállító uszályt 2003-ra koncertteremmé és vendéglátóhellyé alakították át, mely azóta több alkalommal elnyerte a Legjobb élőzenés helyszín kitüntetést.

Országház – Budapest
képforrás: pixabay.com

A villamos igazi turistalátványosságnak számít – a budapestiek mellett rengeteg külföldi utazik vele, hogy gyönyörködhessen a látképben, amely minden napszakban, de az esti kivilágításban különlegesen lenyűgöző.

Nyitókép: 2-es villamos, Budapest, képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!