Látnivaló,  MOZDULJ KI!,  Szabadidő

4+1 élmény EGERSZALÓKON, a Gyógyvizek Völgyében

A Gyógyvizek Völgyében található Egerszalók a mostani időszakban is számos lehetőséget kínál a kikapcsolódáshoz. Igaz fürödni még nem, de kirándulni annál többet lehet a térségben, mely bővelkedik természeti látnivalókban. A tavaszias idő kiválóan alkalmas arra, hogy kimozdulj otthonról, s a friss levegőn, csodás környezetben kirándulj egyet. Íme néhány látnivaló és élmény, amit a járványügyi szabályok betartása mellett most is élvezhetsz.

1. Európában egyedülálló Sódomb

Egerszalók igazi nevezetessége a Sódomb, melyhez hasonlót legközelebb Törökországban találsz. Igazi természeti csoda, melyet a föld mélyéből feltörő 65–68 °C-os hévízforrás épített: a dombon lefolyó víz látványos mészkőlerakodása 1200 négyzetméteren Európában is egyedülálló.

Sódomb – Egerszalók
képforrás: Gyógyvizek Völgye TDM

A helyi védelem alatt álló dombra már nem lehet felmenni az állagmegóvás miatt, de a kiépített sétányon igazán közel tudsz sétálni és gyönyörködni a látványban. Sötétedés után a szivárvány színeiben pompázik.
Szabadon látogatható, kb. 3060 perces program.

2. A rejtélyes kaptárkövek

A kaptárkövek a Bükkalja egyik legfőbb turista látványossága, leginkább különleges kialakulásuk és máig rejtélyes használatuk miatt. Ezek a fülkés szikláknak is nevezett képződmények valószínűleg vulkáni utóhatások következtében feltört kovasavas meleg vizek hatására erősebben átkovásodott riolittufa maradványai. Táj-, természet-, valamint kulturálisörökség-védelmi szempontból egyaránt értéket képviselnek – hungarikum. Ilyen különleges képződmény Egerszalókon a Betyárbújó kaptárkő, mely egykor egy régi búvóhely lehetett, ott ahonnét az egész falu belátható, innen kapta a nevét is. Az Ady Endre utca felől tudod megközelíteni, egy rövid kaptató után igazán csodás látványban lesz részed.

Betyárbújó kaptárkő – Egerszalók
képforrás: Gyógyvizek Völgye TDM

A másik könnyen bejárható kaptárkő, a Kőbojtár, melyet a Saliris Hotel mellett találsz. A pihenőpark parkolójától pár perces sétával érheted el. Utána a parkban ejtőzhetsz a vadkacsák megfigyelése közben, de a játszótéren is kapcsolódhatsz a gyerekekkel. Kb. 30–60 perces program.

3. Horgásztó

Ez a tó a legnagyobb vízfelület a Bükkalján, közel 120 ha. Bár mesterséges víztározóként jött létre a Laskó-patak felduzzasztásával, de ma már olyan ritka állatfajok élőhelyévé vált, melyhez számtalan madármegfigyelő csoport érkezik évről-évre.

Egerszalóki horgásztó
képforrás: Gyógyvizek Völgye TDM

Autóval is jól megközelíthető, de a körbejárást inkább gyalogosan vagy kerékpárral ajánljuk. Ez a túra 5–6 km.

4. Boros pincék

Az Egri borvidék jelentős szőlő területei találhatók Egerszalókon. Ismerősen csenghet a Juhász Testvérek Pincészete vagy a St. Andrea Pincészet, hogy csak a nagyobbakat említsük. Az ő szőlőtőkéik is Egerszalók határában teremnek. De jó szívvel ajánljuk a többi családi pincészetet is, ahol több száz méteres tufapincékkel, borszentéllyel, bortrezorral és kétszintes pincével is találkozhatsz.
Jelen helyzetben a pincelátogatás szünetel, de otthoni fogyasztásra tudsz kiváló borokat vásárolni.

+1 Gasztronómiai kínálat – elvitelre

Kiváló gasztronómiai kínálattal várnak Egerszalókon, melyet a mostani helyzetben mindenki csak a saját otthonában élvezhet. Rendelj házhoz a finomságokból, ezzel is segítve a vendéglátósok „túlélését”!
Piroska Étterem
Szűkített étlapról rendelhetsz mindennap 11–20 óráig, díjmentesen kiszállítás Eger, Egerszalók, Egerszólát, és Demjén területén.
További információ: https://www.facebook.com/piroska.etterem

Pizza Club Egerszalók (Kaptárkő pince mellett)
Kiszállítás 13–21 óra között.
További információ: http://www.egerszalokpizza.hu/

Láthatod, a Gyógyvizek Völgyében Egerszalókra most is érdemes ellátogatnod!

További információ: www.gyogyvizekvolgye.hu

Nyitókép: Sódomb – Egerszalók, képforrás: Fesztiválok.info

Oszd meg másokkal is az eseményt!