Kiállítás,  KULTÚRA

TÁRGYAKBA REJTETT ÜNNEP – Nagycsütörtöktől húsvéthétfőig

Már a második nagyhét, amikor a Magyar Nemzeti Múzeum zárva tart, s az intézmény nagycsütörtöktől húsvéthétfőig az online tereiben mutat be ünnephez kapcsolódó tárgyakat, történeteket, szokásokat. Az idei Tárgyakba rejtett ünnep  tematikus sorozat mégis egyszeri és megismételhetetlen, hiszen a Múzeum Facebookés Instagramoldalán  megjelenő érdekességek mellett a múzeum blogbejegyzésein keresztül a most készülő Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon kiállításba is betekintést nyerhetsz.

Húsvét a Magyar Nemzeti Múzeumban

A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította meg Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. A premontreiek az elmúlt évszázadokban részesei és alakítói voltak a magyar társadalomnak, a vallási életnek, a művészetnek és a tudománynak is.

Vaszary János: Szent Norbert, 1897
Keresztelő Szent János-plébániatemplom, Zsámbék
Fotó: Németh Márk, 2020, képforrás: Magyar Nemzeti Múzeum – web

Az évforduló alkalmából 2021-ben a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum rendtörténeti kiállítást rendez Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon címmel. A kiállítás, amint azt a járványügyi szabályozások ismét lehetővé teszik, megnyílik, és egész nyáron várja majd látogatóit. 

A tárlat áttekintést nyújt a rend lelkiségéről, alapításáról, magyarországi múltjáról és jelenéről. Bemutatja a premontreiek magyarországi tárgyi örökségét, feldolgozza a rendtagok hozzájárulását a magyar kultúrához. A rend mai kolostoraiban, Csornán, Gödöllőn és Zsámbékon található alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül eleveníti fel a premontreiek kilencszáz éves magyarországi történetét. 
A tárlathoz kapcsolódóan virtuális kiállítás is nyílik, illetve számos tematikus programmal, tárlatvezetéssel is készülnek. A Nagyhét alkalmából összeállított blogbejegyzéseikben pedig a kiállításon is megjelenő műtárgyak közül mutatnak be érdekességeket, amelyek tematikusan kapcsolhatók a kereszténység legfontosabb ünnepéhez.  

Áldott húsvétot kíván a Magyar Nemzeti Múzeum és a 900 éves premontrei rend!

Nagyhét alkalmából összeállított blogbejegyzések

Nagycsütörtök: Kusler Ágnes:Sauberer András jászóvári premontrei apát monstranciája
Nagypéntek: Kiss Etele: Körmeneti illetve oltárkereszt korpusza a zsámbéki Keresztelő Szent János premontrei monostorból
Húsvétvasárnap: Kusler Ágnes: Computus paschalis: Húsvétszámítás naptárkerékkel 
Húsvéthétfő: Kusler Ágnes: Ordo candidus: a premontrei rend öltözete

További információ: https://mnm.hu

Nyitókép képforrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!