Kiállítás,  KULTÚRA,  Látnivaló

Tíz éves a pécsi ZSOLNAY ARANYKORA – Gyugyi-gyűjtemény

Tíz éve, 2010 szeptemberében nyílt meg a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben, mely azóta a Negyed legnépszerűbb kiállítása, s amelyet a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként tartanak számon.  A jubileumot két új műtárggyal, s egy újonnan megjelent könyvvel ünnepelik.

Zsolnay Kulturális Negyed, Sikorski-ház
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Np. Kft. – Press:

Dr. Gyugyi László műgyűjtő gyűjteményét aprólékos munkával, több évtized alatt hozta létre, melyet a nagyközönség együtt 2010 óta láthat. M már több mint 700 kerámiatárgyból álló, páratlan értéket képvisel, melynek darabjai a gyár 40 évét átölelő (1870–1910) időszakának termékei.

10 éve, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően a kerámiák visszataláltak szülőhelyükre, a Zsolnay Negyedbe, ahol egykoron élt és alkotott a porcelángyártásról ismert Zsolnay család. A Zsolnay-gyár aranykorának legszebb darabjait bemutató tárlatot a szecessziós Sikorski-villában láthatod, amely épület Zsolnay Vilmos gyártulajdonos lánya, Zsolnay Júlia és férje, Sikorski Tádé bécsi építészmérnök otthonául is szolgált. 

A tárlat induláskor 588 Zsolnay kerámiaritkaságot számlált, mely azóta évről évre szaporodott. Most, a jubileum kapcsán két újabb műtárggyal bővült, így a gyűjtemény immár 719 darabból áll.

Üllő török, Zsolnay Aranykora kiállítás
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Np. Kft. – Press

A két új műtárgy egyike az Ülő török szobor Mattyasovszky-Zsolnay László ajándékaként, valamint egy falitál, melyet Zsolnay Teréz maga szignált és évszámozott 1877-ben. Az új darabokat szeptember 21-től láthatod a gyűjteményben.

Falitál, Zsolnay Aranykora kiállítás
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Np. Kft. – Press


Az évfordulóra Gyugyi László Zsolnay gyűjteménye címmel egy reprezentatív könyv is megjelent, amelyet Csenkey Éva, Steinert Ágota és Murányi Zsuzsa jegyez, s megvásárolható a Zsolnay Negyed Infopontjain.

Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény állandó kiállítás
Zsolnay Kulturális Negyed. Pécs
https://www.zsolnaynegyed.hu

TIPP! Séta a Zsolnay Negyedben

A Negyed minden apró négyzetmétere megannyi látnivalót rejt magában: a Zsolnay család hagyatékát őrző további állandó kiállítások mellett időszaki tárlatokat láthatsz itt, de van itt Labor – interaktív Varázstér, Planetárium, vagy bábszínház, nem beszélve a hangulatos kávézókról, kézműves boltokról és magas minőségű éttermekről. Sétálj a parkban, a csodaszép épületek és szobrok között, és ne hagyd ki a Zsolnay-mauzóleum megtekintését sem!


Zsolnay-mauzóleum
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Np. Kft. – Press

Érdemes idegenvezetővel bejárni a területet, aki számtalan titkot mesél a helyről, az egykori gyárról, a kerámiákról és a családról.
További információ: https://www.zsolnaynegyed.hu

Nyitókép: Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény,
képforrás: Zsolnay Örökségkezelő Np. Kft. – Press

Oszd meg másokkal is az eseményt!