Kiállítás,  KULTÚRA

A világ legnagyobb természeti kiállítása nyílik szeptember 25-én

EGY A TERMÉSZETTEL Vadászati és Természeti Világkiállítás

Világbajnok trófeák, különleges vadfajok, legnagyobb kiállítási akvárium, velünk élő történelmi hagyományok, lovas-, solymász- és kutyabemutatók, változatos szakmai és kulturális programok, vásárok és gasztronómiai sétány –  mindez az EGY A TERMÉSZET Vadászati és Természeti Világkiállításon, melyet a megújult Hungexpo területén tartanak szeptember 25-től október 14-ig. A programsorozat kiemelt vidéki helyszíne lesz Somogy megye, Keszthely, Hatvan és Vásárosnamény.

Hazánk első alkalommal 1871-ben rendezett Országos Vadászati Kiállítást, ami elsősorban a vadászok számára tartott szakmai fórum volt. Száz év múlva, 1971-ben került sor Budapesten Vadászati Világkiállításra, mely a legnagyobb volt az addig megrendezett kiállítások közül.
A 2021-es a világ legnagyobb természeti kiállítása lesz, mely a legmodernebb technikai eszközök segítségével mutatja be a környezet fenntartható használatának érékeit.

Egy a természettel…

A rendezvénysorozat lényegében egy szerteágazó, sokrétű szakmai, ismeretterjesztő, valamint kulturális „háló”, amely a nemzetközi konferenciáktól, a szórakoztató programokon át, a kerekasztal-beszélgetésekig, valamint a kulturális fesztiválig számos elemből épül fel Budapesten és a vidéki helyszíneken. Az események között találod például a Hazai és Nemzetközi Trófeakiállítást, a FeHoVa PLUSZt (Fegyver–Horgász–Vadász Kiállítás és Vásár), az OMÉK-ot  (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár), vagy a lovas-, solymász-, agarász-, vadászíjász- vagy az elől töltős fegyverbemutatókat.

Központi kiállítás

A rendezvény kiemelt eseménye a Központi Magyar Kiállítás, amely rávilágít arra, hogy Magyarország történetének izgalmas és szerves része a vadászati kultúra. Kül- és beltéren egyaránt hangsúlyosan mutatják be a hagyományos vadászati módokat: így például a vadászíjászatot, a solymászatot, az elől töltős puskával való, valamint a kutyás vagy lovas vadászatot.
Nagy attrakció lesz a trófeakiállítás, valamint szemügyre veheted a világon, különös hangsúllyal a Kárpát-medencében vadászható vadakat aktív diorámák, edukációs és vizuális élményt adó elemek segítségével. A Kárpát-medence vadászatával-halászatával egy ezeréves séta keretében ismerkedhetsz meg, és külön csarnokban mutatkoznak majd be a világ minden tájáról érkező nemzetek is. Hangsúlyozva jelenik meg a vadászat és vadászok szerepe a környezet védelmében és fenntarthatóságában, illetve kiemelten foglalkoznak az orvvadászokkal is.
Hazánk vizeinek értékeit közel 500 000 liternyi vízben mutatják be közel 50 halfaj 2000 egyedével. Az ország legnagyobb kiállítási akváriumában például 2 méteres és 110 kilós halakkal is találkozhatsz majd!

Bármelyik csarnokban jársz, mindenütt korszerű technikai megoldások – például VR-játék – segítenek még közelebb hozni az apró részleteket, vagy új nézőpontból ismerheted meg a kiállítás témáit. Például sólyomként barangolhatod be hazánk virtuális vidékeit.

Kutyabarát rendezvény
A kiállítás az év legnagyobb kutyabarát eseménye is egyben, ahová nyugodtan viheted kutyádat. A kedvenceket profi állatorvosi felügyelet, minden igényt kielégítő kutyapihenő „szigetek” és ivópontok várják majd.

Tudtad?
…hogy a világkiállítás egyik főszereplője Fátyol? Fátyol a rendezvény kabalakutyája, vérbeli vadászkutya, egy drótszőrű magyar vizsla, aki betöltötte második életévét, s túl van már több, sikeres vadászaton is.

Vad-és halételek a gasztrosétányon
Az egész napnyi programhoz a gasztrosétányon pótolhatod az erődet, ahol a világszintű magyar vadhúsoké és halételeké lesz a főszerep. A fenntartható forrásból származó vad- és halhús egyébként a kiállítás egyik kiemelt vásárának, az OMÉK-nak is központi elemei lesznek.

Kulturális fesztivál a természet és a vadászat jegyében

20 nap 20 kiemelkedő kulturális esemény, köztük művészeti kiállítások, színházi előadások, zenei programok, filmvetítések vagy éppen irodalmi estek is várnak a világkiállítás ideje alatt.

A kiállítás nyitókoncertjére a Nemzeti Filharmonikusok és Balázs János zongoraművész előadásában a Müpában kerül sor. Izgalmasnak ígérkezik a Hobo Blues Band Vadászat című produkciójának nagyszínpadi bemutatója is vagy a két, vadászati témájú barokk opera a Zeneakadémia interpretálásában. Bemutatásra kerül két hiánypótló életrajzi filmalkotás az Urániában, melyekből Fekete István és Kittenberger Kálmán életének részleteit ismerheted meg.

fegyver fesztivalok.info

Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon c kiállítás

a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (megtekinthető: december 31-ig)
képforrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (Vajdahunyad várában) egy idehaza még sohasem látott, átfogó fegyvertörténeti kiállítás nyílt meg, a Nemzeti Galériában pedig a magyar porcelángyártás természeti témájú, lenyűgöző kincseinek bemutatójára kerül sor. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központba is érdemes lesz ellátogatnod, ahol Széchenyi Zsigmond fotóiból nyílik izgalmas kiállítás.

További kiemelt kulturális programok:
– Vadászopera – Részlete Weber A bűvös vadász című operájából (szeptember 25., Budapest, Eiffel Műhelyház)
– Nemzeti Vágta (október 2–3., Budapest, Hősök tere)
– Nimród vadászai – Hunor és Magor csodálatos vadászata
Tradicionális Vadászbemutató és Országos Huszártalálkozó (október 8–10., Szilvásvárad)
-Vadak ura – The Covenant / musical (premierhétvége: október 15–17., Budapest, Ram Színház)

Találkozzunk a világ legnagyobb természeti kiállításán!

EGY A TERMÉSZETTEL Vadászati és Természeti Világkiállítás
2021. szeptember 25. – október 14., Budapest (Hungexpo)

https://www.facebook.com/egyatermeszettel2021

További információ: https://onewithnature2021.org

Nyitókép képforrás: pixabay.com

Oszd meg másokkal is az eseményt!