Néprajzi Múzeum fesztivalok.info
Kiállítás,  KULTÚRA

NÉPRAJZI MÚZEUM

Nagyszabású kiállításokkal nyít Európa legkorszerűbb etnográfiai múzeuma

Új otthonába, a Városligetbe költözik a Néprajzi Múzeum, s vele az ország páratlan etnográfiai gyűjteménye. A múzeum 2022 tavaszán nagyszabású kiállításokkal nyílik meg.

Zöld épület a liget kapujában

Az új Néprajzi Múzeum egy világszínvonalú, a szakmai követelményeknek megfelelő, a gyűjteményi és látogatói igények szerint kialakított korszerű épületben kapott új és végleges otthont. A múzeum a Városliget kapujában épült fel a Napur Architect tervei alapján, amelyet már 2018-ban a világ legjobb közintézményének választottak.

Az egyszerű vonalvezetésű épület igen látványos. Egyik különlegessége, hogy a tetejét egy hatalmas zöldfelület borítja, amely közösségi térként várja látogatóit.

Néprajzi Múzeum fesztivalok.info

A föld mélyében elhelyezett, közel 7 ezer négyzetméteres, az időszaki és állandó tárlatoknak otthont adó kiállítótér-rendszer különleges eleme, az a lépcsőzet, amely a ház teljes hosszán átível. Ennek mentén húzódik majd a Kerámiatér színpompás látványtára.
Az épület koronája az üveghomlokzat, amelyen egy fémrács fut végig. A díszhomlokzat hálója közel félmillió pixelből álló, 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívumon alapuló rácsszerkezet. Ez a magyar és az egyetemes kultúra „szőtteseként” nemcsak átöleli, öltözteti az épületet, hanem összegzi a gyűjtemények és a Néprajzi Múzeumban folyó munka 150 évre visszatekintő, a kortárs kultúrában is meghatározó szellemiségét.

Néprajzi Múzeum fesztivalok.info


A Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó gyűjtemény 1872-es alapítása óta igen sokat vándorolt, amely folyamatosan küzdött azzal, hogy a helyszínek adottságai nem megfelelően szolgálták az intézmény igényeit. A városligeti komplexum most kifejezetten a Néprajzi Múzeum számára épült többszörös kiállítóterekkel, így 150 év után valóban otthonra találhat a hatalmas gyűjtemény.

Európa egyik legrégebi Néprajzi Múzeuma. 1872-ben Xántus Jánost a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának első őrévé nevezték ki. Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. A néprajzi gyűjteményt Jankó János (1868–1902) sokrétű szakmai tevékenysége tette valódi múzeumi szervezetté.

A városligeti helyszín nem ismeretlen a múzeum történetében: a Néprajzi Múzeum 2022 tavaszán tulajdonképpen hazatér a Városligetbe, hiszen 1896-ban itt, a Millenniumi Kiállítás Néprajzi Falujában mutatkozott be először, majd hosszú évekig a Városligetben álló nagy Iparcsarnok adott teret a néprajzi gyűjteménynek.

A Néprajzi Múzeumban találod Európa egyik legnagyobb etnográfiai gyűjteményét

Gyűjteményében a közel 225 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket őriz. A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékein túl itt található a Kárpát-medence és az Európán kívüli kultúrák országosan legnagyobb, de közép-európai szinten is számottevő etnográfiai anyaga. Az intézmény nem csupán műtárgyakra specializálódott, hanem kezdettől fogva törekedett a szellemi kulturális örökség, a néprajzi kutatáshoz kapcsolódó anyagok gyűjtésére, megőrzésére is.

Izgalmas kiállításokkal nyit a Néprajzi Múzeum

A kiállítások új megvilágításban mutatják be a múzeum hatalmas anyagát. Ilyen a Zoom tér, a Kerámiatér állandó kiállítások, valamint a Megérkeztünk című időszaki kiállítás. Ősszel egy ifjúsági tárlattal bővül majd a látnivaló.

A ZOOM tér egy interaktív kiállítótér lesz, ahol egy egyedi perspektívából tekinthetsz majd rá a múzeumi gyűjteményre és az installált tárgyegyüttesekre. A ZOOM térben az értelmezés helyett elsősorban a látvány kap hangsúlyos szerepet. Itt láthatod majd a világon fellelhető legrégebbi, 1673-as székelykaput, és a múzeum egyik legnagyobb tárgyát, az egyetlen fatörzsből faragott bödönhajót is. De lesznek itt például változatos formájú tűzcsiholó vasak, illetve az az Ősrobbanás elnevezésű monumentális vitrin (14×4,5 méter, 64 négyzetméter), melyben 170-nél is több tárgy kap helyet.

Különleges élményt nyújt majd az épület főlépcsője, amely mellett több méteres magasságban helyezkedik el a 3000 műtárgyat felvonultató Kerámiatér.

Megérkeztünk című tárlat a Néprajzi Múzeum hazaérkezését bemutató látványos időszaki kiállítása a gyűjtemény legjelesebb, emblematikusabb tárgyait mutatja be, mintegy keresztmetszetként egy különleges válogatás formájában.

Néprajzi Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út – Ötvenhatosok tere

https://www.neprajz.hu

Képek: Néprajzi Múzeum, fotó: Incze László, képforrás: Néprajzi Múzeum

Oszd meg másokkal is az eseményt!