zenekar fesztivalok.info
Komolyzene,  KULTÚRA

A NÉPZENE ÜNNEPE A MÜPÁBAN

A népzene lenyűgöző sokszínűségét ünnepli a Müpa – a táncháztól a világzenéig

Egy este egy színpadon találkozik a folklórból inspirálódó hazai együttesek krémje. A táncházi zenészekből verbuválódott Erdőfű, a WOMEX-díjas Lakatos Mónika és együttese, a Cigány Hangok, az a cappella éneklés szirénjei, a Napfonat, a délszláv muzsika zsigeri tolmácsolói, a Zűrös Banda, valamint a feledhetetlen bulihangulatot garantáló Parno Graszt és Bohemian Betyars közös formációja adják egymásnak a színpadot január 29-én a Müpában, a népzene ünnepén.

A Müpa 2008-ban hívta életre azt a hagyományt, hogy fergeteges hangulatú koncertekkel együtt ünnepeljük közös örökségünket: a népzenét. Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő esemény idei válogatása nemcsak az autentikus hangzásvilágot állítja középpontba, hanem arra is rámutat, hogy mennyiféle módon inspirálja hagyományunk a kortárs együttesek alkotóit, és hogy milyen tökéletesen harmonizál a népzene más zenei műfajokkal – a jazz, a balkáni zene vagy a punk világát is ezer színnel és ízzel gazdagítja. Erre a végtelen sokszínűségre bőven hallhatsz példát a kétfelvonásos gálakoncert fellépőitől.

Gálakoncert a népzene ünnepén

Az est programjában olyan együttesek nevei szerepelnek, amelyek nélkül a kortárs népzenei élet, a klubkoncertek és a táncházak világa elképzelhetetlen lenne.
Az Erdőfű Zenekar tagjai a Kárpát-medence népzenei hagyományát a lehető leghitelesebb módon elevenítik fel koncertjeiken. Valamennyien kivételes tudással rendelkeznek a magyarlakta területek hagyományait, népi kultúráját és hangszerhasználatát illetően, aminek természetes velejárója, hogy képesek bármely budapesti táncház közönségét egy szempillantás alatt távoli tájakra repíteni.

zenekar fesztivalok.info
Erdőfű Zenekar
képforrás: Müpa – press, fotó: Pörneczi Bálint

Lakatos Mónika művészetével világszínvonalra emeli az oláhcigány népzenei hagyományt. Nemzetközi elismertségének legékesebb bizonyítéka, hogy 2020-ban személyében első alkalommal nyerte el roma előadó a legrangosabb világzenei fesztivál, a WOMEX életműdíját. A szombat esti koncertre Cigány Hangok nevű együttesével érkezik, akikkel 2021-ben felvett közös lemeze, a Hangszín a berlini World Music Charts Europe 800 lemezből válogató világzenei toplistájának élmezőnyében végzett.

zenekar fesztivalok.info
Lakatos Mónika és a Cigány Hangok
képforrás: Müpa – press, fotó: Farkas András

Őket váltja a színpadon az éterien nőies, ősi és misztikus hangzásvilágú Napfonat formáció. Az öt fiatal női énekesből álló a cappella együttes repertoárján a magyar énekek mellett megtalálhatóak orosz, mexikói és bolgár népdalfeldolgozások is, amelyek a perkusszív kísérettől válnak igazán lüktetővé és magával ragadóvá.

zenekar fesztivalok.info
Napfonat
képforrás: Müpa – press, fotó:CatherinArt

S nem maradhatott ki a válogatásból a Zűrös Banda sem, amelynek tagjai a magyar és balkáni zene különleges keresztezésére esküsznek. Legutóbb megjelent, 2021 című lemezük igazán vérpezsdítő album, amelynek alapját magyar népzenei dallamok adják. Zenéjük karakterét az ének- és fúvósszólamokban fellelhető autentikus balkáni népzene és a ritmusban hallható popos, könnyűzenei alap izgalmas elegye határozza meg, sok számukban a jazz és az elektronikus zene is fúzióra lép a balkáni dallamokkal.

zenekar fesztivalok.info
Zűrös Banda
képforrás: Müpa – press

Az estet a minden őrültségre kész Bohemian Betyars és az idén 30 éves Parno Graszt közös felállása zárja. Előadásukban a romani és a magyar nyelvű dalokat ízig-vérig átjárja a punk, a ska és a balkáni életöröm édes egyvelege. A két együttes már összeszokott párosnak számít a koncertszínpadokon, így azt is garantálhatjuk, hogy fergeteges hangulatú záróakkordjai lesznek az ünnepnek.

Az esti koncertet délután – 16 órakor – egy családi program előzi meg, amelyen közreműködik Korpás Éva és zenekara.

zenekar fesztivalok.info
Korpás Éva és zenekara
képforrás: Müpa – press

A NÉPZENE ÜNNEPE – a táncháztól a világzenéig
2022. január 29., 19.30 óra, Budapest (Müpa)

https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/a-nepzene-unnepe-a-tanchaztol-a-vilagzeneig-2022-01-29_19-30-bbnh

További információ: https://www.mupa.hu

Nyitókép: Bohemian Betyars és a Parno Graszt, képforrás: Müpa – press, fotó: Istvándi Botond

Oszd meg másokkal is az eseményt!