Szabadkígyósi kastély
KULTÚRA,  Látnivaló,  MOZDULJ KI!

A MEGÚJULT WENCKHEIM-KASTÉLY

Vendégségben Wenckeiméknél Szabadkígyóson

Az ország egyik legimpozánsabb kastélyát a Dél-Alföldön találod Békéscsabától 10, Gyulától 15 km-re. A Wenckheim család egykori szabadkígyósi otthonát korszerűen felújították, melynek a felfedezését, a család történetének a megismerését a „Vendégségben Wenckeiméknél” című interaktív kiállítás segíti.

365 ablak, 52 szoba, 12 bejárat és 4 épületrésze van a kastélynak, mely 1875–1879 között épült a sokoldalú és népszerű építész, Ybl Miklós tervei alapján. A kastélyépület mellé egy gyönyörű kastélyparkot is kialakítottak.

Vendégségben Wenckeiméknél

Lépj be Te is az épület elegáns főbejáratán, és ismerd meg a kastély és a grófi család történetét! Az interakítv kiállításban az egykori hősök személyesen szólnak hozzád, s mesélik el történetüket, így olyan, mintha visszacsöppentél volna az időben.

Szabadkígyósi kastély
képforrás: Fesztiválok.info

Egy kis családtörténet

Kígyóspuszta egykori Harruckernt-birtok volt, majd a család kihalása után került a Wenckheim család tulajdonába. A hatalmas birtokot és vagyont Wenckheim József Antal 1852-ben bekövetkezett halála után egyetlen lánya, az akkor három éves Wenckheim Krisztina (1849-1924) örökölte.

Tudtad?
hogy gróf Wenckheim József Antal birtokain magas szintű termelés és állattenyésztés folyt? Nevéhez fűződik a dohánytermesztés elindítás, meghonosította az akácfát, de foglalkozott többek között lótenyésztéssel, méhészettel és bortermeléssel is.

… hogy gróf Wenckheim József Antalnak csak a harmadik házasságából született gyermeke, Wenckheim Krisztina, aki a vagyont örökölte? A gróf 67 éves volt, amikor elvette a bizonytalan származású 22 éves Scherz Krisztinát. A házasságnak nem mindenki örült a családban, főleg nem a gerlai kastélyban lakó Wenckheim Károly, hiszen ő lett volna az egyedüli örökös. Dühében egy fekete koporsót küldött az esküvőre, mondván: „Neked nem asszony, hanem ez kell!”

… hogy Wenckheim Krisztina hamar a leggazdagabb árva lett? Édesanyja az ő születése után két évvel halt meg, édesapja halálakor pedig mindössze 3 éves volt.

… hogy az egykori ókígyósi birtokon a császári házaspár is járt? A 8 esztendős Wenckheim Krisztina életének meghatározó eseménye volt Ferenc József és Sisi köszöntése, mert biztosította ezzel Erzsébet királyné megbecsülését.

A birtokot hosszú ideig Krisztina gyámjai irányították, Krisztina neveléséről pedig Göndöcs  Benedek apátplébános pap gondoskodott. Művelt, társasági hölggyé vált, aki 6 nyelven beszélt és olvasott, kiválóan zongorázott, de otthonosan mozgott a háztartási teendők között is.

1872-ben Wenckheim Krisztina unokatestvérével, Wenckheim Frigyessel kötött házasságot, amellyel apja vagyonát tovább növelte. A házaspár reprezentatív, de meghitt otthonát Ókígyóson, a mai Szabadkígyóson felépített kastélyban alakította ki. Az 1879-ben átadott historizáló, döntően német neoreneszánsz stílusú épület terveit Ybl Miklós készítette.

Szabadkígyósi kastély
Nagyszalon
képforrás: Fesztiválok.info

Falai között hét gyermeket és számos unokát neveltek. A birtokot Frigyes irányította, aki az országos és a helyi politikai életben is fontos szerepet töltött be, Krisztina pedig a gyerekek mellett a kastély napi feladatait irányította. Élén társadalmi életet éltek, melyet a kastély vendégkönyvének több ezer bejegyzése is igazol. A kastélyban több neves főúr – grófok és bárok – is vendégeskedett. A fogadószalon kiállításának értékei között ott találod az eredeti vendégkönyvet is: benne az első név Ybl Miklósé.

Tudtad?
… hogy Wenckheim Krisztina emlékét számos jótékonysági alapítvány is őrzi? Jóindulatú és emberséges volt, aki egész életében segítette az árvákat, az özvegyeket és jótékonykodott. Például a nevéhez fűződik a gyulai árvaház alapítása, s hosszú ideig irányította a gyulai nőegyletet is. Nem véletlen, hogy megkapta az ország  legnemesebb grófkisasszonya címet.

Szabadkígyósi kastély
Könyvtár
képforrás: Fesztiválok.info

1911-ben a Wenckheim család kígyósi uradalma több mint 10 ezer katasztrális holdat tett ki. Tulajdonukat képezte a békési, a borossebesi, az eleki, a kígyósi, a mosonszentmiklósi–rárói, a pósteleki, a székudvari és a pusztaszőlősi uradalom.

Tudtad?
…hogy a dúsgazdag Wenckheim család Budapesten is építtetett egy palotát a Kálvin tér közelében.   Ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár működik benne. Dísztermében itt is hatalmas fogadásokat és bálokat tartottak.

Wenckheim Frigyes 1912-ben hunyt el Ókígyóson, ezután felesége tulajdonát képezte az egész birtok. Krisztina halála után a Wenckheim család 1944-ig élhetett a birtokon. A família Bécsbe menekült, ahol a családtagok egy csokoládégyárban dolgoztak 1947-ig. Ezután Algériába költöztek. Wenckheim (V.) József ott halt meg 1952-ben. 

A kastélyt a II. világháború után államosították, majd mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskolát helyeztek el benne. A többi kastélyunkhoz képest az épület viszonylag jó állapotban maradt meg, melynek műemléki helyreállítására 2019 és 2022 között került sor a Nemzeti Kastélyprogram keretében.

Szabadkígyósi kastély
A kastély főépületéből híd vezet át a hajdani konyhaszárnyba
képforrás: Szabadkígyósi kastély – web

Az ország egyik legszebb kastélya

A kastély eklektikus és neoreneszánsz stílusú, erősen tagolt homlokzatú, kéttornyú, kéttömbű épület. A kastélyban semmi sem egyforma, de mégis harmonikus. A rezidencia belső terei közül bejárhatod a könyvtárat, a nagyszalont, a grófnő szalonját és hálóját, a gyerekszobát, Frigyes gróf dolgozószobáját, az egykori ebédlőt, valamint a kastély egyik végében található házikápolnát. Az állandó kiállítás úgy bemutatja be a grófi család életét, mintha Te is egy vendég lennél.

Szabadkígyósi kastély
A női szalonból nyíló olvasósarokban Wenckheim Krisztina sok időt töltött.
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély egykori lakói személyes hangon szólítanak meg és mesélik el hétköznapjaikat, ünnepeiket. Szó lesz a főúri tradíciókról, szertartásokról, romantikus és szerelmes történetekről is. 

A kastély egykor nemcsak a pompás homlokzatával és tornyaival, valamint a letisztult, kényelmes belső tereivel, hanem a legkorszerű műszaki megoldásaival is számos elismerést kapott vendégeitől. Nem is csoda, hiszen Ybl számos újítást alkalmazott a kastély építésekor. Példásan oldotta meg a természetes fényeknek az eljuttatását a belső terekbe, a meleget a vas- és cserépkályhák mellett már légfűtés biztosította, de az épület saját gázfejlesztővel és vízrendszerrel is rendelkezett.

Kastélyélmények interaktív eszközökkel

A tárlatvezetés mellett számos interaktív elem és élmény vár a kastélyban. Kiválaszthatod, milyen szerepben szeretnéd megnézni a kastélyt, az ún. napfényes műteremben korabeli ruhákba  felöltözve készíthetsz fotókat, a vetítőteremben a grófi családhoz vagy a kastélyhoz köthető régi filmeket láthatsz, de egy VP-szemüveg segítségével a kastély feletti repülés élményét is átélheted. Egy interaktív felületen megtudhatod, milyen tisztségek léteztek a személyzet között, s mi volt a feladatuk, ráadásul egy folyosóval összekötött csengőinstallációval hívhatod őket.

A kastélyban helyet kapott rendezvényterem, múzeumpedagógiai szoba, a földszinten megnyílt a főúri hangulatot idéző Krisztina-kávézó és egy múzeumshop is.

Szabadkígyósi kastély
Az egykori ebédlőben most a kávézó vendégterét találod.
képforrás: Fesztiválok.info

A kastély közel 40 méter magas tornyába vezető lépcsőket is érdemes megmásznod, amelynek kilátóteraszábról csodás látvány nyílik a kastély parkjára.

Kastélypark

A kastély előtt franciakertet alakítottak ki buxusokból és tiszafából, központi részén egy igen szép szökőkutas vízmedencével. Körülötte pedig egy tájba simuló angokert található, amelynek parkjában többek között láthatsz fasort nyárfákból és platánfákból, kocsányos tölgyeket vagy mezei juhart, melyek mai is díszítik a kertet. A kert 1949 óta védett.


Érdemes egy nagyobb sétát tenni, hogy felfedezhesd az egykori park szépségét és gazdagságát. Van itt egy mesterséges tó kis szigettel, híddal, partján hatalmas mocsári ciprusokkal. Volt itt egykor babaház, úszómedence, tornaszerek, lovaspálya, teniszpálya, de hangár is a sportrepülőgép számára, a kocsiszínben pedig jól megfértek a hintók és az autómobilok.
A kápolna bejáratával szemben találod az un. Zsigmond-forrást, amely ma mesterségesen működik.

Szent Anna-kápolna és a Diadalkapu

A parktól nem messze található a Szent Anna-kápolna egy kis mesterséges dombon, a Wenckheim család kriptájának szomszédságában. Mellette egy diadalkapu emlékeztet Ferenc József és Sisi 1857-es szabadkígyósi látogatására. Az eredeti diadalívet lerombolták, a ma láthatót 2000-ben építették újjá.

Megjegyzés! Jelenleg a kastély előzetes időpontfoglalással látogatható.

WENCKHEIM-KASTÉLY
Szabadkígyós, Áchim András u. 23.
+36 30 430 1810,
szabadkigyosikastely@nofnkft.hu
Nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig.

http://szabadkigyosikastely.hu

További információ: http://szabadkigyosikastely.hu,
https://nof.hu/hu/varak-kastelyok/kastelyparkok/szabadkigyos,

Nyitókép: Wenckheim-kastély, Szabadkígyós, képforrás: Szabadkígyósi kastély – web

Oszd meg másokkal is az eseményt!