MOZDULJ KI!,  Szabadidő

9+1 ÚJDONSÁG, amiért érdemes GYENESDIÁSRA látogatnod

A Nyugat-Balaton aktív és családbarát üdülőfaluja, a régió egyik legintenzívebben fejlődő települése. 2021-ben is számos felújítással, új attrakcióval és szolgáltatással várnak, hogy még kényelmesebbé tegyék a pihenésedet. Íme 9+1 ajánlat, amit majd érdemes lesz megnézned, kipróbálnod vagy átélned Gyenesdiáson, s pár napot eltöltened itt.

1. Megújul a DIÁSI MALOM

Új attrakció, melynek keretén belül megismerheted a vízimalmok világát.
Az egykori az egykori Talabér–Bujtor–Osvald-féle Vízimalom teljes mértékben megújul, környezete megszépül, az épületben pedig pékmúzeum, fűszerkert és egy herbárium kerül kialakításra.

Talabér–Bujtor–Osvald-féle Vízimalom
képforrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

A felújítás során az emeleten egy pékkemence, egy kiállítás és a malomszerkezet makettje eleveníti meg az egykori vízimalmok világát. Az épület alsó szintjén kap helyet a herbárium, melyet egy fűszerkert szolgál ki. A Festetics-örökséghez fűződő vadászati kultúrát és vadaskerteket leporellókon ismerheted meg.
A külső rekonstrukció az épület 18. századi megjelenését idézi. A vízikereket hajtó Malom-patak a János-forráscsoportból ered. A János-forrás mintegy 350 méter hosszú elfolyó árkát kísérő sétányon került kialakításra a Forrás tanösvény, mely 16 táblán mutatja be a helyi növény- és állatvilágot.

A felújított épület rövidesen élettel telik meg: kiállítások, kézműves foglalkozások, színes programok helyszíne lesz.

2. Újabb verzióval jelentkezik a GyenEScape

Az újszerű és különleges élményeket kínáló kalandjáték, a GyenEScape újabb verziója most a kisebb gyermekeket, illetve a gyermekes családokat célozza meg.

Kalandjáték – GyenEScape
képforrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Fedezd fel Gyenesdiás és a környék látnivalóit a családdal együtt!

3. CSALÁDI GYALOGTÚRA kiegészítőkkel

A Tourinform irodától induló családi túrát egy játékos foglalkoztató füzet teszi még izgalmasabbá. A füzetben található térkép, rövid leírások, játékos feladatok még élvezetesebbé és élménydúsabbá teszik a kirándulást.

Foglalkoztató füzet a Családi túrához
képforrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

4. Megújul a NAGYMEZŐ erdei kirándulóközpont

A Nagymező nemcsak Gyenesdiás, hanem a Keszthelyi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Kicserélt vagy felújított erdei bútorok, tűzrakóhelye, tájékoztató táblák, korszerű erdei tornaszerek és játszóeszközök várnak, hogy még kényelmesebb legyen a kikapcsolódás.

A Nagymező erdei kirándulóközpont télen
képforrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

5. Felújítják a FESTETICS-KILÁTÓT

A Nagymező nyugati oldalán gyalogösvényeken juthatsz fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára, a felújított Festetics-kilátóhoz. A háromszintes kilátótoronyból gyönyörű körpanoráma tárul eléd.

Festetics-kilátó
képforrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

6. Kóstold végig Gyenesdiás ízeit! Ebben lesz segítségedre a gyenesi ÉTTERMI KALAUZ

A kalauzban a gyenesdiási éttermeket találod rövid leírással, amelyekben az adott étterem egyediségét, jellegzetes ételkínálatát hangsúlyozzák. Mellette megtalálod például a fagyizókat, koktélozókat vagy a reggeliző helyeket is, melyeknek megtalálását térkép segíti.

7. Irány a LIGETPLEX CINEMA!

Ha filmrajongó vagy, illetve rosszabb az idő, akkor a Balaton régió legmodernebb mozijában már két teremben élvezheted a filmeket.

8. Új szolgáltatások a DIÁSI JÁTÉKSTRANDON és a GYENESI LIDÓSTRANDON

Mindkét strandon a szezonra megújul a beléptetőrendszer és új értékmegőrzőket alakítanak ki, hogy még kényelmesebbé és biztonságosabbá tegyék a strandolásodat. A Játékstrandon új jegykiadó automata, a Lidóstrandon pedig még árnyékolófejlesztés is lesz, s több pad áll majd a rendelkezésre.

9. A FESTETICS ÉLMÉNYKÖZPONT kihagyhatatlan szabadidős program a családdal

Az élményközpontban található Festetics Imre Állatparkban a manapság már ritkaságszámba menő magyar állatfajokat, valamint különféle vadfajokat tekinthetsz meg, a Természet Háza Látogatóközpont pedig a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit ismerteti interaktív formában 21. századi multimédiás elemekkel.

Természet Háza Látogatóközpont
képforrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Az élményközpontban további változásokra és újdonságokra számíthatsz, így ha már jártál is itt korábban, idén érdemes lesz újból visszajönnöd.

+1 RENDEZVÉNYEK – változatos programok várnak egész évben

A hagyományos, sokak által kedvelt rendezvények mellett lesznek újragondolt és teljesen új események is Gyenesdiáson.
Évek óta visszatérő esemény többek között a Gyenesdiási Bornapok júliusban, az őszi Szüreti Vigasságok, a Gyenes-Iz-lelő gasztrotúra vagy a Burgonyanap, de nem marad el az Adventi Gesztenyesütés sem. Ismét lesznek Községházi esték, de új néven és köntösben – Art Udvar – Zene, Szöveg & Bor néven –július és augusztus között, szerda esténként. Augusztus 20-án új helyen és formában, a Diási Históriás Napok keretében ünnepelheted államalapítónk ünnepét.
Az aktuális programok időpontjait, helyszíneit, s bemutatását a honlapjukon – https://www.gyenesdias.info.hu/esemenyek – megtalálod.

A kiemelt újdonságok mellett persze további változásokra is számíthatsz: szépülnek és korszerűsödnek a szálláshelyek, újabb turistautak kerülnek kialakításra, korszerűsítik a Lőtér Klubépületét, s az élményszerzés is gyarapodhat.

Téli Balaton Gyenesdiásnál
képforrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Gyenesdiáson, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában változatos szabadidős programokkal, aktív pihenési lehetőségekkel és nagyszerű ajánlatokkal, játékokkal várnak 2021-ben is.

Információs pont:

TOURINFORM GYENESDIÁS
8315 Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
Tel.: +36 83/511-790
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.facebook.com/gyenesdias

További információ: https://www.gyenesdias.info.hu

Nyitókép: Gyenesdiási téli Balaton-part
Képforrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Oszd meg másokkal is az eseményt!