Tina Turner
Film,  KULTÚRA

TINA – Meghitt dokumentumfilmmel búcsúzik TINA TURNER a rajongóktól

November 4-től érkezik a hazai mozikba a rockzene királynőjéről készült, szokatlanul személyes hangvételű dokumentumfilm. Tina Turner ezzel alkotással búcsúzik világszerte a rajongóktól, végigtekintve több mint öt évtizeden átívelő pályafutásán, és őszintén szembenézve élete legsikeresebb és legküzdelmesebb pillanataival.

November elejétől láthatod a hazai mozikban az Oscar-díjas rendezőpáros, Daniel Lindsay és T.J. Martin meghitt és bensőséges hangulatú dokumentumfilmjét Tina Turnerről, amelyben a rock’n’roll királynője végigtekint életén és több mint 5 évtizeden átívelő pályafutásán, az 50-es évek füstös St.Louis-i bárjaitól a 1980-as, 90-es évek rekordokat döntögető stadionkoncertjeiig, őszintén szembenézve élete legsikeresebb és legküzdelmesebb pillanataival egyaránt. A TINA c. film meghitt beszélgetéseiből kirajzolódik a 20. századi zenetörténet egyik legnagyobb hatású előadóművészének személyes portréja, akire úgy hivatkoznak a szakmai nagyjai:

„Egyszerűen a legjobb!”

Életéről…

Tina 18 évesen csatlakozott vokalistaként Ike Turner Kings of Rhythm elnevezésű együtteséhez, ahol hamarosan frontemberré vált, és a szólógitáros Ike felesége lett. The Ike és Tina Turner Revue néven járták Amerikát, miközben több daluk felkerült a slágerlistára. Ike kizsákmányolta, testileg-lelkileg bántalmazta feleségét. Évek teltek el így, mire 1976-ban betelt a pohár, és miután egy veszekedés újra verésbe torkollt, megszökött és a turné közepén: otthagyta férjét és a zenekart.

A hetvenes évek végétől mindenféle műfajban kísérletezett a rocktól a diszkóig, ám a szólókarrier nehezen indult be. 1984-ben mégis megtörtént az áttörés, és a rocktörténet egyik legnagyszerűbb visszatérésével a slágerlisták élére ugrott. Ötödik szólólemezéből, a Private Dancerből 12 millió példány kelt el, és négy Grammy-díjat kapott érte, s a What’s Love Got to Do It című dallal az akkor 45 éves Tina Turner a slágerlista élére ugrott Amerikában. Innentől kezdve nem volt megállás, a kirobbanóan energikus, lobogó hajú énekesnő világszerte teltházas arénakoncerteket adott, lemezei milliós példányszámban keltek el.

Tina Turner
Tina Turner
képforrás: Pannonia Entertainment Ltd.

A kilencvenes évektől már ritkábban lépett fel, utolsó nagyszabású világturnéjára 2008-ban indult énekesnői pályafutásának 50 éves jubileumán, ami az évad legsikeresebb koncertkörútja lett. 2013-ban, hetvenhárom éves korában ő lett a Vogue magazin legidősebb címlaplánya. Abban az évben kötött újra házasságot: Erwin Bach német producerhez ment feleségül, akivel már több mint húsz éve boldogan élnek együtt Svájcban.

Tina Turner több mint 200 millió eladott lemezzel a világ egyik legnépszerűbb énekesnője, aki a Guinness rekordok könyvébe is bekerült: az ő koncertjeire váltották eddig a legtöbb jegyet. Életéből Tina – The Tina Turner Musical címmel készült előadás, amelyet a 2019-ben a Broadway-n mutattak be az ő jelenlétében. A film ennek a díszelőadásnak a képsoraival zárul. Férje, Erwin Bach elmondása szerint „Tina azt mondta, hogy szeretne elbúcsúzni rajongóitól, mielőtt végleg lezárja életének ezt a szakaszát. Szerintem a musical, és ez a dokumentumfilm pontosan erről szól. Egy korszak lezárása.”

A Tina c. film november 4-től érkezik országszerte a mozikba, eredeti nyelven, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Cinema City Mammut és Aréna, a Toldi, Művész, Pólus mozi vetíti. Ezen kívül számos art moziban műsoron lesz, többek között Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten, Szombathelyen, Jászberényben, Sárváron, Makón és Celldömölkön is bemutatják.

További információ: https://www.pannonia-entertainment.hu/dokumentumfilmek/zenei-dokumentumfilmek/tina

Nyitókép: Tina Turner, képforrás: Pannonia Entertainment Ltd.

Oszd meg másokkal is az eseményt!