Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

5 TÚRATIPP SÜMEGEN ÉS KÖRNYÉKÉN

Sümeg, a Pannon táj szíve abban a kiváltságos helyzetben van, hogy gazdag történelmi múlttal, számos nevezetességgel és kultúrtörténeti értékkel rendelkezik, s emellett természeti látnivalókban is bővelkedik. Egyedülálló földrajzi fekvéséből adódóan egy lépésre van tőle a Balaton, éppúgy mint a Zalai-dombság, de percek alatt elérhető Keszthely, Hévíz, a Somló-hegy vagy a Magas-Bakony is.

A „bezárások” ideje alatt a legjobb program és kikapcsolódás, ha a szabadban egy kellemes túrát teszel. A hosszú hétvégén kirándulj egyet, melyhez Sümeg és környéke kiváló úti cél! Számos túraútvonal közül választhatsz – többek között az Országos Kéktúra útvonala is érinti –, melyek közül most öt lehetőséget ajánlunk.

1. Városnéző séta a SÜMEG VÁROSI TANÖSVÉNYEN

A városban 16 állomásból álló, közel 10,5 km hosszú tanösvény-hálózatot alakítottak ki, mely összeköti Sümeg nevezetes kultúrtörténeti és természeti értékeit.
A város egyedülálló természet adta különlegessége a kúp alakú hegy tetején található vár a város központban. 270 méter magasságban emelkedik a város fölé, így a település minden pontjáról festői panoráma nyílik a középkori erődítményre.

Sümeg város tanösvény
képforrás: Sümeg és Térsége TDM

A tanösvényen olyan látnivalókat találsz többek között, mint az Udvarbíró-háza, a Püspöki Palota, Kisfaludy Sándor Emlékháza, a város templomai, a Ramassetter Látogatóközpont, a Sintérlapi Geológiai Bemutatóhely, a Kálvária vagy a Fehér-kövek.

Sümeg város tanösvény
képforrás: Sümeg és Térsége TDM

Ha részletesebben szeretnéd megismerni a nevezetességeket, érdemes szakaszokra bontva bejárnod a tanösvényt.

2. Túra a közel 100 millió éves FEHÉR-KÖVEKHEZ

A különleges mészkőképződményeket a várral szemközti dombon (Rendeki-hegy), Sümeg és Csabarendek között találod. A terület a Fehérsziklák Erdőrezervátum nevet viseli, mely természetvédelmi terület az itt található növényvilágnak köszönhetően. (Szinte egymásba olvadva figyelheted meg a karszt bokorerdőt, a gyertyános-tölgyest és a Bakonyra jellemző középhegységi bükköst.)

Fehér-kövek
képforrás: Sümeg és Térsége TDM

A Rendeki-hegyet megmászva, a Fehér-kövektől az egész települést felölelő panoráma tárul eléd. A hegyoldalban elővillanó, fehér színű mészkőfalakon a hajdani kőbánya „sebhelyeit” is megfigyelheted, ahogy a felső krétakorban (100-60 millió évvel ezelőtt) keletkezett fehér kőzet rétegeit alkotó, egykor itt élő kagylók különös metszetét is. Ha a terepet lassan visszafoglaló bokrok és fiatal fák között bekíváncsiskodsz, akkor még láthatod az egyik-másik egykori bányaudvar területét. Ügyelj arra, hogy a terület szigorúan védett, ezért ne térj le az ösvényről, és természetesen csak mindent a szemnek!

Ez a körtúra nem több 8 kilométernél, a pihenőket is beszámítva 4 óra alatt megtehető, azaz kellemes kiegészítő programja lehet egy tavaszi, városnéző sétának.

3. Csodás panoráma a KECSKEVÁR KILÁTÓBÓL (Uzsa)

A faszerkezetű kilátó a Bakony és a Keszthelyi-hegység között, Uzsa mellett épült fel a Kecskevár nevű csúcson (293 m). A hasonló nevű kilátó 12 m magas, így biztosítva a mesés kilátást a Tapolcai-medence tanúhegyeire, a Keszthelyi-öbölre és a Keszthelyi-hegységre.
A távolban felfedezheted az uzsai bányát, valamint a Sümegi várat is.

Kecskevár-kilátó, Uzsa
képforrás: Sümeg és Térsége TDM

A kb. 3 km-es túra (oda-vissza) gyönyörű erdei örvényeken vezet, érintve fenyőerdőt, mesebeli faházikót, kisebb emelkedő pedig csak a kilátó előtti szakaszon számíthatsz. A kilátó mellett padok és asztalok várnak. Ideális kirándulás gyerekkel is.

4. A SARVALYI ERDŐ titkai (Sümegprága)

Nem is gondolnád, mennyi érdekességet rejt ez a kis erdő. A Sarvaly-forrás környéki pihenőhely Sümeg városától délre, kb.5 km-re található, mellette az Országos Kéktúra útvonala is elhalad.

Sarvaly-forrás
képforrás: Sümeg és Térsége TDM

A forráshoz vezető utat idős vadgesztenye fák szegélyezik, a forrás környékét öreg bükk, kislevelű hárs elegyes gyertyán erdő alkotja. A forrás egykor bőséges vízhozammal rendelkezett, de a közeli bányatevékenység miatt mára a vízhozama jelentősen lecsökkent, bár még így biztosítja a közelben lévő vadászház és az erdészház teljes vízellátását.

Sarvaly-forrás környéke
képforrás: Sümeg és Térsége TDM

A forrás közelében találod a Sarvaly nevű középkori falucska házainak és templomának maradványait, az un. vaddisznós kerten belül. Az 1530-as években elpusztult falu romjainak feltárásából sokat megtudhattunk a középkori emberek életéről, mindennapjaikról.

A Sarvaly-forrás környéke a Várvölgy felöl érkező, sümegi ferences Mária-kegytemplomba zarándoklók kedvelt pihenőhelye. A forrás környékén egy kereszt is látható.

Sarvaly-forrás környéke
képforrás: Sümeg és Térsége TDM

Az erdő egy matuzsálem korú fát is rejt: a több mint 200 éves, 30 méternél magasabb, 3 méteres törzsátmérőjű bükkfát „Ördögigafa” néven emlegetik. Idős kora mellett a formája sem mindennapi: törzse kétfelé ágazik, majd ismét egybeforr, feljebb pedig három nagyobb ágra válik szét.

5. Az utolsó farkas nyomában – FARKASKŐ (Dabronc)

Útvonal: Dabronc, Faluház – Temető – Szegedy Róza-kúria – Széchenyi-kastély – Ötvösi templom – Nagyerdő – Utolsó farkas emlékmű (Farkaskő) – Ötvösi temető – Faluház
Nehézségi fok: hossza miatt közepesen nehéz

A látnivalók közül érdekes a katolikus temetőben felállított 34 kőoszlop, ami az első világháború hősi halottjainak állít emléket. A mára már elhanyagolt állapotú Szegedy Róza-kúria egykor Szegedy Rózának – a költő Kisfaludy Sándor múzsájának és feleségének – a szülőháza volt, ahol több éven keresztül együtt éltek. A kúria mögött áll az Ötvös-dabronci római katolikus templom, ahol összeházasodtak. A kúriától nem messze szintén romos állapotban áll a Széchenyi-kastély, melyet egykor mintagazdaság vett körül.

Farkaskő
képforrás: Sümeg és Térsége TDM

Az erdőben találod az „Utolsó farkas emlékművét”, a Farkaskövet annak emlékére, hogy 1991. december 5-én itt lőtték le a környék utolsó farkasát. A kitömött állat ma Balatonedericsen, az Afrika Múzeumban található.

Sümegen és környékén az építészeti és kultúrtörténeti értékek mellett a természeti környezet szépsége és nyugalma is ideális feltételeket kínál, ha aktívan szeretnél kikapcsolódni.
Sokféle lehetőség közül válogathatsz, ezért érdemes többször visszatérned!

TOURINFORM SÜMEG
8330 Sümeg, Deák Ferenc utca 8/II.
Tel.: +32 20 417 6346

További információ: http://sumeginfo.hu, https://www.facebook.com/tourinformsumeg

Nyitókép: Sümegi vár, képforrás: Sümegi vár – web

Oszd meg másokkal is az eseményt!