Artmozi fesztivalok.info
Film,  KULTÚRA

NYITNAK AZ ART MOZIK

Május 1-jétől kinyithatnak a kulturális intézmények, köztük az art mozik is, amelyek a következő hetekben új európai és magyar művészfilmekkel és friss fesztiváldíjas különlegességekkel várnak, ha mozirajongó vagy.

Az Art-Mozi Egyesület tagmozijai, amelyeknek köszönhetően az európai, egyetemes és magyar művészfilmek eljutnak a hazai nézőkhöz, a féléves bezártság után nagyon várták a nyitást, és a bejelentést követően rövid időn belül országszerte megnyitják kapuikat. Egyes filmszínházak – köztük a budapesti Művész, Toldi és Kino Café Mozi – már a május 1-jei hétvégén nyitnak, amelyeket május 7-én az Uránia Nemzeti Filmszínház és a szolnoki Tisza pART mozi is követ. Rövidesen megnyílnak Miskolcon a Művészetek Háza és Szegeden a Belvárosi Mozi termei is, s május végéig várhatóan az ország art mozijainak mind az 56 moziterme újra nyitva áll a mozizás előtt.

Az biztos, hogy filmekben nem lesz hiány, a forgalmazók egymás után jelentik be a májusban bemutatásra szánt alkotásokat. Hamarosan láthatod az eddig dobozban várakozó új magyar filmeket, köztük Felméri Cecília Spirál, Gothár Péter Hét kis véletlen, Kocsis Ágnes Éden, Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című alkotását. Megérkeznek a mozikba a sokak által várt, friss Oscar-díjas filmek, mint A nomádok földjén, az Ígéretes fiatal nő, vagy a Lelki ismeretek, és olyan ínyencségek is műsorra kerülnek, mint az Oscar jelölésig jutott, Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült, szavak nélküli, fekete-fehér dokumentumfilm, a Gunda, vagy Kovásznai György 1980-ban bemutatott formabontó, pop-art musical rajzjátékfilmje, a Habfürdő, amely a Nemzeti Filmintézet által teljes körűen felújított kópiáról láthatsz majd.

Támogatói segítségével a népszerű Cirko-Gejzír Filmszínház is átvészelte a kritikus hónapokat, ők valószínűleg júniusban tudnak majd nyitni a jelenleg folyó felújítási munkák miatt, ám előtte, május végén premier előtti filmek fesztiváljával jelentkeznek, amelyet országszerte több art moziban is láthatnak majd a filmrajongók.

A biztonsági intézkedéseket és a kormányrendeletben foglaltakat természetesen az art mozikban is betartják és ellenőrzik: a vetítéseket csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják, 18 év alattiak pedig védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kísérővel. Több art mozi a vendégeik és munkatársaik védelmében saját szabályokat alkot vagy ajánl, amelyeknek a betartását kérik.

A mozibezárások hosszú hónapjai után az art mozik termeiben újra közösségi élményként fedezheted fel a filmművészet sokszínűségét és elgondolkodtató, értékes újdonságait, s egy jó tea vagy kávé mellett megvitathatod élményeidet és a filmek üzenetét.

További információ: https://artmozi.hu

Nyitókép képforrás: Art-Mozi Egyesület

Oszd meg másokkal is az eseményt!