festmény
Kiállítás,  KULTÚRA

RÓMA – BUDAPEST kiállítás

Róma-Budapest, 1800–1948
Képzőművészeti kapcsolatok a két város között

Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenesen látogatható tárlatán. 

Programajánló

A modern magyar művészet kialakulása és sokszínűsége szorosan összefüggött festőink és szobrászaink hosszabb-rövidebb ideig tartó berlini, párizsi és római utazásaival. A Róma-Budapest kiállítás a sorozat harmadik és egyben lezáró része, amely először mutatja be átfogóan Róma kiemelkedő szerepét a magyar festészet, szobrászat és építészet vonatkozásában, a közönség pedig eddig ismeretlen remekművekkel találkozhat.

Róma – Budapest tárlat száznál is több, életvidám, színes, olaszos hangulatú, látványos festményt és egyéb műtárgyat vonultat fel, amelyeknek nagy részét magángyűjtők adták kölcsön a kiállítás idejére, így olyan műveket is láthatsz majd, amelyeket soha, vagy csak nagyon ritkán mutatnak meg a publikumnak.     

Holdtölte Taorminában
Csontváry Kosztka Tivadar a Holdtölte Taorminában című ikonikus 1901-ben festette. A szicíliai tájkép felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában, amelynekgyönyörű éjszakai tájat ábrázol, megfestése egyedi technikát követelt meg az alkotótól, emellett pedig nagyméretű, látványos kép.

Érdekesség
Csontváry több alkalommal is járt Szicíliában, az egyik ilyen utazása során festette ezt a képet, valamint párját, a Mandulavirágzás Taorminában című művét. Csontváry szinte ugyanarról a pontról festette a két művet, azonban más irányba fordulva és más napszakban.

Tudtad? … hogy jelenleg egy Csontváry-festmény tartja a magyar aukciós rekordot? A Titokzatos sziget című alkotást 2021-ben a Virág Judit Galéria aukcióján 460 millió forintért adták el.

A páratlan művészeti kiállítás Csontváry mellett a legnagyobb magyar festők – többek között Aba Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Patkó Károly, Vaszary János – képein és egyéb műtárgyakon keresztül mutatja be, hogy milyen hatással volt Itália a hazai képzőművészetre.

Tárlatvezetések
Február 24. (szombat), 11 óra (Szeredi Merse Pál)
Február 29. (csütörtök), 16 óra (Kelen Anna)
Március 21. (csütörtök), 16 óra (Kelen Anna)
Március 23. (szombat), 11 óra (Kaszás Gábor)

RÓMA–BUDAPEST kiállítás
2024. február 22. – március 28., Budapest (Virág Judit Galéria, V. ker.)
https://viragjuditgaleria.hu/hu/kiallitas/roma-budapest-kiallitas

További információ, nyitva tartás: https://viragjuditgaleria.hu

Nyitókép: Csontváry Kosztka Tivadar – Holdtölte Taorminában, képforrás: Virág Judit Galéria

Oszd meg másokkal is az eseményt!