Látnivaló,  MOZDULJ KI!

A balatonboglári GÖMBKILÁTÓ az ÉV KILÁTÓJA 2020-ban

Kiderült, melyek hazánkban a TOP kilátók, amelyek közül az első helyre a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó került, s ezzel elnyerte az Év Kilátója címet.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ első alkalommal hirdette meg az “Év kilátója” pályázatát, amelyre 177 beérkezett nevezésből választotta ki azt a tízet, amire a nagyközönség szavazhatott. Olyan kilátók nevezhettek, amelyek az elmúlt 10 évben épültek vagy jelentősebb felújításon estek át. Az elbírálás során fontos szempont volt még a környezet rendezettsége, a szolgáltatás szintje, a kilátóba vezető turistaút színvonala, a panoráma és turisztikai jelentősége is.

A több mint 16 ezer szavazat közül a legtöbbet (3901 voks) a Xantus János Gömbkilátó kapta, így 2020-ban a balatonboglári kilátó lett a győztes.

Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár
fotó: Böröczky Bulcsú

Az biztos, hogy mindegyik csodálatos helyen van, így érdemes sorra járnod őket. Mire a végére érsz, szinte az egész országot bejárod Badacsonytól a Mátráig, a Cserháttól a Kőszegi-hegységig. A kilátókból eléd táruló gyönyörű panoráma pedig megkoronázza majd a túrádat.

 TOP 10 kilátó hazánkban

1. Xantus János Gömbkilátó (Balatonboglár)
2. Zengő-kilátó (Pécsvárad)
3. Írott-kő kilátó (Kőszeg)
4. Galya-kilátó (Galyatető)
5. Ranzinger-kilátó (Tatabánya)
6. Sasbérc-kilátó (Buják)
7. Kisfaludy-kilátó (Badacsonytomaj)
8. Prédikálószék kilátó (Dömös)
9. Megyer-hegyi-kilátó (Sárospatak)
10. Prónay-kilátó (Alsópetény)

Xantus János Gömbkilátóról

Az 1950-es évek elején a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette alumíniumból, bemutatták a brüsszeli világkiállításon, később a Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága lett. A kilátó az 1960-as évek végén kapta meg végleges helyét a vulkanikus eredetű Várdob csúcsán. A gömb 165 méter magasságban áll, 15 méter átmérőjű és 240 háromszöglemez alkotja. Díszkivilágítását az északi partról is élvezheted.

Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár
fotó: Böröczky Bulcsú

Érdekessége, hogy erős szélben akár több métert is kilenghet, de a rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát, így nem fog legurulni a dombról. A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátóból káprázatos panoráma nyílik a Balatonra.

Nyitókép: Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár, fotó: Böröczky Bulcsú

Oszd meg másokkal is az eseményt!