festmény
Kiállítás,  KULTÚRA

RENOIR-kiállítás Budapesten

Renoir – A festő és modelljei
a Szépművészeti Múzeum új kiállítása

Szeptember 22-től a Szépművészeti Múzeumban első alkalommal láthatsz átfogó, reprezentatív kiállítást Pierre-Auguste Renoir műveiből. A 2024. január elejéig látogatható nagyszabású tárlat a francia festő csaknem 70 alkotását mutatja be, amely a művész alakábrázolásait állítja a középpontba.

A Szépművészeti Múzeum francia impresszionista és posztimpresszionista korszak jelentős művészeit bemutató kiállításai után (2023-ban Monet és barátai, 2006-banVan Gogh Budapesten, 2012-ben Cezanne és a múlt, 2021-ben Cezanne-tól Malevicsig) ebben az évben Renoir életművét helyezi fókuszba. Hogy miért pont Renoir? A múzeum választását az indokolja, hogy 2019-ben egy történelmi jelentőségű gyűjteménygyarapítás révén, megvásárolták a mester Fekvő női akt (Gabrielle) című kései remekművét.

Renoir, a sokszínű művész

A francia művész, Renoir (1841–1919) gazdag és sokszínű életművet hagyott ránk. Az egyik leghíresebb impresszionista festőként tartják számon, mégis alkotásainak jelentős része, amely hat évtizedet felölel az 1860-as évek elejétől egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig, kívül esik a mozgalom keretein. Bár fiatal, kezdő művészként egyike volt az új stílus, az impresszionizmus megteremtőinek – akik a fény festői voltak, adott pillanatokat ábrázolták, az élmény vezette az ecsetjüket –, az 1881-es olaszországi útját követően elfordult az impresszionizmus megközelítésétől és célkitűzéseitől. A szilárdabb, állandóbb kifejezési formát kereső festő nagy elődeihez, Raffaellóhoz, majd a francia rokokó mestereihez, Jean-Antoine Watteau-hoz, Jean-Honoré Fragonard-hoz, François Boucher-hez, végül Tizianóhoz és Peter Paul Rubenshez fordult útmutatásért. Renoir még élete végén, a 20. század első évtizedeiben is kísérletező és megújulásra képes alkotó tudott maradni, aki páratlan festőiségével, lenyűgöző termékenységével, példaértékű kitartásával a következő generáció nagy alakjait, Pablo Picassót és Henri Matisse-t is inspirálta.

A „csak” szórakozásból festő művész – ahogy ő hangoztatta –, bár többféle stílusban alkotott, a veleszületett életöröm, derű, kiegyensúlyozottság sohasem hagyta el, s ez látszik is mindvégig a művein.

A festő és modelljei

„Figurális festő vagyok” – hangoztatta Renoir, arra utalva, hogy mindig az embert állította művészetének középpontjába. Portréfestőként érzékenyen rögzítette az arcok rezdüléseit, a tekintetek ragyogását, a ruhák tündöklését. Életképein a szereplők közötti hétköznapi, kedélyes interakciókat, a modern élet új jelenségeit örökítette meg. Aktjaiban a női test szépségét, a bőr selymes ragyogását ünnepelte. Képeit barátok, festőtársak, műkedvelők, családtagok népesítik be, akik így egy élettel teli, gondtalan, harmonikus világ részévé válnak.

A kiállítás kronologikus, egyben tematikus elrendezésben a festmények mellett, rajzokon, grafikákon, szobrokon keresztül vizsgálja Renoir viszonyát a művészetét inspiráló modellekhez.

„Ha ránézek egy aktra, megszámlálhatatlan apró színfoltot látok. Meg kell találnom azokat az árnyalatokat, amelyek a bőrt élővé és vibrálóvá teszik a vásznon.” Pierre-Auguste Renoir

A kiállításon az alakábrázolásai, a portréi kerülnek középpontba, de megismerheted a korabeli Párizsban és külvárosaiban divatos szabadidős tevékenységek iránti érdeklődését is. Számos akton megfigyelheted Renoir törekvését például arra, hogy modelljét tájképbe helyezi.
A tárlaton olyan műveivel találkozhatsz többek között, mint például A hinta, a Vidéki tánc, a Leány mellképe, a Fiatal lányok zongoránál, Claude Renoir bohócjelmezben vagy a Fürdőzők című alkotások. De most láthatod először együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között alkotott változatát, köztük a Szépművészeti Múzeum 2019-ben vásárolt remekművel.

A kiállítás a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósul meg.
A kiállítás kurátorai: Cécile Girardeau, Kovács Anna Zsófia, Paul Perrin

RENOIR – A FESTŐ ÉS MODELLJEI 
2023. szeptember 22. – 2024. január 7., Budapest (Szépművészeti Múzeum)
A kiállítás meghosszabbítva: 2024. január 21-ig!
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/renoir-a-festo-es-modelljei

Nyitókép: Vidéki tánc (1883) © Párizs, Musée d’Orsay, képforrás: Szépművészeti Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük