plakát
Kiállítás,  KULTÚRA

SZÍNHÁZ A MÚZEUMBAN

A Madách Színház a Magyar Nemzeti Múzeumba költözik
Rendhagyó tárlatvezetés A tizenötödik musical & forradalom című előadás művészeivel

Egyedülálló programsorozattal mutatkoznak be a Madách Színház művészei a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az április 22–24. között debütáló, a szabadságharc eseményeiről szóló „A tizenötödik” című musical színészei márciustól júniusig számtalan alkalommal tartanak rendhagyó tárlatvezetést, melyhez a hátteret a múzeum szakemberei adják. Jegyek az előadásra és a tárlatvezetésekre már elérhetők az intézmények honlapjain.

A múzeum és a színház összefonódik

A tizenötödik című musical az 1840-es évek történetét, illetve az 1848–49-es szabadságharcot meséli el. Milyen volt az élet a reformkorban egy arisztokrata számára vagy egy köznemes számára? Milyen volt megélni a március 15-i eseményeket, majd a szabadságharc kitörését? A különleges tárlatvezetések célja nemcsak egyszerűen a szabadságharc részleteinek feltárása, hanem azoknak az embereknek a megismertetése, akik fontos szereplői voltak az eseményeknek.  A programok a kiállításban zajlanak, Petőfi kokárdája, honvéd egyenruha, Görgei Artúr egyenruhájának hiteles rekonstrukciója vagy Batthyány Lajos kivégzéskor viselt mellénye mellett.

A tárlatvezetések összességében egy teljes korrajzot adnak, bemutatva a legfontosabb szereplők – mint például Kazinczy Lajos, Görgei Artúr – életét, sorsát, tetteinek mozgatórugóit. A művészek mesélnek a karakterük megformálásához kapcsolódó érzéseikről, kulisszatitkokról, míg a tárlatvezetők minderre reagálva elmagyarázzák, mi miért történt úgy, ahogy.

Múzeum Détár Enikő
Détár Enikő Török Sophie karakterét segíti majd jobban megismerni 
képforrás: Magyar Nemzeti Múzeum – press

Sztárparádé a múzeumban

Borbély Richárd, Simon Boglárka, Détár Enikő, Sánta László, Posta Victor, Kiss Ernő Zsolt, valamint Ekanem Bálint mellé tárlatvezetők csatlakoznak, akik az adott karakterre épített, összesen hét tematikus tárlatvezetéssel segítik a színpadon történő események kibontását. Többek között mesélnek a korszak férfi-női kapcsolatairól, a merev társadalmi falak szerepéről, illetve a legfontosabb hadi események stratégiájáról. 

A március 28. és június 25. között, a heti több alkalommal megvalósuló tárlatvezetések során Te is a musical szereplőjének érezheted magad. A 75 perces programokban kipróbálhatod és kezedbe foghatsz korabeli tárgyakat: szablyát, fűzőt, legyezőt vagy akár zsebórát is.

Vezető személyiségek

A tárlatvezetések karaktereként egyediek, igyekeznek minél pontosabban és hitelesebben bemutatni, valamint jobban megérteni az adott szereplő életét, környezetét és motivációját.


Borbély Richárd (Kazinczy Lajos) vezetésén megelevenednek a köznemesi élet lehetőségei. Milyen utak álltak egy fiatal tiszt előtt, menniyre volt jelen Kazinczy Ferenc emléke, mit jelent pontosan a tiszti karban megélt válság, hogy azzal a császárral szemben kell harcolniuk, akire korábban felesküdtek.

Simon Boglárka (Majthényi Zsófia) programján jobban megértheted a férfi-nő kapcsolatokat a 19. század első felében, milyenek voltak akkor az udvarlási/párválasztási szokások, mennyire vastagok voltak a társadalmi rétegek közti falak, valamint fény derül a honleányi szerep fontosságára a nemzettudatra ébredés időszakában.

Détár Enikő (Török Sophie) karaktere segít jobban megérteni az anyaszerepet, a korszakban jellemző nevelési módszereket és a családi kapcsolatokat. 

Sánta László (Von Lasberg) karakterénél a katonaélet, valamint a hadi események kerülnek előtérbe.

Posta Victor (Haynau) tárlatvezetésén rávilágít a megtorlás hátterére, a birodalmi érdekekre, a megtorlások mikéntjeire, az aradi vértanúk sorsára, a haditörvényszékre és a magyar gyászra az 1850-es években.

Kiss Ernő Zsolttal (Görgei) előtérbe kerül Görgei Artúr személyisége, a katonai események stratégiai háttere, a fegyverletétel körülményei és utóélete. 

Ekanem Bálint (Klapka) programján pedig kiderül, milyen volt a tisztikar élete, a honvédség felszerelése, felállítása és állapota, a tisztek szerepe.

A jegyek már elérhetők a Magyar Nemzeti Múzeum és a Madách Színház oldalán.
A tizenötödik című musicalra vásárolt jegy felmutatásával kedvezményes áron vehetsz jegyet a tárlatvezetése.

RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉS
2022. március 28. – június 25., Budapest (Magyar Nemzeti Múzeum)

ttps://mnm.hu

További információ a darabról: https://madachszinhaz.hu/szindarab/a-tizenotodik
További információ a tárlatvezetésekről: https://mnm.hu/hu/programok

Nyitókép képforrás: A tizenötödik – press

Oszd meg másokkal is az eseményt!