Salvador Dali fesztivalok.info
Film,  KULTÚRA

SALVADOR DALÍ IFJÚKORA

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb filmje

December 16-tól kerül a hazai mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb filmje Salvador Dalí ifjúkora címmel, amely Salvador Dalí születésétől a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig, 1904-től 1929-ig tartó korszakára fókuszál.

Dalí festői fiatalkora

A film eddig még sohasem látott archív dokumentumokat és felvételeket mutat be a szürrealizmus mesterének fiatalkoráról, köztük Dalí személyes naplójának részleteit, és a korabeli interjúkban elhangzott visszaemlékezéseit. Ezeknek köszönhetően új nézőpontból tárul fel a festő fiatalkora, amelyre kétségtelenül nagy hatást gyakorolt bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantása.

Dalí kezdetben szülővárosában, Figueresben, később Madridban folytatta művészeti tanulmányait, ahol a művészvilág olyan meghatározó egyéniségeivel találkozott, mint Federico García Lorca és Luis Buñuel. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba, majd nem sokkal később oda is költözött, ott ismerkedett meg Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal, akikhez 1929-ben csatlakozott.

A film feltárja Dalí művészetének átalakulását, végigkövetve a folyamatot, ahogy a pályája korai korszakának éveiben az őt ért hatásoknak köszönhetően alkotói stílusa a klasszikusból egyre inkább az avantgárdba hajlott. Bemutatja, miként alakult ki az az utánozhatatlan látásmód és jellegzetes alkotói stílus, amely mára az egyetemes művészet elválaszthatatlan részévé vált.

A film rendezője David Pujol, aki a 2018-ban megjelent előző Dalí-filmet – A halhatatlanság nyomában – is jegyzi. A díszbemutató december 17-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd  országszerte számos helyszínen vetítik majd, többek között Debrecenben, Szolnokon, Szombathelyen, Pécsett, Miskolcon és Székesfehérváron is bemutatják.

Destino, a kísérőfilm

A film exkluzív kísérőfilmje a Destino (magyarul: Végzet) című különleges animációs rövidfilm, amelynek készítése Salvador Dalí és Walt Disney együttműködésében indult 1945-ben, ám a világháború miatt félbeszakadt, és csak 2003-ban fejezték be a Disney Studio animátorai.

Az alkotás rövidfilm egy halandó lány és Kronosz, az idő istene közötti beteljesületlen szerelemről szól, amelyben egy jellegzetes Disney-nőalak végigtáncolja a történetet a számtalan dalí-motívumban bővelkedő szürrealista környezetben. Az eredeti rajzok és storyboard alapján megvalósult hatperces alkotást a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján, a franciaországi Annecy-ben mutatták be először, és 2004-ban Oscar-díjra jelölték a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

További információ: https://www.pannonia-entertainment.hu

Nyitókép: Salvador Dalí, képforrás: Pannonia Entertainment Ltd.

Oszd meg másokkal is az eseményt!