operaház
Komolyzene,  KULTÚRA

ÚJRA MEGNYIT AZ OPERAHÁZ

Az Operaház majd öt éven át tartó teljes felújítása után 2022. március 12-én megnyitja kapuját: a legkorszerűbb technikával felszerelt dalszínház régi fényében tündökölhet újra. A nyitást ünnepi hangversennyel – Újranyitógála  – indítja, majd a világhírű magyar énekesek mellett a nemzetközi operaélet legnagyobb sztárjait is láthatók lesznek Budapesten.

Mindenki eljön!

Kívül-belül megújult épület

Az épület főhomlokzatát, kőszobrait teljesen megtisztították, cserélték a díszburkolatot, a főhomlokzat pedig új díszkivilágítást kapott. Az épület többi oldalait újraszínezték, felújították az ablakokat és a szellőzőkörtőket is.

Az Előcsarnokban is minden megtisztult és megújult kezdve mozaikpadlón és lecsiszolt műkőlépcsőn át a falikárpitokon és képeken keresztül a ruhatárig, mosdókig és a büféig.

A felújítás tartalmazza a színpadtechnika teljesen új alapokra helyezését, a zenekari árok bővítését, a vizesblokkok felújítását, az elektromos hálózatok kiépítését és cseréjét, valamint kicserélték a nézőtéri székeket, amelyeket okosfunkcióval is elláttak. Mindezek a változtatások az egyre nívósabb előadásokat kényelmesebbé, az akusztika szempontkából élvezhetőbbé teszik.

Az Operaházba visszatér a balett-társulat, valamint az igazgatóságok nagy része, a műhelyeknek pedig Eiffel Műhelyház ad otthon. Az Opera énekkarának bázisa a 2022 végére elkészülő „Simándy-épületben” lesz a Hajós utcában.

Többnapos programsorozattal nyit az Operaház

Március 11.
Nulladik nap
A nulladik napon határon túli és hazai iskolák, intézmények képviselői láthatják Erkel Hunyadi László című operájának nyilvános főpróbáját.

Március 12.
ÚJRANYITÓGÁLA
Magyar szerzők és magyar vonatkozású művek hangzanak el a legkiválóbb művészek tolmácsolásában. Hallható lesz Erkel, Dohnányi, Berlioz, Brahms, ifj. J. Strauss, Seregi/Goldmark és Kodály dallamai is. Az est különlegességeként maga Plácido Domingo is karmesteri pálcát ragad Medveczky Ádám, Kesselyák Gergely és Kocsár Balázs főzeneigazgató mellett.

Március 13.
HUNYADI LÁSZLÓ (opera) – premier és Ókovács Szilveszter főigazgató rendezői debütálására

Március14.
Kenneth MacMillan: MAYERLING (neoklasszikus balett)
Az előadás az osztrák trónörökös – Rudolf herceg – és szeretője – Vetsera Mária – tragikus történetét meséli el.

Az évad további részében a repertoárprodukciók mellett lesznek bemutatók, valamint a hazai énekesek mellett a nemzetközi operaélet legnagyobb sztárjait is fellépnek a megújult Ybl-palotában.

Ha szeretnéd felfedezni az épületet, arra is van lehetőség vezetett épületlátogató túra keretében.

További információt az előadásokkal, vezetett túrákkal, jegyekkel kapcsolatban az Opera Értékesítés Centrum munkatársai tudnak segíteni.

További információ: https://www.opera.hu, https://www.facebook.com/Operahaz

Nyitókép képforrás: Operaház – web

Oszd meg másokkal is az eseményt!