Robert Capa
Kiállítás,  KULTÚRA

ROBERT CAPA, A TUDÓSÍTÓ 

Budapesten megnyílt a világ első állandó, Robert Capa életművét bemutató kiállítás

Idén október 22-én lesz Robert Capa születésének 110. évfordulója. Az ünnepi évhez kapcsolódva nyílt meg 2023. június 13-án a világ első állandó, Robert Capa-életmű-kiállítás. A Robert Capa, a tudósító című álladó tárlatot a róla elnevezett 10 éves Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új, 500 nm-es kiállítóterében láthatod.

Robert Capáról

A mindössze 41 évet élt fotós nevét a legelsők, a legjobbak között jegyzi az egyetemes fotótörténet. Budapesten született Friedmann Endre néven 1913. október 22-én, s 1954. május 25-én, egy taposóaknára lépve hunyt el az indokínai háborúban.
Az öt harcmezőt – spanyol polgárháború, a második kínai-japán háború, a II. világháború, az első arab-izraeli háború és az első indokínai háború – megjárt haditudósító tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolát teremtett, megújította a fotóriporteri munkát. A háborút, a harcokat, a katonákat a lövészárokban vagy éppen a hátország mindennapjait a résztvevő megfigyelő pozíciójából fényképezte, határtalan együttérzéssel. Ott volt a katonákkal, ott volt az események közepén és a halál közvetlen közelében dokumentálta a történteket. Ezzel a közelséggel, ezzel a részvétellel alkotta újra a háborús fotográfia műfaját.  Erről szól sokat idézett híres mondása is: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”.Robert Capa jelentős hatást gyakorolt a fotóriporteri szakmára és a háborús fotózásra. Képei és munkássága nemzedékek sorának nyújtott és nyújt inspirációt. Nemcsak az esemény megörökítését tartotta fontosnak, hanem annak az előzményeit és a következményeit is, így nagyban hozzájárult a történelem megértéséhez és az emlékezéshez. 

Robert Capa
képforrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 

Robert Capa, a tudósító  – állandó kiállítás

Az egyedülálló tárlat mintegy 140 – köztük számos ikonikussá vált – fényképet mutat be feltárva a fotográfus életének fontosabb állomásait. A kiállított képeket az életmű által meghatározott témák szerinti láthatod. A kiállítás bemutatja az 1920-as évek elején Budapestről elinduló, majd szinte valamennyi kontinensen megforduló és ott képeket készítő Capa művészi és magánéleti kiteljesedését, majd annak tragikusan hirtelen befejeződését.
A kiállított 137 kép mellett közel 400 vetített kép is segít az életmű megértésében.

A kiállítás egységei:
Az első (bejárati szinten) tér Robert Capa gyermekkori miliőjét és a várost, ahol felnőtt, az akkori Budapestet idézi meg. 
A második térben a fényképezés, a fotóriport és a nyomtatott sajtóban való megjelenés, illetve a képszerkesztés témája került középpontba.
Az alsó szint információs tere Robert Capa élettörténetét mutatja be különböző médiumok segítségével. 
Az utolsó, negyedik kiegészítő térben installációs vetítés formájában a gyűjtemény egy bővebb kurátori válogatását láthatod, érzékeltetve az életmű lenyűgöző erejét.

A tárlatban interaktív eszközök segítenek a fotók értelmezését, feltárják, megelevenítik készítésük körülményeit, és megmutatják a halhatatlan életművet. Ezeknek az eszközök segítségével a fiatalok megismerhetik például az analóg fotográfia munkafolyamatait, saját weboldalt szerkeszthetnek vagy belelapozhatnak olyan az újságokba, amelyekben egykor Capa fényképei megjelentek.

A kiállítás alapjául ún. Master’s Set III (Mestergyűjtemény) sorozat szolgált, amelyet a magyar állam 2008-ban vásárolta meg. A sorozat 937 szignózott, az életművet leginkább reprezentáló képet tartalmaz az 1932 és 1954 közötti időszakból – azaz Capa teljes munkásságát felöleli az első felvételektől a legutolsóig.
Az előhívott képek sarkában egy Capa aláírását utánzó szárazbélyegző található, amely tanúskodik a képek eredetiségéről. 

Megjegyzés: A másik két Capa-sorozat New Yorkban és Tokióban szemlélhető meg. 

További információ: https://robertcapaexhibition.capacenter.hu, https://capacenter.hu/kiallitasok/robert-capa-a-tudosito

Nyitókép képforrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 

Oszd meg másokkal is az eseményt!