tűz
Kiállítás,  KULTÚRA

WORLD PRESS PHOTO KIÁLLÍTÁS BUDAPESTEN

Hiteles képek és történetek az elmúlt évről, régióról régióra

Szeptember 22-én megnyílt a világ legrangosabb sajtófotó-pályázatának budapesti kiállítása, a World Press Photo 2022, amelyet október 30-ig tekinthetsz meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Idén a World Press Photo 2022 kiállítás képeit a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen, várhatóan több mint 4 millióan tekintik meg.

A hollandiai World Press Photo Foundation 1955 óta szervezi a világ legjelentősebb pályázatát és annak nyomán a leglátogatottabb kiállítását, amely a világ minden tájáról érkező hiteles, érzelmeket ébresztő és elgondolkodtató fotók segítségével foglalja össze az előző esztendő történéseit.

Az elmúlt négy évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban is a leglátogatottabbak közé tartozott, több mint negyvenötezer látogatóval.

Újdonságok a pályázatban

A pályázat idén jelentősen megújult. Az egyik legfőbb változás, hogy az előzsűrizés mostantól regionálisan zajlik: külön-külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép- amerikai, a dél-amerikai, a délkelet-ázsiai és az óceániai régióból küldött pályaműveket. A másik fontos újdonság, hogy ez évtől mindössze négy kategóriában lehet pályázni: egyedi fotó, képriport, hosszú távú munkák és nyitott forma.

2022-ben a négy kategória globális győztesei:

  • Az év világsajtófotója: Kamloops Residential School – Amber Bracken fotója (Kanada, The New York Times)
  • Az év fotótörténete: Erdők megmentése tűzzel – Matthew Abbott fotója (Ausztrália, National Geographic / Panos Pictures – lásd: nyitókép
  • World Press Photo hosszú távú projekt díja: Amazonian Dystopia – Lalo de Almeida fotója(Brazília, Folha de São Paulo / Panos Pictures)
  • World Press Photo Open Format Award (nyitott forma): A Blood is a Seed – Isadora Romero fotója (Ecuador)
kereszt
World Press Photo 2022
Kamloops Residential School – Amber Bracken fotója (Kanada, The New York Times)
képforrás: World Press Photo 2022 – press
fűrész
World Press Photo 2022
Amazonian Dystopia – Lalo de Almeida fotója (Brazília, Folha de São Paulo / Panos Pictures)
képforrás: World Press Photo 2022 – press
mag
World Press Photo 2022
A Blood is a Seed – Isadora Romero fotója (Ecuador)
képforrás: World Press Photo 2022 – press

Rena Effendi, a 2022-es verseny globális zsűrijének elnöke így nyilatkozott a nyertesekről„A globális győztesek történetei és fényképei összefüggenek egymással. Mind a négyen a maguk egyedi módján foglalkoznak az emberiség haladás iránti rohanásának következményeivel és annak bolygónkra gyakorolt ​​pusztító hatásaival. Ezek a projektek nemcsak a klímaválság azonnali sürgősségére reflektálnak, hanem betekintést nyújtanak a lehetséges megoldásokba is.”
„A globális győztesek együtt tisztelegnek a múlt előtt, miközben a jelenben élnek, és a jövő felé tekintenek” – tette hozzá.

Kísérő kiállítás

Az izgalmas pályaműveket bemutató tárlatot hagyományosan kiegészíti egy kísérő kiállítás is, amely idén Radisics Milán Lábnyomunk – Az ember hatása bolygónkra című anyaga. A számos hazai és nemzetközi díjat nyert neves fotós légi felvételeken tárja elénk az Európa különböző tájain megfigyelhető drámai változásokat.

WORLD PRESS PHOTO 2022
2022. szeptember 23. – október 30., Budapest (Magyar Nemzeti Múzeum)
Megtekinthető mindennap: hétfő–csütörtök és vasárnap 10–18 óráig, szombat–vasárnap 10–20 óráig
.
További információ: https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/world-press-photo-2022-kiallitas, https://www.worldpressphoto.org

Nyitókép: Kamloops Residential School – Amber Bracken fotója (Kanada, The New York Times), képforrás: World Press Photo 2022 – press

Oszd meg másokkal is az eseményt!